adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
A piskótához
-
150 g vaj
-
120 g cukor
-
2 db tojás
-
100 g finomliszt
-
100 g mandulaliszt
-
2 teáskanál sütőpor
-
1 csipet só
-
120 ml tej
A túrókrémhez
-
250 g tehéntúró
-
1 ek tejföl
-
1 db tojás
-
3 ek porcukor
-
1 teáskanál vanília kivonat
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 ek étkezési keményítő
Az összeállításhoz
-
75 g víz
-
125 g cukor
-
20 g vaj
-
10 közepes db sárgabarack
496
Kalória
15g
Fehérje
57.2g
Szénhidrát
23.9g
Zsír
130.2g
Víz
114.7g
Koleszterin
5.8g
Élelmi rost
43.2g
Cukor
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
A piskótához
-
19g vaj134 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
13g mandulaliszt35 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
15g tej8 kcal
A túrókrémhez
-
31g tehéntúró46 kcal
-
3g tejföl5 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
3g porcukor10 kcal
-
0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
7 kcal
Az összeállításhoz
-
9g víz0 kcal
-
16g cukor60 kcal
-
3g vaj18 kcal
-
96g sárgabarack43 kcal
Összesen
496
kcal
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
A piskótához
-
150g vaj1076 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
100g mandulaliszt283 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
120g tej67 kcal
A túrókrémhez
-
250g tehéntúró368 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
21g porcukor81 kcal
-
0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
57 kcal
Az összeállításhoz
-
75g víz0 kcal
-
125g cukor484 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
770g sárgabarack344 kcal
Összesen
3981
kcal
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
A piskótához
-
7.3g vaj52 kcal
-
5.8g cukor23 kcal
-
5.3g tojás7 kcal
-
4.9g finomliszt18 kcal
-
4.9g mandulaliszt14 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.8g tej3 kcal
A túrókrémhez
-
12.1g tehéntúró18 kcal
-
1g tejföl2 kcal
-
2.7g tojás3 kcal
-
1g porcukor4 kcal
-
0.2g vanília kivonat0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.7g étkezési keményítő3 kcal
Az összeállításhoz
-
3.6g víz0 kcal
-
6.1g cukor23 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
37.4g sárgabarack17 kcal
Összesen
194
kcal
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 23.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 434.7 g
-
Cink 82 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 63 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 137 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrát
-
Összesen 57.2 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 6 mg
Víz
-
Összesen 130.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 263 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 38 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 175 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 1014 micro
-
β-crypt 95 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 173 micro
Összesen
496
kcal
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 120.3 g
Zsír
-
Összesen 191.3 g
-
Telített zsírsav 104 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 47 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 917 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3477.4 g
-
Cink 654 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 600 mg
-
Vas 507 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 1099 mg
-
Nátrium 353 mg
-
Réz 26 mg
-
Mangán 21 mg
Szénhidrát
-
Összesen 457.9 g
-
Cukor 346 mg
-
Élelmi rost 47 mg
Víz
-
Összesen 1041.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2108 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 80 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 63 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 301 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 166 micro
-
Kolin: 493 mg
-
Retinol - A vitamin: 1397 micro
-
α-karotin 136 micro
-
β-karotin 8108 micro
-
β-crypt 761 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1388 micro
Összesen
3981
kcal
- 7% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Kálcium
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 9.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 168.7 g
-
Cink 32 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 22.2 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 50.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 102 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 15 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 393 micro
-
β-crypt 37 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
Összesen
194
kcal
Elkészítés
A piskótához
- A vajat alaposan, 3-5 perc alatt kihabosítjuk a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Mindig várjuk meg, míg az előző tojást felvette a vajas keverék, csak utána adjuk hozzá a következőt.
- A tojásos-vajas alaphoz szórjuk a lisztet, mandulalisztet, sütőport és sót, majd belecsorgatjuk a tejet is. Rövid keveréssel egységes masszát hozunk létre. Ne dolgozzuk túl, mert gumis lesz a piskóta.
A túrókrémhez
- A hozzávalókat egységesre dolgozzuk egy késes aprítóban. Nem kell teljesen leturmixolni, maradhat enyhén rusztikus az állaga. A kész krémet habzsákba töltjük.
Az összeállításhoz
- A cukrot és vizet összeforraljuk egy kis lábasban, majd közepes lángon, néha megkeverve addig főzzük, míg halványbarna színt nem kap. Ekkor levesszük a tűzről, majd hozzáadjuk a vajat és simára keverjük az egészet.
- A barackokat megmossuk, felezzük és kimagozzuk.
- Egy 22 centiméter átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, majd mind a papírt, mind a forma oldalát kivajazzuk. Kívülről bevonjuk alufóliával, hogy sütés közben ne csöpögjön ki belőle a karamell.
- Az előkészített forma aljába öntjük a karamellt, majd körkörösen elrendezzük benne a barackfeleket. Erre nyomjuk a habzsákból a túrókrémet, végül a piskótát is elegyengetjük a formában.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a formát és 60 perc alatt készre sütjük. A teteje szép mélybarna lesz, de ha ezen is túlmenne és elkezdene nagyon égni, fedjük le alufóliával.
- A készre sült tortát hagyjuk 15 percig a formában pihenni, majd egy tányérra borítjuk. Ezen hagyjuk teljesen kihűlni. Szeletelve tálaljuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 p
- Főzés ideje: 10 p
- Sütés ideje: 60 p
- Sütés hőfoka: 180 °C
Viszonylag kevés ponton hasonlít alábbi süteményünk a klasszikus Rákóczi-túrósra, mégis ezt a nevet kapta, mert ízeiben hamisítatlanul visszaköszön a túrós-barackos álomdesszert. A friss, zamatos gyümölcs, a szinte fanyar túrókrém és a mandulával spékelt, szájban olvadó piskóta egészen biztosan maradandó élményt hagynak majd.