Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bolognai spagetti 6.

Bolognai spagetti 6.
Bolognai spagetti 6.
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (40)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel tanulmányaimat olasz étteremben végeztem és ezt követően is olasz éttermekben dolgoztam, volt alkalmam megismerkedni egy olasz szakáccsal, aki ezt a receptet megmutatta. Kipróbáltam és az óta nem engedek belőle, csak így készítem és fogyasztom.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ha elkészítettük a bolognai ragut és véletlenül (vagy szándékosan) több lett, nem kell elkeseredni, mert később fel lehet használni egy másik, szintén olasz és nagyon finom ételhez, a lasagne-hoz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát, zöldségeket megtisztítjuk és húsdarálón ledaráljuk egy edénybe ( vegyesen az összeset).
  2. Egy megfelelő méretű edénybe olajat forrósítunk.
  3. Ha már jó forró, beletesszük a szalonnát majd a darált marhát és enyhén megsózzuk.
  4. Sűrűn kevergetve lepirítjuk. Akkor jó ha saját levet enged és az már elpárolog.
  5. Ezután beletesszük a darált zöldségeket és tovább pirítjuk, pároljuk.
  6. Ízesítjük még sóval, fűszerezzük borssal, oregánóval, bazsalikommal, 1/2 babérlevéllel.
  7. Így még egy kicsit pirítjuk, majd beletesszük a konzerv paradicsomot és a fokhagymát.
  8. Ezzel is jól lepirítjuk, hogy a paradicsom és a fokhagyma erős íze enyhüljön.
  9. Ezt követően felengedjük húsalaplével (ennek hiányában vízzel), csak éppen hogy ellepje.
  10. Sűrűn kevergetjük és az elfőtt levét folyamatosan pótoljuk.
  11. Amikor félig kész, beletesszük az apró kockára vágott paradicsomot és adunk hozzá kb. 1/2-1 dl vörösbort.
  12. Készre pároljuk, ízlés szerint utánaízesthetünk.
  13. Frissen főtt, jó minőségű spagettivel és reszelt parmezán sajttal tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 65 309
elküldve: 12
receptkönyvben: 674
elkészítve: 43/56
Facebookon megjelent: -

szakács

sasika

Mióta szakács: 2010.09.22.
5 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

Hozzászólások (40)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dmkriszti32
dmkriszti32 Wed, 2015-07-08 22:24

Szuper jó kis recept,ma megcsináltam.Nagyon finom lett,ezentúl így fogom készíteni!!!Köszönjük!!!

Petra Lászlóné
Petra Lászlóné Thu, 2012-09-20 19:33

Igen, a zöldség pépes lesz. Mikor paradicsomszószt főzök husgomboccal, a paprikát és a vöröshagymát teljes pépessé szoktam vele vágni. Ugyanis a paprikát és a v.hagymát mindig kidobtam és azóta megeszem a szósszal.

sasika
sasika / sasika Thu, 2012-09-20 16:00

Nem elképzelhetetlen, de én még így nem próbáltam. Az a lényeg, hogy a zöldség szinte pépes legyen.

newsee78
newsee78 Fri, 2012-09-07 09:53

Kedves Sasika,
Nagyon tetszik a recepted, szeretném hétvégén elkészíteni, viszont az a problémám, hogy nincs húsdarálóm. Van valami javaslatod, hogy hogyan tudom enélkül elkészíteni a receptet? Ha apróra vágom késsel a zöldségeket, akkor az elég lehet? vagy tegyem bele a turmixgépbe?
Nagyon köszönöm a segítségedet!
Kata

sasika
sasika / sasika Fri, 2012-09-07 10:02

Szia Kata!
Örülök, hogy tetszik. Talán megoldható daráló nélkül is, de én még úgy nem próbáltam. Viszont ebben az esetben is inkább a turmixot javasolnám, csak ne teljesen pépesre. Vágni szerintem nagyon nehéz lenne, de úgy is megpróbálhatod.
Sok sikert kívánok hozzá, utána pedig jó étvágyat!
Üdv:
Laci

newsee78
newsee78 Fri, 2012-09-07 10:11

Megpróbálom a turmixolós megoldást, aztán meglátjuk mi lesz. :-) Majd beszámolok róla, hogy sikerült. Köszönöm még egyszer!
Kata

newsee78
newsee78 Mon, 2012-09-10 15:52

Kedves Sasika,

Elkészítettem és isteni finom lett. Ezentúl csak így fogom készíteni a bolognait. :-)
Persze volt egy kis baki, mert az összes zöldséget egyben beletettem a turmixgépbe, amit nem tudott összeturmixolni, így maradtak benne zöldségdarabok, de az íze csodás és legközelebb már a turmix trükkjét is tudni fogom. :-)
Köszönet a receptért!
Kata

sasika
sasika / sasika Wed, 2011-07-20 18:44

Szolnok mellet lakom, de most nem dolgozom:) Tavaly költöztem ide Pestről...

M.Viki
M.Viki Wed, 2011-07-20 17:46

nagyon finom lett 10/10
mindenkinek ízlik, köszi a receptet.

M.Viki
M.Viki Wed, 2011-07-20 14:56

hali

én most csinálom, már fő, nagyon jó az illata és az íze is, ha kész lett mondok véleményt kinek hogy ízlett :)

sasika
sasika / sasika Wed, 2011-07-20 15:24

Szia!
Rendben, örülök, hogy elkészíted! Mindenképpen várom a visszajelzést :)

szmia
szmia Tue, 2011-07-05 16:27

vitatkozzatok csak! én pedig megfőztem és finom lett, így én nyertem :)

laraed
Edit / laraed Wed, 2011-02-02 11:58

Amikor két férfi összecsap:))))))Ez lenne az összefoglaló címe. Hajrá egyik , ne hagy magad másik:)))))) Üdv Edit

salumeria
Kornél / salumeria Wed, 2011-02-02 02:34

Kedves Sasika,

A világért sem kötözködnék veled, de azért csak 8 évig olaszokkal dolgoztam, és keresztbe-kasul bejártam Itáliát, időnként még főztünk is egy keveset...:)
Az első dolog: az olaszok mindent olíva olajjal, vagy vajjal (nem margarinnal) készítenek, még véletlenül sem étolajjal.
Az erős ízű zellergumó a taljánoknak ismeretlen fogalom raguknál, ők kizárólag szárzellert használnak.

Ha tényleg olasz szakács mellett (úgy értem TANULT SZAKÁCS, mert minden olasz külföldön szakácsnak mondja magát...) dolgoztál volna, akkor az első dolog, amit megtanít neked, az nem más, mint a sofritto. Ez ugyanis minden olasz húsos ragu alapja.
A sofritto ellenben nem tartalmaz sem zellergumót, sem petrezselyemgyökeret.

Mindazonáltal érdekelne egy dolog: azt írod a receptedben, hogy 2 db kis sűrített paradicsom , vagy 1 db pelati konzerv szükséges 60 dkg marhahúshoz (egyébként autentikusan akkor már borjú). Gondolom a pelati a 400 gr-os kiszerelés, de önmagában még az is kevés, folyadékból közel a duplája kellene ahhoz, hogy a hús puha legyen, és maradjon leve a ragunak a végére. (cca 1 óra 40 perc a főzési idő, amiről beszélünk)
Ha teszem azt két kicsi sűrített paradicsom kerül bele, ami 70 gr.-ot tesz ki dobozonként (bár csak nálunk magyaroknál próbálják a hámozott paradicsomot ezzel helyettesíteni, egy olasz inkább a kezét vágná le), miben fog puhulni a hús, és mitől lesz a ragunak leve?
Arról nem beszélve, ha már ennyire kiemeled, hogy EREDETI, akkor hol van belőle a paradicsom mellett a húsalaplé, meg a végén a tej?
A fűszerezést most hagyjuk, de szerintem gondold át, hogy tényleg ez az "eredeti", mert hidd el, hogy nem.
És ahogy írtam is, nem kötözködni akarok, csak valami már sok a szememnek.
Bocsi...

sasika
sasika / sasika Wed, 2011-02-02 05:53

Kedves Salumeria!

Csak egy pár mondatban szeretnék reflektálni a hozzászólásodhoz.
A leírtak szerint nem járhattál mindenhol Olaszországban, mert sok ellentmondás van benne. Az olajban igazad volt, de mivel ez egy magyar oldal, és sok kezdő, illetve nem igazán tehetős ember is olvassa a recepteket, nem írhatom oda, hogy csak is a kb. 1800 ft-os(!) olíva olajat használják. Én sem akarok kötekedni, de abból is látszik, annyira Te sem értesz hozzá, hogy például a tésztára egyáltalán nem tértél ki. Ha már ennyire benne vagyunk, azt is lehetne kézzel, házilag készíteni és frissen kifőzni. Ez az oldal nem (csak) mesterszakácsoknak készült! Ezt érdemes figyelembe venni, mielőtt kritizálnád a másikat. A paradicsomra és a fűszerekre most ki sem térek, mert az úgy ahogy van, KUKA! Ahogy néztem a lapodat hobby szakácsnak mondod magad. Nem is tudom, hogy gondoltad kirakni ide egy ilyen hozzászólást? Azt is láttam, hogy elég sok recepthez van egy-két rossz szavad. Ezek helyett inkább több tanulásra fordítsd az idődet. Én tisztességgel kijártam az iskolát, amit jeles vizsgáimmal zártam. Nem hiszem, hogy szükségem lenne a tanácsaidra! Ha még valami kérdésed lenne velem kapcsolatban, akkor fordulj nyugodtan Buday Petihez, mert vele (is) dolgoztam...
Még egy-két jó tanács számodra:
- ha hozzászólsz valakinek a receptjéhez, akkor az úgy ildomos, ha vállalod mellé az arcod és nem egy gyerek fotóját rakod ki a lapodra...
- a lapodon valós adatokat adj meg, mert az ott lévő weboldal nem létezik...
- ami meg bántja a szemedet, nem kell nézned és főleg nem hozzászólnod...

Üdv:
Sasika

salumeria
Kornél / salumeria Wed, 2011-02-02 10:26

Kedves Sasika,

Úgy látom a leírtak értelmezése nem az erősséged.
Először is ez egy fórum, ahol mindenki azt ír le, amit akar, tehát ha van véleményem, azt szabad elmondani, illetve leírni, mert veled ellentétben lehet, hogy mások tudnak olvasni a sorok között.
Másodszor én azzal is kezdtem, hogy nem kötekedni akarok, de észrevételeimet, illetve az évek alatt kialakult tapasztalataimat megosztottam, ezek szerint te besértődtél rajtuk, de lehet, hogy másoknak ezek ettől még hasznosak. Hozzáértő emberek is vannak ezen az oldalon, bízzál benne, el fogják tudni dönteni, hogy az általam leírtak megállják a helyüket, vagy sem.
Harmadszor pedig nem értetted meg a lényeget, hiszen nem az általam felvetett "kérdésekre" válaszolsz:
- a ragu receptjéhez szóltam hozzá, nem pedig ahhoz, hogy milyen tésztával kell enni
- a paradicsom kérdés és a fűszerek valóban kuka, egy olasz sosem használ egy azon ételben oregano-t bazsalikommal, önmagában sűrített paradicsomot pedig egyáltalán nem
- az olaj mellett, szerepel még vaj is, második opcióként stb.

Ha nem tévedek, ez nem a Buday receptje, hanem a tied, nem tudom miért kéne hozzáfordulnom ebben a kérdésben.
Magyarul mondva szépen elbeszélsz a lényeg mellett.

Végezetül csak egy dolog: az én kommentem sosem születik meg, ha te nem írod le az EREDETI szót. Ezt próbáld megérteni, mert ez a lényeg! Ne hülyíts embereket!

A rendőr jótanácsaidat pedig nem minősíteném...
Szép napot neked!

sasika
sasika / sasika Wed, 2011-02-02 10:35

Kedves Salumeria!
Ezzel a hozzászólásoddal megint magadat minősítetted... Egyáltalán nem sértődtem meg, de azt kikérem magamnak, hogy "hülyítem" az embereket!
Ne is haragudjál, én ennyi időt és energiát tudtam Rád és az idétlen hozzászólásaidra fordítani! Nagyobb vagyok én annál, hogy ilyenekkel foglalkozzak!
Kellemes napot!

zarandok
Vera111 / zarandok Mon, 2010-10-11 21:41

Némi változtatással ugyan, de a recept alapján készítettem el, és százszor jobb lett, mint a bolti tasakos.. Ezentúl csak így fogom elkészíteni, köszönöm a receptet!!

sasika
sasika / sasika Tue, 2010-10-12 05:22

Kedves Zarandok!

Nagyon örülök, hogy ízlik és annak is, hogy elkészítetted. Nincs mit megköszönnöd, ez az oldal ezért (is) van. Egyébként nagyon szívesen. Ha bármilyen kérdésed lenne nem csak ezzel, bármivel kapcsolatban, csak írj.

Üdv:
sasika

sasika
sasika / sasika Sat, 2010-10-09 16:11

Kedves Sheeni!

Így még nem próbáltam, de valószínűleg el fogom készíteni és biztos vagyok benne, hogy nagyon finom. Azt is elhiszem, hogy ez is olasz, hiszen az olaszoknál egészen máshogy főznek északon és délen is.

Üdv:
Sasika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-10-09 15:56

Én kicsit máshogy készítem a paradicsomos részét, meg rakok bele májat is, meg más a sorrend a piritgatásnál...
Az én receptem is "az eredeti" néven fut egyébként... (én is olasz szakácstól tanultam)
Megkóstoltam így is, de nekem amaz jobban izlik, bár kétség kívül ez is nagyon finom, és össze se hasonlítható azzal amit egyesek bolognainak neveznek...

ha valakit érdekel az én verzióm: először a szalonnát piritom, utána rá az itt leírt reszelt/darált zöldségek, amikor már megpárolódtak akkor az elkapart kb. 15dkg máj, és a darált hús. Ha ezek megfőttek rá a paradicsomos keverék, ami nálam egy paradicsompüré és egy hámozott paradicsom konzerv összemixelve fűszerekkel. plussz a bor.
Ja és még egy apróság, mikor kész az egész még egy deci tejszínt öntök hozzá és úgy a tésztára...

sasika
sasika / sasika Sat, 2010-10-09 16:12

Kedves Sheeni!

Így még nem próbáltam, de valószínűleg el fogom készíteni és biztos vagyok benne, hogy nagyon finom. Azt is elhiszem, hogy ez is olasz, hiszen az olaszoknál egészen máshogy főznek északon és délen is.

Üdv:
Sasika

sasika
sasika / sasika Sat, 2010-10-09 15:13

Kedves Mézescsupor!

Örülök, hogy tudtad a receptet és annak még jobban, hogy ízlik is!

Üdv:
Sasika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-10-09 11:33

Kedves Sasika!

Én is pont így készítem bolognai spagettit, sugóval, olasz paradicsommártással, csak nem szoktam vörösbort tenni bele, de most meg fogom próbálni. Egyébként isteni így elkészítve, mindenkinek ajánlom, hogy kóstolja meg!

1065
füstölt szalonna 10 dkg
vöröshagyma 2 közepes fej
napraforgó olaj 1 ek
fokhagyma 2 gerezd
sárgarépa 2 nagy db
fehérrépa 2 közepes db
zeller 0.5 db
babérlevél 0.5 db
oregánó 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
darált marhahús 60 dkg
vörösbor 1 dl
paradicsom 1 közepes db
sűrített paradicsom 200 g
spagetti tészta 500 g
parmezán sajt 5 dkg