r
Nosalty Logó

Wellington-camembert

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Wellington-camembert
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 11% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 919 kcal
  • 11% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 3672 kcal
  • 11% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 204 kcal
  • 11% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    38.1 g

Zsír

  • Összesen
    55.9 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1514.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    278 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    337 mg
  • Nátrium
    821 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    68.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    182.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    315 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    176 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    131 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    146 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2033 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4397 micro
Összesen 919 kcal
  • 11% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    152.4 g

Zsír

  • Összesen
    223.5 g
  • Telített zsírsav
    99 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    195 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6059.6 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    1112 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    209 mg
  • Foszfor
    1348 mg
  • Nátrium
    3286 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    272.7 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    731.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1261 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    82 micro
  • K vitamin:
    705 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    522 micro
  • Kolin:
    174 mg
  • Retinol - A vitamin:
    583 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8132 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17587 micro
Összesen 3672 kcal
  • 11% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.5 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    339.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    184 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    41 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    71 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    456 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    986 micro
Összesen 204 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, és a finomra reszelt fokhagymát megdinszteljük rajta. Mehet rá a spenót, amit pár perc alatt megpárolunk. Reszeljünk rá friss szerecsendiót is! Miután elkészült, áttesszük egy szűrőbe, és hagyjuk kicsit lecsöpögni a felesleges levet, amit eresztett. (Picit ki is nyomkodhatjuk.) Ízlés szerint sózzuk, és borsozzuk. (Ez a mennyiség két darab Wellingtonhoz lesz elég.)
  2. A gombapéphez (más néven: douxelles) barna csiperkét használjunk, mert annak kevesebb a víztartalma. A gombát aprítógépbe tesszük, és jól ledaráljuk. Egy serpenyőt felforrósítunk, és beletesszük a finomra aprított gombát. Ez a folyamat azért szükséges, hogy a gombában lévő vizet elfőzzük. Ne tegyünk alá zsiradékot, mivel nem pirítani akarjuk a gombát, hanem kiszárítani. Így az ízek jobban koncentrálódnak, és nem fog elázni a leveles tészta sem.
  3. Miután teljesen elfőtt a víz a gombáról, sózzuk, borsozzuk, és tegyük át egy kerámiatálba. Hagyjuk teljesen kihűlni. (Ez a mennyiségű gomba is két darab Wellingtonhoz lesz elég)
  4. Az összeállításhoz tekerjünk egy darab folpackot a vágódeszkára, majd erre helyezzünk 3 vékony sonkaszeletet. A szeleteket nagy átfedéssel fektessük le.
  5. Erre jön a kihűlt gombapép, amit kb. fél cm vastagon halmozzunk a sonkára, és köralakban egyengessük el. Jöhet rá egy adag a párolt spenótból, majd helyezzük a közepére a camembert sajtot. A tetejére tegyünk a spenótból, és még egy adag gombapéppel is vonjuk be. Végül 3 vékony sonkaszelettel zárjuk, majd a fólia segítségével sorosan bugyoláljuk be, és tegyük hűtőbe (vagy pár percre mélyhűtőbe), hogy összeálljon. Ezeket a munkafázisokat a másik camembert-rel is ismételjük meg.
  6. Ez idő alatt a leveles tésztákat terítsük ki, és vágjunk ki belőlük két-két egyforma nagyságú kört (kb. 16 cm átmérőjűt).
  7. A hűtőből kivett sajtot fólia nélkül a tésztára helyezzük, körbekenjük tojássárgájával, és ráborítjuk a másik tésztakorongot is. Szorosan becsomagoljuk, és minimum 20 percre a hűtőbe tesszük. Így szebben fog sülni.
  8. Megkenjük a tetejét tojássárgájával, és éles késsel vékonyan beirdaljuk (opcionális). Megszórjuk durva szemű sóval, 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kész, 30-40 percet pihentetjük, így jobban fel lehet majd szeletelni.
  9. Áfonyalekvárral vagy gravy-mártással tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 194
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 10605
  • Feltöltés dátuma: 2021. december 01.

Receptkategóriák

Wellington-camembert
Gerzsenyi Flóra 378 recept

A Wellington-bélszín kedvelt karácsonyi fogás világszerte. Nemcsak látványos, de igazi ízorgiát ígér: sonka, spenót, gomba és bélszín leveles tésztába csavarva. Egy fényűző, királyi lakomát idéző étel, melynek elkészítése kifejezetten egyszerű, csak némi odafigyelést és türelmet igényel, viszont minden ráfordított időt és energiát megér. Mi most a kissé borsos árú bélszín helyett camembert sajtot bugyoláltunk a leveles tésztába, az eljárás viszont ugyanaz maradt, mint az eredetinél. Íme a recept!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek