Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bolognai burgonya gratin

Bolognai burgonya gratin
Bolognai burgonya gratin
75 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ötletet kerestem darált húshoz, és ez a recept, egyik kedvenc német főzős oldalamon megtetszett. Érdemes volt kipróbálni, mert nagyon finom lett. Furcsállottam egy kicsit a majorannás fűszerezést, de ha már kipróbálás, akkor miért ne a leírás szerint! Annyit változtattam az eredeti recepten, hogy én egy pici zellert is hozzáfőztem. Az egész egy kicsit mussaka, egy kicsit bolognai-s, de mégis "más"... :)

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Az eredeti recepttől eltértem annyiban, hogy a krumpli felét a jénai aljába rakosgattam, és erre öntöttem a szószt. Most, hogy elkészült, úgy látom, hogy jobb megoldás az  eredeti, úgy, ahogy leírtam. Ez esetben, hogy a krumpli szépen piruljon, élével rakosgassuk a szószra, és kicsit nyomkodjuk bele.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyákat feltesszük héjában főni úgy, hogy ne essen szét.
  2. Ez idő alatt megtisztítjuk a répát, a zellert, a hagymát és a fokhagymát, és az egészet apróra kockázzuk.
  3. Egy közepes lábasban felhevítjük az olajat, elsőnek a répát és zellert pár percen keresztül kavargatva "karamelizáljuk". Ekkor hozzáadjuk a hagymát, a darált húst és legvégül a fokhagymát. A darált húst két villa segítségével fellazítjuk morzsásra, és az egészet közepes lángon, kevergetve pároljuk bő 10 percen keresztül. Közben fűszerezzük (só, bors, ételízesítő, fűszerpaprika, majoranna és 1 ek sűrített paradicsom). A hús kis levet ereszt, így ne tegyünk hozzá vizet!
  4. 10-12 perc elteltével felöntjük a konzerv paradicsommal, és redukált hőmérsékleten tovább pároljuk ca. 15-20 percen keresztül.
  5. A készre főtt krumplit lehámozzuk, és vastagabb karikákra vágjuk. Egy tűzálló edénybe öntjük a bolognait, és ennek tetejére halmozzuk a krumplit. Ennek tetejét sózzuk, ráöntjük a tejszínt, és megszórjuk a reszelt sajttal.
  6. Előmelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a sajt szép zsemleszínűre pirul.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x30x6 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 23 899
elküldve: 2
receptkönyvben: 153
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: 1

szakács

Marti48

Mióta szakács: 2013.05.28.
317 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
konyha: német
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

bolonyais rakott krumpli, rakott krumpli darált hússal, rakott krumpli másképpen

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

998
burgonya 6 közepes db
darált sertéshús 50 dkg
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 1 gerezd
sárgarépa 1 nagy db
zeller 1 db
olívaolaj 2 ek
ételízesítő 1 teáskanál
majoranna 1 teáskanál
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
sűrített paradicsom 1 ek
konzerv paradicsom 400 g
habtejszín 0.5 dl
edami sajt 5 dkg