Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Borjúbríz Feke Zoli módra

Borjúbríz Feke Zoli módra
Borjúbríz Feke Zoli módra
25 perc / előkészület: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennek a történetnek elég sok összetevője van, de egy biztos. Aki kedveli a belsőségeket, az most figyeljen, mert olyan étel következik, ami valóban nagyon-nagyon finom, s kb. 20 perc alatt kész is van.
Először is, mi az a borjúbríz vagy borjúmirigy. Ez a borjú növekedésserkentő mirigye. Itthon viszonylag ritka, mert nem igazán jellemző a borjú vágása, de ha egyszer mégis az utunkba keveredik egy ilyen program, azonnal csapjunk le erre a belsőségre.
S ki Feke Zoli? A Vár: a Speiz volt séfje, aki történetesen két Bib Gourmand jelölést szerzett az étteremnek, most pedig saját úton járva, megnyitotta saját éttermét a Ferenc téren, Petrus néven. Így tehát az, amit ő mond a konyha terén, nem hordoz túl sok kivetni valót... számomra.
Aztán persze ne feledkezzünk meg Misiről sem, az én drága hentes cimborámról, akinek nem tudok olyat mondani, amit ne tolna elém 1-2 hét leforgása alatt.
Így történt ez most is. Joseph Viola lyoni séf még el sem hagyta az országot, amikor úgy döntöttem, szerzek borjúmirigyet. Ám az ő pástétoma olyan hosszadalmas, hogy azt a következő adag bríznél készítem el. 
Na, már most, a mirigy megérkezett, a pástétomra nem volt időm, mi legyen hát? Felhívtam Zolit, akiről tudom, hogy nagy kedvelője a borjúbríznek. Megnyugtatott, hogy még véletlenül se bonyolítsam túl. Követve hát a tanácsait, nekifogtam. Ezúton is köszönöm Zoli a zseniális tippet, s igen, legközelebb a te konyhádban főzünk, ahogy azt ígérted. 

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A legmacerásabb rész az elején van, ezért ha lehet, inkább szerezzünk be már előre lehártyázott mirigyet. Ha mégsem tudunk, akkor először hártyázzuk le, majd vágjuk fel kb. 1,5 cm-es darabokra.
  2. Amíg hártyázunk, addig a krumplit enyhén sózzuk meg, és süssük ki olajban.
  3. A 2-3 ek. olajat forrósítsuk fel, s futtassuk meg rajta a hagymát és fokhagymát. Kb. 2-3 percről van szó, amikor már a fokhagyma illatát elkezdjük érzeni, mehetnek bele a brízdarabok. Pirítsuk közepes lángon kb. 6 percig, amíg a mirigyet már könnyen szét tudjuk vágni.
  4. Ekkor adjuk hozzá a tejszínt és a vajat, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, adjuk hozzá a petrezselymet, s 2 percig dolgozzuk össze. Ha kell még bele só vagy bors, még itt tegyük bele. Adjuk hozzá a sült krumplit, s újabb 1 percig dolgozzuk össze. Melegen tálalva fogyasszuk!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 6 256
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Rozmaring&Csokoládé

Mióta szakács: 2011.12.08.
79 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tejszínes borjú, borjúsült újkrumplival, petrezselyem borjúbríz

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

z1
z1 / z1 Sun, 2015-01-11 09:10

Hibátlan!
Amúgy, ha nem titkos, érdekelne Misi úr elérhetősége, üzletének címe.
Az infót előre is köszönöm.
Z.

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2013-07-16 19:12

Nagyon szeretjük a belsösegeket, es ezt a receptet is elteszem egy masik briz-recept melle a szakacskönyv-oldalamra. A blogotokba is bepillanntottam, ám annyi "csupajót" talaltam benne, hogy ez egy külön programm lesz, idö kell hozza!

Köszönettel üdvözöllek!
Marti

860
borjúbríz 38 dkg
salottahagyma 1 db
fokhagyma 1 gerezd
olívaolaj 3 ek
főzőtejszín 1 dl
vaj 0.5 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
újkrumpli 25 dkg
olívaolaj 1 dl
petrezselyem 1 csokor