r
Nosalty Logó

Fordított Rákóczi-túrós torta

Lakos Benedek
Fordított Rákóczi-túrós torta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A piskótához

A túrókrémhez

Az összeállításhoz

496
Kalória
15g
Fehérje
57.2g
Szénhidrát
23.9g
Zsír
130.2g
Víz
114.7g
Koleszterin
5.8g
Élelmi rost
43.2g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A piskótához

A túrókrémhez

Az összeállításhoz

Összesen 496 kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A piskótához

A túrókrémhez

Az összeállításhoz

Összesen 3981 kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A piskótához

A túrókrémhez

Az összeállításhoz

Összesen 194 kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    23.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    434.7 g
  • Cink
    82 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    63 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    57.2 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    130.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    263 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    38 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    175 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    1014 micro
  • β-crypt
    95 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    173 micro
Összesen 496 kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    120.3 g

Zsír

  • Összesen
    191.3 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    917 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3477.4 g
  • Cink
    654 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    600 mg
  • Vas
    507 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    1099 mg
  • Nátrium
    353 mg
  • Réz
    26 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    457.9 g
  • Cukor
    346 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

Víz

  • Összesen
    1041.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2108 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    80 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    301 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    166 micro
  • Kolin:
    493 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1397 micro
  • α-karotin
    136 micro
  • β-karotin
    8108 micro
  • β-crypt
    761 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1388 micro
Összesen 3981 kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Kálcium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    168.7 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.2 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    50.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    102 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    15 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    393 micro
  • β-crypt
    37 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 194 kcal

Elkészítés

A piskótához

  1. A vajat alaposan, 3-5 perc alatt kihabosítjuk a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Mindig várjuk meg, míg az előző tojást felvette a vajas keverék, csak utána adjuk hozzá a következőt.
  2. A tojásos-vajas alaphoz szórjuk a lisztet, mandulalisztet, sütőport és sót, majd belecsorgatjuk a tejet is. Rövid keveréssel egységes masszát hozunk létre. Ne dolgozzuk túl, mert gumis lesz a piskóta.

A túrókrémhez

  1. A hozzávalókat egységesre dolgozzuk egy késes aprítóban. Nem kell teljesen leturmixolni, maradhat enyhén rusztikus az állaga. A kész krémet habzsákba töltjük.

Az összeállításhoz

  1. A cukrot és vizet összeforraljuk egy kis lábasban, majd közepes lángon, néha megkeverve addig főzzük, míg halványbarna színt nem kap. Ekkor levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a vajat és simára keverjük az egészet.
  2. A barackokat megmossuk, felezzük és kimagozzuk.
  3. Egy 22 centiméter átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd mind a papírt, mind a forma oldalát kivajazzuk. Kívülről bevonjuk alufóliával, hogy sütés közben ne csöpögjön ki belőle a karamell.
  4. Az előkészített forma aljába öntjük a karamellt, majd körkörösen elrendezzük benne a barackfeleket. Erre nyomjuk a habzsákból a túrókrémet, végül a piskótát is elegyengetjük a formában.
  5. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a formát és 60 perc alatt készre sütjük. A teteje szép mélybarna lesz, de ha ezen is túlmenne és elkezdene nagyon égni, fedjük le alufóliával.
  6. A készre sült tortát hagyjuk 15 percig a formában pihenni, majd egy tányérra borítjuk. Ezen hagyjuk teljesen kihűlni. Szeletelve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Viszonylag kevés ponton hasonlít alábbi süteményünk a klasszikus Rákóczi-túrósra, mégis ezt a nevet kapta, mert ízeiben hamisítatlanul visszaköszön a túrós-barackos álomdesszert. A friss, zamatos gyümölcs, a szinte fanyar túrókrém és a mandulával spékelt, szájban olvadó piskóta egészen biztosan maradandó élményt hagynak majd.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek