Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habos mogyorós szelet

Habos mogyorós szelet
Habos mogyorós szelet
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept "diós habos szelet " néven anyukámtól maradt ránk. Gyakran sütötte, nagyon szerettük.
Most annyit változtattam rajta, hogy nem dióval, hanem mogyoróval készítettem. Szerintem mind a két változat finom.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tészta kenéséhez

A habhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet a sütőporral elvegyítjük és elmorzsoljuk a vajjal.
  2. Hozzáadjuk a cukrot, tojássárgát, citromhéjat és jól összegyúrjuk.
  3. Kis időre, kb. 20 percre betesszük a hűtőbe pihenni.
  4. A mogyorót kicsit megpirítjuk, majd amennyire lehet ledörgöljük a héját. Nem baj, ha marad rajta valamennyi.
  5. Ezt követően ledaráljuk.
  6. A tésztát kinyújtjuk és kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük. Ha nagyon törik a tészta, egyszerűen egyenletes vastagon belenyomkodjuk a tepsibe.
  7. Előmelegített sütőben 200 C°-on 10 perc alatt elősütjük a tésztát.
  8. Amikor félig megsült, kivesszük a sütőből és megkenjük a lekvárral.
  9. A tojásfehérjét felverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, amivel még egy kicsit tovább verjük, végül belekeverjük az őrölt mogyorót.
  10. A mogyorós habot ráterítjük az előzőleg lekvárral megkent tésztára.
  11. A sütő hőfokát levesszük 150 C°-ra és a süteményt kb. 15 perc alatt készre sütjük.
  12. Amikor kihűlt, éles késsel vékony szeletekre vágva tálaljuk.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x25x4 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 297
elküldve: 3
receptkönyvben: 316
elkészítve: 5/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mogyoróhabos-baracklekváros szelet, mogyoróhabos-lekváros sütemény

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Jomagam
Jomagam Thu, 2012-08-30 21:25

Mi ezt NÁDASDI HOLDNAK (adiós változatot) hívjuk,hold alakúra szaggatjuk egy nagyobb pogácsa szaggatóval. Igazi karácsonyi süti volt nálunk. Most is sokszor készítem, én már próbáltam mandulával is, az is jó!

erili
erili Fri, 2012-01-27 07:50

Kedves Muci!
A receptet még nagymamámtól ismerem, diós változatban. El fogom készíteni mogyoróval is, biztos finom lesz!
Nekem is ilyen süteményes tálam van:-)) Édesanyám kapta 1943-ban nászajándékba. Sajnos, Ő már 1965-ben elhunyt, a tál pedig az enyém lett 4 kistányérral. Nagy becsben tartom épp úgy, mint a többi háztartási és egyéb dolgot, ami Édesanyámtól maradt.
Szeretettel üdvözöllek: Ili

Muci
Muci / Muci Fri, 2012-01-27 17:44

Kedves Ili !
Ezt a sütit az én anyukám is diós változatban készítette, csak úgy gondoltam megpróbálom mogyoróval is, szerintem finom lett. A süteményes tál és még az uzsonnás készlet egy-két darabja hozzánk is hasonló módon került, mi is nagy becsben tartjuk.
Üdv.: Muci

Muci
Muci / Muci Tue, 2010-10-12 17:10

Kedves látogatók !
A tepsi mérete a recept alatt szerepel. Vastag betűvel és számmal ki van emelve. Lehet, hogy elkerülte a
figyelmeteket.
Sikeres sütést kívánok : Muci

Muci
Muci / Muci Tue, 2010-10-12 17:05

Kedves Zsóka !
Örülök, hogy egy tál süti képével kedves emlékeket sikerült felidéznem. A rózsaszín üvegtál anyukámtól
maradt ránk. Nagy becsben tartjuk. Ő nászajándékba kapta kb 1940-ben. Nagyon sok részből álló
uzsonnás készlet volt, nekünk már csak egy pár darab van belöle.
Puszilunk : Muci és Klári

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-10-12 13:05

Én is a diós változatot ismerem Londoni szelet néven.
Izgalmasnak tűnik mogyoróval, meg fogom próbálni.
Talán addig a tepsiméret is megérkezik.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-10-12 13:03

Nekem is nagyon tetszik, de jó lenne, ha megírnád milyen méretű tepsiben sütöd.

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Tue, 2010-10-12 11:41

Kedves Muci!
Ezt a süteményt én is régóta ismerem, gyakran sütöttem, de mostanában kicsit elfelejtődött. Most majd megint megcsinálom, köszönöm, hogy eszembe juttadtad, mert nagyon finom.
Mikor megláttam a képet, kerekre nyílt a szemem, mert a saját tálamat láttam meg! Ugyanez a tál van meg nekem is, még nászajándékba kaptam egyik nagynénémtől, 1949-ben! És ő sem akkor vette, neki is régebb óta megvolt. Legalább velem egyidős a tál, ha nem még öregebb. Az enyém rózsaszín, úgy látom ez is az, hacsak nem a terítő szine miatt látszik annak.
Meghatódtam, mert régi szép emlékeket idézett fel bennem a kép. Örömet okoztál, köszönöm!
Meg fogom sütni a sütit, és ezen fogom tálalni.
Szeretettel ölellek, Klárival együtt. Zsóka.

892
vaj 14 dkg
finomliszt 24 dkg
porcukor 14 dkg
tojássárgája 4 db
sütőpor 2 teáskanál
citromhéj 1 citromból nyert
lekvár/ dzsem 20 dkg
törökmogyoró 20 dkg
tojásfehérje 4 db
porcukor 20 dkg