Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Christmas pudding

Christmas pudding
Christmas pudding
370 perc / előkészület: 10 perc főzés: 360 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden évben hagyományosan advent első vasárnapját megelőző vasárnap készül ez a gőzölt, alkoholos, nagyon tömény puding, ami karácsony napjáig alaposan összeérik, és aznap még két óra gőzöléssel lesz kész valójában. Kínálják magában, vaníliaszósszal, sima tejszínnel, rumos szósszal, brandys/rumos tejszínhabbal. Piros bogyós magyal ággal díszítik.

Ez a legáltalánosabb, legegyszerűbb christmas pudding recept egy 1952-es szakácskönyvből. Ben Neelson: The Penguin Cookery Book. A 3*114 g vegyes aszalt gyümölcs a leghagyományosabb összetételben (én is így készítem) háromféle mazsola: sultanas, raisins, currants. Azaz világos aranyszínű, mag nélküli nagyszemű mazsola, sötét nagyszemű mazsola és apró savanykás szinte fekete mazsola. Persze lehet aszalt datolyát vagy más aszalt gyümölcsöt is használni.

Régi hat pennyseket szoktunk elrejteni a nyers tésztában. Szerencsét hoz annak, aki megtalálja.

Fázisfotók itt

A christmas puding nem összetévesztendő a christmas cake-kel, ami sütőben sült sütemény szintén rengeteg aszalt gyümölccsel, készen meglocsolva alkohollal, majd bevonva vajas cukros krémmel vagy fehér marcipánnal, amit aztán feldíszítenek.

Gyümölcsök és alkohol nélkül mindennapos, egyszerűbb téli édesség lekvárral.

Az angoloknak több olyan desszertjük és főételük is van, amihez faggyút használnak. Faggyút ezért minden boltban lehet kapni, persze nem frissen, hanem dobozolva, apró lisztes darabokban, ami úgy néz ki, mint valami granulátum. Csak egy márkát látok, a neve Atora.

Nem tudom beírni a "mixed spice"-t, azt a fűszerkeveréket, amit Angliában használnak ebben és más karácsonyi sütikben és néhány kalácsban. Eléggé hasonlít a mézeskalács fűszerkeverékhez a kardamom és a csillagánizs kivételével. Amiket tartalmaz őrölve: szegfűbors, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, kömény (sima nem római), koriander, fahéj

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A faggyú hamar kihűl és megkeményedik - ebben az állapotban a süti ehetetlen -, de szépen újra lehet melegíteni, jelentős minőségromlás nélkül. Persze frissen a legjobb.
A pudding forma olyan, mint egy vastag virágcserép.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat nagyon alaposan összekeverjük. Nagyon (!) darabos, de nedves, semmiképp nem tésztaszerű lesz az állaga.
  2. Beleöntjük egy alaposan kivajazott pudingformába. Fontos, hogy a forma ne legyen tele, mert a tészta picit megdagad.
  3. A tészta tetejére kör alakra vágott sütőpapírt simítunk akkorát, hogy a forma belső falára is felragadjon.
  4. Alufóliával szorosan lezárjuk, kívülről még zsinórral is át lehet kötni, hogy biztosan jól záródjon, én vastag, erős, befőttes gumit teszek rá. Nagyon fontos hogy ne menjen víz semmiképp a fólia alá, a pudding ne érintkezzen vízzel. Az alufólia szélét körben felgyűrjük, hogy ne nagyon érjen bele a vízbe.
  5. Magasabb falú fazékba állítjuk, amit a forma 3/4-ig felöntünk meleg vízzel. A tetejére fedőt rakunk.
  6. 4 órát gyengéden forraljuk.
  7. Óvatosan kiemeljük a formát a vízből, leszedjük az alufóliát, a sütőpapír,t és egy tiszta, száraz textillel lefedjük. Karácsony napjáig hideg helyen tároljuk.
  8. Karácsony napján levesszük róla a textilt, új sütőpapír darabot simítunk a tetejére, alufóliával megint szorosan lezárjuk, kívülről még zsinórral is át lehet kötni, hogy biztosan jól záródjon, én befőttes gumit teszek rá. Az alufólia szélét körben felgyűrjük, hogy ne nagyon érjen bele a vízbe. Megint magasabb falú fazékba állítjuk, amit a forma 3/4-ig felöntünk meleg vízzel. A tetejére fedőt rakunk. Ez alkalommal 2-3 órát forraljuk gyöngyözve.
  9. Ezután óvatosan kivesszük a formát a fazékból, lefejtjük az alufóliát és a sütőpapírt, majd ráteszünk egy tányért, és az egészet átfordítjuk. Hagyjuk picit pihenni, és leemeljük a formát a kész, forró pudingról. Forrón, azonnal tálaljuk.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 829
elküldve: 0
receptkönyvben: 67
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

mrsgrob

Mióta szakács: 2011.02.03.
3 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karácsonyi pudding, aszalt gyümölcsös pudding

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Almandine
Almandine Fri, 2013-06-21 23:02

Én az eBay-ről szoktam faggyút rendelni, mert itthon nem lehet kapni. Nem hinném, hogy az íze miatt teszik bele - én semmi különös ízt nem érzek rajta - inkább egyrészt azért, mert azt a száraz granulátumot egyszerűbb összekeverni a tésztával, másrészt az állaga miatt. Próbáltam margarinnal de egyáltalán nem lett olyan, és annak nagy része víz. Vajjal már jobban sikerült (abban kevesebb a víz), de faggyúval volt mindig a legjobb. Az én receptem egyébként nem ennyire száraz, a tészta nedvesebb (barna sör is kell bele).

mrsgrob
mrsgrob / mrsgrob Fri, 2013-06-21 23:32

Kedves Almandine,
nagyon örülök hogy közzétetted a tapasztalataidat más zsiradékok kipróbálásáról faggyú helyett, mert én nem próbáltam még, hiszen itt mindenhol kapni faggyúgranulátumot. A végeredmény szerintem itt sem száraz (sőt nekem túl szaftos és tömény, de akinek készítem ragaszkodik ehhez a recepthez mint régi beválthoz), bár amikor összekeverem a tésztát, az valóban inkább darabos-ragacsos a sok aszalt gyümölcstől, minthogy sűrű-folyós lenne ahogy egy süteménytésztától megszoktuk. Nem írtam a recepthez, de nagyobbacska L-es tojásokat teszek bele és van egy extranagy evőkanalam, azzal mérem bele az alkoholt :) Nagyon jól hangzik a te barnasörös variációd is, szívesen kipróbálnám ha feltennéd.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2012-11-30 09:53

Köszönöm.
Érdekes. A faggyú miatt, mivel nem igen fogom tudni beszerezni,...egy darabig szemezni fogok vele.:-o

mrsgrob
mrsgrob / mrsgrob Fri, 2012-11-30 10:24

Kedves gregoreva,
lehet vajjal is készíteni faggyú helyett, illetve a 80-as években amikor a margarin volt népszerű, azt tették bele (az íze így más lesz természetesen), de aztán mindenki visszatért a faggyúhoz, gondolom mert az íze jellegzetes.
Szerintem ha hájat használ valaki, azzal remekül lehet helyettesíteni a faggyút és az íz is ugyanaz vagy majdnem hasonló marad - de itt nem jutok hájhoz, még nem próbáltam.
Az amazon német oldaláról lehet rendelni Moszrágra ha jól tudom és ott lehet kapni azt a fajta faggyút amit itt használok (Atora shredded suet): http://www.amazon.de/Atora-Shredded-Suet-200g/dp/B004HYEFRO/ref=sr_1_1?i...

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2012-12-01 12:39

Köszönöm a vajas tippet. :-O
Azzal már megoldható lesz az elkészítése.:-O
Szép Adventi első hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

cserti jutka
cserti jutka Fri, 2012-11-30 00:56

Nagyon szépen köszönom a pudding leirást. Itt Kanadában sokat hallok rola, de soha nem tudtam például, hogz faggyu kell bele. Sajnos a fázisfotókat nem lehet megnézni a Google Chrome nem ismerte fel. Csak kiváncsiságbol néztem volna meg.
Kellemes karacsonyi ünnepeket kivánok.
Jutka

mrsgrob
mrsgrob / mrsgrob Fri, 2013-06-21 23:33

Kedves Jutka,
javítottam a linket, nem a Chrome hibája volt hogy nem tudtad megnézni. Remélem most majd sikerül, ez a pinterest oldalam My Christmas Pudding elnevezésű táblája.
Neked is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

550
finomliszt 57 g
zsemlemorzsa 57 g
sertésháj 114 g
cukor 57 g
nádcukor 57 g
aszalt gyümölcsök 342 g
kandírozott narancshéj 114 g
tojás 2 db
szerecsendió 0.5 teáskanál
fahéj 0.25 teáskanál
mézeskalács fűszerkeverék 1 teáskanál
1 csipet
brandy 4 ek
vaj 1 ek