r
Nosalty Logó

Christmas pudding

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
mrsgrob
Christmas pudding
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 550 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 3296 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 347 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    337.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85.2 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    230 micro
  • β-crypt
    55 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    169 micro
Összesen 550 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37 g

Zsír

  • Összesen
    126.6 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    455 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2026.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    75 mg
  • Kálcium
    388 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    201 mg
  • Foszfor
    640 mg
  • Nátrium
    705 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    510.9 g
  • Cukor
    339 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    242.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    391 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    218 micro
  • K vitamin:
    209 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    357 mg
  • Retinol - A vitamin:
    255 micro
  • α-karotin
    195 micro
  • β-karotin
    1380 micro
  • β-crypt
    332 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1016 micro
Összesen 3296 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    212.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.6 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    145 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 347 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hozzávalókat nagyon alaposan összekeverjük. Nagyon (!) darabos, de nedves, semmiképp nem tésztaszerű lesz az állaga.
  2. Beleöntjük egy alaposan kivajazott pudingformába. Fontos, hogy a forma ne legyen tele, mert a tészta picit megdagad.
  3. A tészta tetejére kör alakra vágott sütőpapírt simítunk akkorát, hogy a forma belső falára is felragadjon.
  4. Alufóliával szorosan lezárjuk, kívülről még zsinórral is át lehet kötni, hogy biztosan jól záródjon, én vastag, erős,befőttes gumit teszek rá. Nagyon fontos hogy ne menjen víz semmiképp a fólia alá, a pudding ne érintkezzen vízzel.Az alufólia szélét körben felgyűrjük, hogy ne nagyon érjen bele a vízbe.
  5. Magasabb falú fazékba állítjuk, amit a forma 3/4-ig felöntünk meleg vízzel. A tetejére fedőt rakunk.
  6. 4 órát gyengéden forraljuk.
  7. Óvatosan kiemeljük a formát a vízből, leszedjük az alufóliát, a sütőpapír,tés egy tiszta, száraz textillel lefedjük. Karácsony napjáig hideg helyen tároljuk.
  8. Karácsony napján levesszük róla a textilt, új sütőpapír darabot simítunk a tetejére, alufóliával megint szorosan lezárjuk, kívülről még zsinórral is át lehet kötni, hogy biztosan jól záródjon, én befőttes gumit teszek rá. Az alufólia szélét körben felgyűrjük, hogy ne nagyon érjen bele a vízbe. Megint magasabb falú fazékba állítjuk, amit a forma 3/4-ig felöntünk meleg vízzel. A tetejére fedőt rakunk. Ez alkalommal 2-3 órát forraljuk gyöngyözve.
  9. Ezután óvatosan kivesszük a formát a fazékból, lefejtjük az alufóliát és a sütőpapírt, majd ráteszünk egy tányért, és az egészet átfordítjuk. Hagyjuk picit pihenni, és leemeljük a formát a kész, forró pudingról. Forrón, azonnal tálaljuk.
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 14582
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 29.

Ajánló

A faggyú hamar kihűl és megkeményedik - ebben az állapotban a süti ehetetlen -, de szépen újra lehet melegíteni, jelentős minőségromlás nélkül. Persze frissen a legjobb. A pudding forma olyan, mint egy vastag virágcserép.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Christmas pudding
mrsgrob 3 recept

Minden évben hagyományosan advent első vasárnapját megelőző vasárnap készül ez a gőzölt, alkoholos, nagyon tömény puding, ami karácsony napjáig alaposan összeérik, és aznap még két óra gőzöléssel lesz kész valójában. Kínálják magában, vaníliaszósszal, sima tejszínnel, rumos szósszal, brandys/rumos tejszínhabbal. Piros bogyós magyal ággal díszítik. Ez a legáltalánosabb, legegyszerűbb christmas pudding recept egy 1952-es szakácskönyvből. Ben Neelson: The Penguin Cookery Book. A 3*114 g vegyes aszalt gyümölcs a leghagyományosabb összetételben (én is így készítem) háromféle mazsola: sultanas, raisins, currants. Azaz világos aranyszínű, mag nélküli nagyszemű mazsola, sötét nagyszemű mazsola és apró savanykás szinte fekete mazsola. Persze lehet aszalt datolyát vagy más aszalt gyümölcsöt is használni. Régi hat pennyseket szoktunk elrejteni a nyers tésztában. Szerencsét hoz annak, aki megtalálja. Fázisfotók itt A christmas puding nem összetévesztendő a christmas cake-kel, ami sütőben sült sütemény szintén rengeteg aszalt gyümölccsel, készen meglocsolva alkohollal, majd bevonva vajas cukros krémmel vagy fehér marcipánnal, amit aztán feldíszítenek. Gyümölcsök és alkohol nélkül mindennapos, egyszerűbb téli édesség lekvárral. Az angoloknak több olyan desszertjük és főételük is van, amihez faggyút használnak. Faggyút ezért minden boltban lehet kapni, persze nem frissen, hanem dobozolva, apró lisztes darabokban, ami úgy néz ki, mint valami granulátum. Csak egy márkát látok, a neve Atora. Nem tudom beírni a "mixed spice"-t, azt a fűszerkeveréket, amit Angliában használnak ebben és más karácsonyi sütikben és néhány kalácsban. Eléggé hasonlít a mézeskalács fűszerkeverékhez a kardamom és a csillagánizs kivételével. Amiket tartalmaz őrölve: szegfűbors, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, kömény (sima nem római), koriander, fahéj

Hozzászólások (3)

Törölt felhasználó

Nagyon szépen köszönom a pudding leirást. Itt Kanadában sokat hallok rola, de soha nem tudtam például, hogz faggyu kell bele. Sajnos a fázisfotókat nem lehet megnézni a Google Chrome nem ismerte fel. Csak kiváncsiságbol néztem volna meg. Kellemes karacsonyi ünnepeket kivánok. Jutka

mrsgrob

Kedves Jutka, javítottam a linket, nem a Chrome hibája volt hogy nem tudtad megnézni. Remélem most majd sikerül, ez a pinterest oldalam My Christmas Pudding elnevezés? táblája. Neked is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

Éva-Anyóca

Köszönöm. Érdekes. A faggyú miatt, mivel nem igen fogom tudni beszerezni,...egy darabig szemezni fogok vele.:-o

mrsgrob

Kedves gregoreva, lehet vajjal is készíteni faggyú helyett, illetve a 80-as években amikor a margarin volt népszer?, azt tették bele (az íze így más lesz természetesen), de aztán mindenki visszatért a faggyúhoz, gondolom mert az íze jellegzetes. Szerintem ha hájat használ valaki, azzal remekül lehet helyettesíteni a faggyút és az íz is ugyanaz vagy majdnem hasonló marad - de itt nem jutok hájhoz, még nem próbáltam. Az amazon német oldaláról lehet rendelni Moszrágra ha jól tudom és ott lehet kapni azt a fajta faggyút amit itt használok (Atora shredded suet): http://www.amazon.de/Atora-Shredded-Suet-200g/dp/B004HYEFRO/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1354263456&sr=8-1

Éva-Anyóca

Köszönöm a vajas tippet. :-O Azzal már megoldható lesz az elkészítése.:-O Szép Adventi els? hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Én az eBay-r?l szoktam faggyút rendelni, mert itthon nem lehet kapni. Nem hinném, hogy az íze miatt teszik bele - én semmi különös ízt nem érzek rajta - inkább egyrészt azért, mert azt a száraz granulátumot egyszer?bb összekeverni a tésztával, másrészt az állaga miatt. Próbáltam margarinnal de egyáltalán nem lett olyan, és annak nagy része víz. Vajjal már jobban sikerült (abban kevesebb a víz), de faggyúval volt mindig a legjobb. Az én receptem egyébként nem ennyire száraz, a tészta nedvesebb (barna sör is kell bele).

mrsgrob

Kedves Almandine, nagyon örülök hogy közzétetted a tapasztalataidat más zsiradékok kipróbálásáról faggyú helyett, mert én nem próbáltam még, hiszen itt mindenhol kapni faggyúgranulátumot. A végeredmény szerintem itt sem száraz (s?t nekem túl szaftos és tömény, de akinek készítem ragaszkodik ehhez a recepthez mint régi beválthoz), bár amikor összekeverem a tésztát, az valóban inkább darabos-ragacsos a sok aszalt gyümölcst?l, minthogy s?r?-folyós lenne ahogy egy süteménytésztától megszoktuk. Nem írtam a recepthez, de nagyobbacska L-es tojásokat teszek bele és van egy extranagy ev?kanalam, azzal mérem bele az alkoholt :) Nagyon jól hangzik a te barnasörös variációd is, szívesen kipróbálnám ha feltennéd.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek