Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos-fokhagymás burgonyakrémleves

Citromos-fokhagymás burgonyakrémleves
Citromos-fokhagymás burgonyakrémleves
50 perc / előkészület: 25 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy kedvenceink a krémlevesek itt, a koliban, mivel pénztárcakímélőek, aránylag gyorsan, sokat lehet belőlük készíteni, laktatóak és igen ízletesek. Termoszban, forrón szállíthatóak egész napra, stb. Rengeteg recept összehasonlítása után álltam elő saját - szerintem egyedi - receptemmel, melyben igyekeztem ötvözni a hallott/látott/olvasott receptek legjavát.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

Alapanyagok előkészítése

  1. A szalonnát (mely lehet egyszerű zsírszalonna, kenyérszalonna, stb., ám ideális esetben bacon) apró kockákra (bacon esetén apró négyzetekre) vágjuk, majd belehelyezzük a főzéshez használt edénybe, s kevés étolajjal locsoljuk meg. (Az edény legalább 6 literes legyen.)
  2. A vöröshagymát meghámozzuk, felvágjuk. Bármekkorára vághatjuk, hisz a leves úgy is le lesz turmixolva. (Én egyszerűen kettévágom a fejeket, majd felkarikázom, így félkarikákat kapok.) A felaprított vöröshagymát félretesszük, egy tálba.
  3. A fokhagymát megpucoljuk, 5 gerezdet apróra vágunk. A megpucolt egész, s apróra vágott gerezdeket külön-külön tálba tesszük.
  4. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Minél kisebb a kocka, annál hamarabb megfő, ám nem érdemes miniatűrre vágni. Ideális a 2-3-cm-es méret (nem baj, ha marad egy pici héj a krumplin, az a levesnek csak plusz ízt ad).

A leves elkészítése

  1. A szalonnát közepes-magas lángon megpirítjuk, hagyjuk, hogy zsírt eresszen. A ropogósra pirult szalonnadarabokat kiszedjük az edényből, eltesszük, hisz tökéletes levesbetét/díszítés lesz belőle. Körülbelül 3-4 evőkanál zsírt hagyunk az edényben, a többit leöntjük/eltesszük.
  2. Hozzáadjuk a szalonnazsírhoz a vajat, majd a zsíron, az üveges állapotnál picit jobban megpirítjuk a vöröshagymát. Hinthetünk rá egy csipet sót a fazékba helyezés után, így hamarabb pirul a hagyma.
  3. 1-2 perccel a hagyma elkészülte előtt, hozzáadjuk az egészben hagyott, meghámozott fokhagymagerezdeket, valamint a felaprított fokhagymát, s a hagymával együtt 1-2 percig, intenzív kavargatás mellett picit megpirítjuk.
  4. A fazekat felöntjük 2.5 liter vízzel, s hozzáadjuk az 5 db húsleveskockát. (Ha alaplevet használunk, akkor természetesen nincs szükség a kockákra, egyszerűen felöntjük a fazekat 2 liter alaplével.)
  5. Hozzáadjuk a burgonyát.
  6. Hozzáadunk további két liter vizet (vagy ízlés szerint alaplevet).
  7. Tűzhelytől függően, főzzük addig, amíg a burgonya puhára fő.

A leves ízesítése

  1. Ha megfőtt a levesünk - a burgonya omlósra főtt - hozzáadjuk a 2 doboz tejszínt, majd botmixerrel simára turmixoljuk a levest, ügyelve arra, hogy ne legyen darabos egyáltalán.
  2. Ízlés szerint ízesítjük sóval, őrölt borssal, őrölt fehérborssal, cayenne-borssal, pirospaprikával (ebből tényleg egy-két csipet kell csak, a színe miatt), kakukkfűvel, fokhagymaporral.
  3. Végezetül, az ízek kiemelése érdekében, hozzáadunk először egy evőkanál frissen facsart citromlevet, ezután kóstolgatva, ízlés szerint hozzáadjuk a második evőkanállal is, ám ez igen egyénfüggő.

Tálalás

  1. Forrón tálaljuk.
  2. Reszelhetünk bele ízlés szerint friss sajtot, füstölt sajtot, hozzáadjuk az előzőleg megsütött szalonnát/bacont, tálalhatjuk levesbetéttel (de én személy szerint egy - fokhagymás-sajtos - krutont javasolnék hozzá).
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 595
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

KoliKonyha

Mióta szakács: 2015.10.04.
1 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
kategória: levesek
szezon: ősz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

burgonyakrémleves fokhagymával, krémleves, kolis leves

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

383
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 3 fej
burgonya 1.3 kg
leveskocka 5 db
vaj 1.5 ek
főzőtejszín 200 ml
főzőtejszín 200 ml
citromlé 1 citromból nyert
bors 0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
fokhagymapor 0 ízlés szerint
cayenne bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 1 csipet
fűszerpaprika 1 kávéskanál
víz 2.5 l
0 ízlés szerint
füstölt szalonna 5 dkg
napraforgó olaj 1 ek