r
Nosalty Logó

Citromos-fokhagymás burgonyakrémleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
KoliKonyha
Citromos-fokhagymás burgonyakrémleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Alapanyagok előkészítése

A leves elkészítése

A leves ízesítése

Tálalás

Összesen 385 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Alapanyagok előkészítése

A leves elkészítése

A leves ízesítése

Tálalás

Összesen 2308 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír

Alapanyagok előkészítése

A leves elkészítése

A leves ízesítése

Tálalás

Összesen 49 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    19.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1793.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    160 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    214 mg
  • Nátrium
    1350 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    647.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 385 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.1 g

Zsír

  • Összesen
    119.3 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    230 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10761.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    960 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    350 mg
  • Foszfor
    1282 mg
  • Nátrium
    8102 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    272.4 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    3884.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    533 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    274 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    203 micro
  • Kolin:
    246 mg
  • Retinol - A vitamin:
    522 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    141 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 2308 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    171 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 49 Kcal

Hozzávalók

Alapanyagok előkészítése

A leves elkészítése

A leves ízesítése

Tálalás

Elkészítés

Alapanyagok előkészítése

  1. A szalonnát (mely lehet egyszerű zsírszalonna, kenyérszalonna, stb., ám ideális esetben bacon) apró kockákra (bacon esetén apró négyzetekre) vágjuk, majd belehelyezzük a főzéshez használt edénybe, s kevés étolajjal locsoljuk meg. (Az edény legalább 6 literes legyen.)
  2. A vöröshagymát meghámozzuk, felvágjuk. Bármekkorára vághatjuk, hisz a leves úgy is le lesz turmixolva. (Én egyszerűen kettévágom a fejeket, majd felkarikázom, így félkarikákat kapok.) A felaprított vöröshagymát félretesszük, egy tálba.
  3. A fokhagymát megpucoljuk, 5 gerezdet apróra vágunk. A megpucolt egész, s apróra vágott gerezdeket külön-külön tálba tesszük.
  4. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Minél kisebb a kocka, annál hamarabb megfő, ám nem érdemes miniatűrre vágni. Ideális a 2-3-cm-es méret (nem baj, ha marad egy pici héj a krumplin, az a levesnek csak plusz ízt ad).

A leves elkészítése

  1. A szalonnát közepes-magas lángon megpirítjuk, hagyjuk, hogy zsírt eresszen. A ropogósra pirult szalonnadarabokat kiszedjük az edényből, eltesszük, hisz tökéletes levesbetét/díszítés lesz belőle. Körülbelül 3-4 evőkanál zsírt hagyunk az edényben, a többit leöntjük/eltesszük.
  2. Hozzáadjuk a szalonnazsírhoz a vajat, majd a zsíron, az üveges állapotnál picit jobban megpirítjuk a vöröshagymát. Hinthetünk rá egy csipet sót a fazékba helyezés után, így hamarabb pirul a hagyma.
  3. 1-2 perccel a hagyma elkészülte előtt, hozzáadjuk az egészben hagyott, meghámozott fokhagymagerezdeket, valamint a felaprított fokhagymát, s a hagymával együtt 1-2 percig, intenzív kavargatás mellett picit megpirítjuk.
  4. A fazekat felöntjük 2.5 liter vízzel, s hozzáadjuk az 5 db húsleveskockát. (Ha alaplevet használunk, akkor természetesen nincs szükség a kockákra, egyszerűen felöntjük a fazekat 2 liter alaplével.)
  5. Hozzáadjuk a burgonyát.
  6. Hozzáadunk további két liter vizet (vagy ízlés szerint alaplevet).
  7. Tűzhelytől függően, főzzük addig, amíg a burgonya puhára fő.

A leves ízesítése

  1. Ha megfőtt a levesünk - a burgonya omlósra főtt - hozzáadjuk a 2 doboz tejszínt, majd botmixerrel simára turmixoljuk a levest, ügyelve arra, hogy ne legyen darabos egyáltalán.
  2. Ízlés szerint ízesítjük sóval, őrölt borssal, őrölt fehérborssal, cayenne-borssal, pirospaprikával (ebből tényleg egy-két csipet kell csak, a színe miatt), kakukkfűvel, fokhagymaporral.
  3. Végezetül, az ízek kiemelése érdekében, hozzáadunk először egy evőkanál frissen facsart citromlevet, ezután kóstolgatva, ízlés szerint hozzáadjuk a második evőkanállal is, ám ez igen egyénfüggő.

Tálalás

  1. Forrón tálaljuk.
  2. Reszelhetünk bele ízlés szerint friss sajtot, füstölt sajtot, hozzáadjuk az előzőleg megsütött szalonnát/bacont, tálalhatjuk levesbetéttel (de én személy szerint egy - fokhagymás-sajtos - krutont javasolnék hozzá).
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 15
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 690
  • Feltöltés dátuma: 2015. október 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
KoliKonyha 1 recept

Nagy kedvenceink a krémlevesek itt, a koliban, mivel pénztárcakímélőek, aránylag gyorsan, sokat lehet belőlük készíteni, laktatóak és igen ízletesek. Termoszban, forrón szállíthatóak egész napra, stb. Rengeteg recept összehasonlítása után álltam elő saját - szerintem egyedi - receptemmel, melyben igyekeztem ötvözni a hallott/látott/olvasott receptek legjavát.

Hozzávalók

Alapanyagok előkészítése

A leves elkészítése

A leves ízesítése

Tálalás

Címlapról ajánljuk

További cikkek