Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos napsugárszelet

Citromos napsugárszelet
Citromos napsugárszelet
38 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szükségtelen ehhez a süteményhez a tojássárgája. Nagyszerű módja annak, mire használjuk a maradék tojásfehérjénket, ha netán sok van, mint nekem például, mert a mélyhűtőben is eláll több hónapon keresztül. Ez a citromos sütemény lett az utóbbi időben nagy kedvenc. Igazán kifinomult íze van, kellemesen pikáns a citromaromától, és persze a friss citromtól. Érdemes jó minőségű aromát használni hozzá, ha lehetséges, mert akármilyen nem azt az ízt hozza ki belőle. Nem túl költséges édesség, és elvarázsolhatjuk vele családunkat és vendégeinket!

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Krém

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tojásfehérjéből kemény habot verünk egy robotgéppel, majd ha kissé felverődött, a cukrot is hozzáadjuk és a citromlét is. A lisztet, a mandulát, a citromhéját és a sütőport elvegyítjük, majd a habhoz adjuk, keverőlapáttal óvatosan elkeverjük.
  2. A tésztát csomagolópapírral bélelt sütőlapra öntjük, elkenjük egy kenőkéssel, és 170 fokon légkeverés módban 8 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt a tészta, lehúzzuk róla a papírt, és átfordítjuk a papírt egy tálcára, az alapot is ráhelyezzük.

Krém

  1. 3 dl tejet az 1 ek cukorral felmelegítünk, a maradék 1 dl tejet keverjük el a pudingporral. Mikor a tej felforrt, hozzáöntjük pudingot, és sűrűre főzzük állandó keverés mellett, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Közben kevergessük át, ne bőrösödjön be.
  2. A vajat a porcukorral habosra keverjük, citromaromával ízesítjük, majd a lehűtött krémet hozzákanalazzuk és kihabosítjuk. A kihűtött tésztára kenjük.
  3. A tejszínből habot verünk robottal a habfixálóval, majd a krém tetejére egyenletesen elkenjük. Egy villa segítségével hullámokat húzunk a tetejére, hogy díszesebb legyen.

Tetejére

  1. Csíkokra vágott kandírozott narancshéjjal és őrölt pisztáciával felváltva díszítjük. Jól behűtjük, és hosszúkás szeletekre vágva kínáljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 35x20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 4 710
elküldve: 2
receptkönyvben: 71
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Zsuzsamama56

Mióta szakács: 2013.01.20.
311 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

citromos szelet, habos citromos

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

952
tojásfehérje 5 db
cukor 10 dkg
finomliszt 3 evőkanál
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
mandula 10 dkg
sütőpor 1 tk
vaj 25 dkg
tej 4 dl
cukor 1 ek
pudingpor 1 tasak
porcukor 20 dkg
citrom aroma 5 ml
habtejszín 4 dl
habfixáló 1 csomag
kandírozott narancshéj 3 dkg
pisztácia 3 dkg