Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Buzelluf - főtt birkafej csicseriborsóval

Buzelluf - főtt birkafej csicseriborsóval
Buzelluf - főtt birkafej csicseriborsóval
150 perc / előkészület: 20 perc főzés: 130 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudom, hogy sokan visszahőkölnek a birkafejet olvasva, de akik szeretik a birkahúst, és vágni is szoktak, érdemes kipróbálniuk. Nem kis munkával jár, vagy le kell perzselni, vagy le kell nyúzni. Perzselve finomabb, viszont nem olyan könnyű, mint a disznópörzsölés, elég masszív bundája van. Különféle kísérleteken vagyok túl, volt hogy tüzet raktunk alá, és úgy sikerült hosszú idő alatt a bőréig letisztítani. Tényleg csak ínyenceknek való, hisz nincs túl sok hús a fejen, de akik már ettek, tudják mennyire finom. Én vágáskor elkészítem a fejet, és a húst lefagyasztom, sokszor jóval később veszem csak elő.                 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Birkahúskedvelő ínyenceknek ajánlom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A birkafejet fűszeres vízben megfőzzük (egész bors, babérlevél, fokhagyma, koriander), ez kb jó 1-1,5 óra. Addig főzzük, míg a hús könnyen leválik a csontról.
  2. A húst darabkáira tépkedjük, megtisztítjuk (pl a nyelvet a bőrtől).
  3. Egy lábasban megpárolunk egy fej csíkokra vágott vöröshagymát, rádobjuk a húst, fűszerezzük, hozzátesszük a csicseriborsót. Felöntjük annyi vízzel, amenyi ellepi, és összefőzzük (míg a csicseriborsó meg nem fő, konzerv esetén hamar kész vagyunk, áztatottal is megvan fél óra alatt) beletesszük a paradicsompürét. 
  4. A csípős paprikát gáz fölött megsütjük, az égett héját lekaparjuk vagy lemossuk, majd csíkokra vágva, vagy felkockázva az ételbe szórjuk.
  5. Összerottyan kicsit, és már kész is. Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyemmel vagy korianderlevéllel. (Én a végén még egy kis olívaolajat is szoktam bele löttyinteni, igazán keveset, csak az íze miatt.)
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 281
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

ZsuzsannaLilla

Mióta szakács: 2011.09.13.
9 recept

receptjellemzők

konyha: arab
fogyókúra: Atkins diéta, AB0 diéta – B vércsoport, AB0 diéta – AB vércsoport, AB0 diéta – 0 vércsoport
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csicseriborsós főtt birkafej, birkahús csicseriborsóval, arab egytálétel

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Józsika76
Fakanalas / Józsika76 Wed, 2013-05-29 10:32

Kb 5000 ft egy bárány. Miért kell ekkor a felhajtást csinálni mellette? Levágjuk, megnyúzzuk, megesszük. Gratula, én is szoktam ilyen főzni, igaz, hogy csicseri helyett, rizset teszek bele. A végén meg egy kanálka ecetes tárkonyt.

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLilla / ZsuzsannaLilla Thu, 2013-05-30 10:45

Józsika76, hol lehet 5000-ért bárányt venni? Mi sajnos 15000 alatt nem kaptunk. Esetleg, ha többet veszünk, akkor 12000. De 5000-ért érdemes lenne messzebbre is menni, örülnék, ha tudnál erről infoval szolgálni!
Milyen felhajtásra gondoltál? Ezt a részt nem értettem. Mi is úgy készítjük, hogy megfőzzük és megesszük :D
ezt az ecetes tárkonyt ezt kipróbálom.

Józsika76
Fakanalas / Józsika76 Thu, 2013-05-30 11:26

Nálunk az esztenán 100 lej egy bárány, az kb 5000 Ft. A felhajtást a hozzászólásokra értettem. Amúgy az állatokat SK vágom, s dolgozom fel.

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLilla / ZsuzsannaLilla Thu, 2013-05-30 11:39

Értem, köszönöm. Hú, az nekem tényleg nagyon messze volna a Dunántúlról. Sajnos errefelé húzós az ár. De most gondolkodunk saját tartásban, talán jobban megéri. Mi is magunk vágjuk, és dolgozzuk fel, szerintem konyhakészen nagyon nagyon drága lenne. Mondjuk mi megvárjuk, míg nagyobb lesz, akkor több hús van rajta. A kicsit meg sajnáljuk :) ... a nagyot is, de hát ez van. Egy nagy élő kos errefelé 25ezer.
na, de maradjunk a recepteknél :) ezt a tárkonyost kipróbálom, eddig csak a szokásos rozmaringot, vagy kakukkfüvet használtam az egyéb alapfűszerek mellett birkahúshoz.

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLilla / ZsuzsannaLilla Thu, 2013-05-30 11:45

A kos is csak birka :D
Igen, bakkecskét is vágtunk, azért azon lényegesen kevesebb hús van, de jó ízű. Meg a bakkecske olcsóbb is.

Józsika76
Fakanalas / Józsika76 Thu, 2013-05-30 11:52

Ez igaz. Csak a kos faggyúsabb, meg egyéb szaga is van. Legjobb a 8 hetes bárány, mindenféle tavaszi zöldüléssel leforrázva, nyúzás után. Nyárson sütögetve...

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLilla / ZsuzsannaLilla Thu, 2013-05-30 11:57

óóó, én olyan kicsit sajnálok elpusztítani. Akkor arrafelé a nagyokat nem fogyasztjátok?
(ezt a 8 hetest én is hallottam tv-ben, de sajnálom szegényt.)

monnicca
monnicca Fri, 2012-04-20 08:44

kedves Zsuzsa,
köszönöm kimerítő válaszod, ha sikerül birkát szereznem, referálok, mi lett!
én istenigazából egy gödörben sült egész állatot kóstolnék meg szívesen. dehát nincs rá sok esélyem. na, majd mesélek. üdv, monika

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLilla / ZsuzsannaLilla Fri, 2012-04-20 18:37

Kedves Monica!
Mi hirdetéseket szoktunk böngészni, általában sikerül viszonylag normális áron venni. (húsvét előtt nem érdemes, akkor nagyon drága). A gödörben sütéshez bárányt tudok elképzelni, (olyan 30 kilósat), de a kisebb állatot már sajnáljuk levágni mi is. :)
Remélem, sikerrel jársz.

Zsuzsa

monnicca
monnicca Wed, 2012-04-18 11:16

kedves ZsuzsannaLilla,
hol élsz? gyanítom, nem itthon. én kipróbálnám a recepted minden szívbaj nélkül, de itthon még jó birka/bárányhúst sem igen kapni, nemhogy fejet, pacalt, stb. ha mégis honunkban tanyázol, elárulod beszerzési forrásod? üdv monika

ZsuzsannaLilla
ZsuzsannaLilla / ZsuzsannaLilla Thu, 2012-04-19 15:21

Kedves Monica, itt tanyázom e honban :)
Teljesen igazad van, valóban, nagyon nehéz jó birkahúst beszerezni üzletben. Igazából magam is csak olyannal találkoztam, amit ingyen is fenntartásokkal fogadnék el. Viszont ma egyre többen tartanak birkát (épp ezért, persze nem lakótelepen), vagy vesznek vágásra. Mi is így szoktunk tenni, mi családi házban lakunk melléképülettel. Korábban felneveltük, de a takarmány ára miatt is döntöttünk úgy, meg a lelki hozadék miatt, hogy inkább vágásra veszünk, egy hónapig tartjuk (mert akkor tudjuk, mit evett), aztán megy a fagyasztóba. A bundáját kikészítem, a porcikáit meg felhasználom. Igazából ezek a receptek azért is kerültek ide fel, mert amikor még nem tudtam az elkészítési módot, bajban voltam, sehol nem leltem olyan receptet, ami visszaadná azt az ízt amit megismertem, mikor arab országban jártam. Úgy gondoltam, ha mások is ebben a cipőben járnak, mint én, segítség nekik ez a pár recept. Azért marhapacallal szerintem nyugodtan lehet helyettesíteni a birkapacalt, hiszen inkább a fűszerezés az, ami sokat nyom a latban. Esetleg azzal ki lehet próbálni. Meg fejhúst is be lehet szerezni, persze nem birkát, de szerintem ez sem biztos van a kereskedelemben, ezt mondjuk nem tudom, de akik disznót vágnak vagy még ritkábban marhát, azoknál ott a fej.
Szóval keleti fűszerezésű birkás recept kevés akad a neten, ezt akartam szaporítani. Lehet, érdemes megpróbálni más vörös hússal, előfordult velem is, hogy pulykacombból készítettem olyant, amit eredetileg birkából szoktam, finomnak finom, de hiányzik belőle a birka íze. Ilyenkor pedig csalok, ugyanis a birkahájat is lefagyasztom, és egy darabkát dobok bele az íz miatt.

üdv: Zsuzsa

966
juhhús 1 kg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 1 fej
csicseriborsó 25 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
fahéj 0 ízlés szerint
arab hétfűszerkeverék 1 csipet
koriander 0 ízlés szerint
sűrített paradicsom 10 dkg
hegyes erős paprika 1 db
petrezselyem 0 ízlés szerint
olívaolaj 1 ek