r
Nosalty Logó

Brassói aprópecsenye 2.

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Brassói aprópecsenye 2.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 1082 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 4326 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 150 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.1 g

Zsír

  • Összesen
    73.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    155 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1123.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    92 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    655 mg
  • Nátrium
    172 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    434.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    59 mg
  • D vitamin:
    75 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    221 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    265 micro
  • β-crypt
    62 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    217 micro
Összesen 1082 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    200.5 g

Zsír

  • Összesen
    295.4 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    131 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    79 g
  • Koleszterin
    620 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4493.7 g
  • Cink
    35 mg
  • Szelén
    269 mg
  • Kálcium
    366 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    486 mg
  • Foszfor
    2622 mg
  • Nátrium
    689 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    218.7 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    1737.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    73 mg
  • C vitamin:
    238 mg
  • D vitamin:
    300 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    55 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    202 micro
  • Kolin:
    884 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    1060 micro
  • β-crypt
    247 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    868 micro
Összesen 4326 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    156.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    60.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 150 Kcal
  • Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst felkockázzuk. A fokhagymát átpréseljük, a hagymát nagylyukú reszelőn lereszeljük. A krumplit apró kockára vágjuk és olajban megsütjük.
  2. A húst olajon pirítani kezdjük. Ha kifehéredett, hozzáadjuk a fokhagymát és a hagymát. Sózzuk, borsozzuk. 1 púpozott kiskanál majorannával fűszerezzük. Puhára sütjük.
  3. Ha elkészült hozzákeverjük a pirospaprikát.
  4. Tálalás előtt összekeverjük a sült krumplival.
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 16
  • 7 napos nézettség: 143
  • Össznézettség: 198300
  • Feltöltés dátuma: 2009. április 13.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Hétvégi "könnyű" kis ebéd.

Hozzászólások

Kaboca81

Már régóta kerestem a receptet,ami mentes mindenféle extra dologtól (mint zöldborsó meg stb.) Most megtaláltam ( és már el is készítettem). Köszi :-)

Törölt felhasználó

 Hello,Kiki!A hus ala nem kell egy kis vizet,vagy vorosbort tolteni,anelkul is megpuhul?

Törölt felhasználó

Szia! Nem szoktam alá vizet önteni. Vörösbort semmiképp nem önts alá. Ha nem ereszt elég lét a hús, esetleg akkor önthetsz alá egy nagyon pici vizet, de megpuhul, megsül a hús. üdv kiki

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én is pont így csinálom évek óta, Eddig mindenkinek nagyon ízlett! Aki máshogy csinálja válasszon másik receptet!

Törölt felhasználó

 Koszi a gyors valaszt,udv husika.

Törölt felhasználó

Sziasztok, Én is kipróbáltam, de KELL alá víz különben nem puhul meg, csak sül. És tarja helyett combbal finomabb:)

Törölt felhasználó

Szia Kiki! Olvasgatom a receptjeidet egész jók, nekem tetszik. Úgy nagyjából. (még a Frankfurti levesed is, a többihez képest.) De ezt a pörköltet, vagy a Brassói aprópecsenye nevet mell?le törölni kéne. Mert semmi köze, még hasonlítani sem hasonlít hozzá. Üdv

Törölt felhasználó

Szia! Örülök, hogy olvasod a receptjeimet. Ez a brassói annyira azért nem rossz, én is így tanultam apósomtól. Nekünk bejön, és ahogy a kommenteket olvasod másnak is. Szóval ha nem haragszol meg, akkor marad a neve . Szerintem ha van jó brassói recepted (gondolom igen) akkor töltsed fel !!Én örülnék neki és egészen biztosan kipróbálnám. További szép Napot! üdv kiki

Törölt felhasználó

A Brassói eredetér?l és receptváltozatairól sokak véleményét ismerjük: 1. Zsolnay Gábor szerint, a receptet 1948 ?s évben, Gróf Nándor, a MÁV Utasellátó szakácsa találta ki, a Budapest-Brassó között haladó vonaton. (Fokhagymás, borsos, burgonyás változat, sertés-sz?z húsból.) 2. Dózsa György mesterszakács szerint, egy 19. századi szakácskönyvre hivatkozva, Brassóból származik az étel, és valójában egy fokhagymás marhatokány. (sült szalonnán pirított burgonyás változat, fokhagymás marhahúsból.) 3. Unger Károly szerint, a leghitelesebb forrás, Csáky Sándor ?XX Század Szakácsm?vészete? cím? könyve, mely szerint az eredeti recept, vörösboros bélszínb?l készült, és ismeretlen szakácstól származik. (paradicsomos, gombás változat, tarhonyával). 4. Papp Endre írásaiból azt olvashatjuk, hogy a receptet, ? alkotta meg, egy ételújítási versenyre 1950 szeptember 17 ?én. Azért adta a Brassói nevet, mert még er?sen élt benne Trianon emléke, és Kolozsvárt már lefoglalták az erdélyi rakott káposztának. (Kolozsvári szalonnás, sz?zpecsenyés, hagymás, zöldborsós, paradicsomos, zöldpaprikás változat, pirított, resztelt burgonyával.) 5. Az óbudaiak úgy tudják, hogy az eredeti recept egészben sült húst tartalmazott. Az aprópcsenye receptjét tarhonyával, a Weiss kocsma tulajdonosának felesége, találta ki, egytál ételként Brassóy Károly asztalos mester születésnapjára. Ennek a ?majoránnás sertéssült, spórolós változatának, ugyanúgy nincsen semmi köze az azonos nev? városhoz, mint a Székely káposztának Erdélyhez. És ismerjük most már a hatodik változatot is: 6. Kiki apósának pörköltjét. :-)))))))

Törölt felhasználó

Más tollával ékeskedünk? Azért küldtem ezt a linket, hogy belásd, egy ételt ezer módon el lehet készíteni. Mi paprikával színezzük. Attól még nem lesz pörkölt. Hogy is írtad, a paprikával ízesített, színesített étel a pörkölt? Akkor rántott leves is az.

Törölt felhasználó

@pankadraga: egy ételt ezer módon el lehet készíteni.- Igen, de ha egy pörköltet készítek, akkor nem adom neki a Brassói nevet. Ha a rántott levesedet húslevessel öntöd fel, akkor azt adhatod er?levesnek ?! Vagy a gulyáslevesbe csipetke helyett házi tarhonyát teszel, (már, ha jól csinálod és nem mondjuk spenótnak néz ki) akkor az már slambuc?

Törölt felhasználó

Miket tud itt meg az emberjánya:) szóval az én milánóim, ami többeknél bolonyai, szóval lehet, hogy az pörkölt?:) Na az ilyen esetekben mondta édes nagyim, hogy irigylem egyes emberek problémáit! Kata

Törölt felhasználó

S mi légyen a fehérpörkölt neve, amit nem színesít a paprika... :))) Mrs Smith

Törölt felhasználó

A fehér pörkölt neve legyen mondjuk - a' la szurosp fehér pecsenyéje -, és akkor úgy csinálod ahogy akarod. De a pörkölt nevet hagyd meg -pankadragabrassóipörköltjének-. :-))))

Törölt felhasználó

ÁÁ! Félreértesz kedves Kritizá-ló! A fehérpörkölt nem az én találmányom, és nem egyenl? a fehérpecsenyével. Ez létez? étel, a lényege, hogy nem színezzük pirospaprikával. Igazából arra akartam utalni, hogy nem értem, miért annyira fontos túlkategorizálni dolgokat. Mindig lesznek olyan ételek, amelyek egyik-másik kategória határán lesznek. Én magam ugyan nem teszek a brassóiba pirospaprikát, de abszolute nem zavar, ha valaki így szereti. Uram bocsá' kapaszkodj meg, én zöldborsót szoktam pluszba hozzátenni! Másrészt, a hús szalonna-hagyma indítás után pirítom, és nem fordítva, mint fent. Ezért ezt az ételt nem mondanám pörköltnek. De igazából nem is izgat. A lényeg, hogy a szakácstárs felrakott egy általa finomnak tartott ételt, hozzáírta azt a nevet, amilyen néven ismeri, (nem írta oda, hogy az egyetlen eredeti!!!) és sokaknak ízlik, sokmindenkinek tetszik. Szerintem ha elémrakná adott alkalommal, én sem sírnék. Egyszóval nem igazán értem, hogy Te miért nem raksz fel recepteket, és majd id?vel eld?l, hogy hányan nézik, ki szereti. (De még igazából az is mindegy hányan szeretik az általam felrakott ételeket, mert egyrészt saját örömömre rakom fel, másrészt ha akad valaki, akinek bejön, szerintem azt nem izgatja, hogy milyen néven nevezem el) Az lenne a jó, ha sok ember, minél több változatban rakna fel ételeket, mert akkor jól lehet válogatni! Szerintem tényleg jobb lenne, ha ennyi er?t inkább receptek felrakására szánnál! :) A legjobbakat: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Nem fehérpecsenye, hanem fehér pecsenyéje. Nem ugyan azt jelenti! Mé' rakjak fel receptet? Nem szakács, vagy alkalmi f?z?n? vagyok. Hanem: kritizá-ló :-))

Törölt felhasználó

A fehérpörkölt még csak nem is fehér pecsenye, de mindegy.... A kritizálásnak is csak akkor van értelme, ha pozitív irányba viszi a dolgokat, máskülönben csak kekeckedés. Ez az alkalmi f?z?n?, pedig ne haragudj, elég pejoratív volt, így a szakács kifejezés is azzá vált a kommentedben, ez pedig már modortalanság. Ez az ami zavarja szerintem a többieket, ezért ne csodálkozz a reakciójukon, amikor hsz-eket írsz.

Törölt felhasználó

Bocs! Az alkalmi f?zön?t nem rossz értelemben gondoltam! De a Brassói legyen Brassói és ne pörkölt.

Greg

Van aki tud f?zni. Van aki enni szeret. Van aki csak fikázni tud. Te ebbe a kategóriába tartozol.

Becsei Ágnes

Sziasztok! Egy pár hozzászólást elolvastam aztán inkább abbahagytam..... Mi a brassóit másképp készítjük, de hasonló módon, és ezen felbuzdulva holnap f?zök is, utána beküldöm a receptet! :) Amúgy meg a receptek nem azért vannak, hogy már pedig úgy kell csinálni, ahogy valaki kitalálta. A receptek attól jók, hogy tudnak egyediek lenni, mint az emberek, akiknek egyéniségük van.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek