r
Nosalty Logó

Burgonyagombóc kétféle verzióban, sósan és édesen

Nosalty
Burgonyagombóc kétféle verzióban, sósan és édesen
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A gombócokhoz

A sós verzióhoz (paprikás szaft)

Az édes verzióhoz

647
Kalória
10.7g
Fehérje
68.4g
Szénhidrát
36.6g
Zsír
156.5g
Víz
73g
Koleszterin
5.5g
Élelmi rost
15.6g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A gombócokhoz

A sós verzióhoz (paprikás szaft)

Az édes verzióhoz

Összesen 647 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A gombócokhoz

A sós verzióhoz (paprikás szaft)

Az édes verzióhoz

Összesen 3875 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A gombócokhoz

A sós verzióhoz (paprikás szaft)

Az édes verzióhoz

Összesen 211 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    36.6 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    889.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    117 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    203 mg
  • Nátrium
    475 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    68.4 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    156.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    117 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    429 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 647 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    64.3 g

Zsír

  • Összesen
    219.8 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    92 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    438 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5337.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    118 mg
  • Kálcium
    704 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    410 mg
  • Foszfor
    1216 mg
  • Nátrium
    2850 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    410.7 g
  • Cukor
    94 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

Víz

  • Összesen
    939 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    384 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    184 mg
  • D vitamin:
    101 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    356 micro
  • Kolin:
    325 mg
  • Retinol - A vitamin:
    319 micro
  • α-karotin
    125 micro
  • β-karotin
    702 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    760 micro
Összesen 3875 kcal
  • 4% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    289.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    155 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    50.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    140 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 211 kcal

Elkészítés

A gombócokhoz

  1. A burgonyát meghámozzuk, kockázzuk és sós vízben megfőzzük.
  2. Leszűrés után krumplinyomón áttörjük, vagy krumplitörővel szétnyomjuk egy nagyobb tálban.
  3. Sózzuk, borsozzuk, két kanál zsírral és egy tojással lazítjuk, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy egy puha de formázható tésztát kapjunk.
  4. A sós verzióhoz hurkába hengergetjük a tésztát, majd másfél centis csíkokra vágjuk, ezeket a darabokat pedig két tenyerünk között golyókká formáljuk. Ha kell még lisztet használunk ehhez, és a munkalapon, ahol a főzésig tároljuk őket.
  5. Ha édesen készítjük és megtöltjük gombócnak a tésztát, akkor a kezünkben megformált nyers tésztagolyókat lapítsuk szét, tegyünk a korong közepébe egy-egy falat csokoládét (vagy tetszőleges tölteléket), és úgy dolgozzuk össze gombóccá.
  6. Egy nagy lábasban vizet forralunk, sózzuk, és több adagban kifőzzük benne a golyókat, amikor feljönnek a víz felszínére szűrővel kiemeljük őket. Ha többféle verziót is készítünk, mindig a töltetlen golyókat főzzük először, nehogy a töltelék véletlenül kiszökjön a főzővízbe és megízesítse azt.

A sós verzióhoz (paprikás szaft)

  1. A hagymákat pucoljuk, kockázzuk, a fokhagymát áttörjük. Kevés zsíron üvegesre pároljuk.
  2. A fűszereket ekkor hozzáadjuk: só, bors, fűszerpaprika.
  3. Ekkor mehet rá a kockázott paprika, és a paradicsom, mindegy mekkorára vágjuk őket, kevés vizet önthetünk alájuk.
  4. Amikor megpárolódott minden, akkor összeturmixoljuk az egészet, majd tejföllel felhúzzuk, beforraljuk és kész a mártásunk.
  5. A burgonyagombócokat leszűrés után a paprikás szószba tesszük, adhatunk még plusz tejfölt hozzá, szórhatunk rá frissen aprított petrezselymet és/vagy újhagymát, és már tálaljuk is!

Az édes verzióhoz

  1. A zsírt megolvasztjuk, majd aranybarnára pirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Az édes burgonyagolyókat a fentebb leírtak alapján megtöltjük csokoládéval.
  2. A kész, kifőtt gombócokat azonnal megforgatjuk a prézliben, hogy az szépen körbevonja mindenhol őket. Tálaljuk őket magukban vagy fahéjas porcukorral meghintve.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 40 p

A Nosalty két Nagyija: Kata és Erzsók először sós burgonyagombócot készít nektek, ami valódi családi kedvenc náluk! Ízesítéshez hoznak egy sós és egy édes verziót is, ez a krumpli tészta ugyanis paprikás szafttal épp olyan ízletes, mint csokoládéval töltve.

További receptek

Brassói szűzpecsenye

A brassói aprópecsenye egy fantasztikus magyaros fogás, amiből vétek lenne kispórolni az étel lelkét, a fokhagymát. Szaftosabban vagy kissé szárazon is egyformán nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Egyszerű tojásfasírt

Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...

Lakos Benedek

Meggyes aprógombóc

Nyáron megannyi gyümölcsös gombócot készítünk, bár e téren a tudomány általában megáll a baracknál és a szilvánál. Pedig egy sor másik szezonális finomság is akad, amit ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek