Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bojtika és Gonoszka köleses túrósa

Bojtika és Gonoszka köleses túrósa
Bojtika és Gonoszka köleses túrósa
80 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedves ismerősömmel Bojtikával találtuk ki ezt a finom süteményt. Mindenkinek csak ajánlani tudom, érdemes kipróbálni. Az általam felhasznált hozzávalókkal, az elpárolgást is beleszámítva 100 grammban 194 kalória van.

hozzávalók / 8 adag

Tésztához

Töltelék

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztához

  1. A kölest átmossuk, és a citromhéjjal, a cukorral feltesszük a tejben főzni.
  2. Időnként kell csak megkeverni az elején, de amikor már sűrűsödik, akkor már állandóan kell keverni. Ha olyan állapotú, mint egy rizottó, akkor lefedjük, és kicsit hagyjuk hűlni.
  3. Amikor már kicsit kihűlt (kb. 20-25 perc), akkor belekeverjük a tojássárgákat.
  4. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belesimítjuk a kölesmasszát.

Töltelék

  1. Az almát meghámozzuk, a magházát kivágjuk, és szeletekre vágjuk. A citromlével összekeverjük a fahéjat, és az almára öntjük, összeforgatjuk.
  2. A sárgabarackot is megtisztítjuk, felkockázzuk, de ez opcionális, így kimaradhat a süteményből.
  3. A túrót, a vaníliás cukrot, a porcukrot, a tojásokat, a mazsolát összekeverjük.
  4. A köleses masszát megkenjük 20 dkg birsalmalekvárral (ennek hiányában sárgabaracklekvár is jó). Erre rásimítjuk a túrókrémet. Erre szépen rásorakoztatjuk az almaszeleteket. Ha teszünk rá sárgabarackot, akkor az almaszeletek közé tesszük. Az almaszeleteket lekenjük 10 dkg birsalmalekvárral.
  5. Előmelegített 180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 35 percig sütjük.

Tetejére

  1. Közben a tojásfehérjéket felverjük a cukorral kemény habnak. Beleforgatjuk a darált diót óvatosan.
  2. Kb. 35 perc múlva a süteményt kivesszük a sütőből, és rákenjük a diós habot.
  3. Visszatoljuk a sütőbe, és a hőfokot mérsékeljük 100 fokra. Még Kb. 15 percig szárítjuk a süteményünkön a habot.
  4. Ha megsült, kivesszük a sütőből, pihentetjük egy darabig, majd kockákra vágjuk. Mi már melegen ettünk belőle. De akár melegen, langyosan vagy hidegen fogyasztható.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26x32 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 200
elküldve: 2
receptkönyvben: 39
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
diéta: gluténmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

almás-túrós sütemény, köleses túrós sütemény, almás-túrós-diós süti

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Orchidea70
Orchidea70 Sat, 2014-09-06 15:51

Kedves Gonoszka1! Megsütöttem ezt az isteni finom köleses sütit, alig bírtam megállni, hogy ne egyem le az egész napi kalóriakeretemet ezzel a sütivel :)) Nem bírtam megvárni, míg teljesen kihűl, még langyosan nekiestem :) Gratulálok Neked is és Bojtikának is ezért a finomságért :) üdv.

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sat, 2014-09-06 16:50

Kedves Orchidea70! Köszönöm szépen Bojtika nevében is! Tényleg nagyon finom süti, és a Húgom is örült neki, mert gondoltam mielőtt felfaljuk az egész tepsivel inkább szólok neki, hogy jöjjön és vigyen belőle. Ez egy olyan süti tényleg amit alakítgattunk ötletelve, és amikor úgy gondoltuk hogy most már tökéletes, akkor gyorsan megsütöttem. Nagyon örülök, hogy Neked is ízlett, de azért a kalóriakeretedre vigyázz, bár néha egy kis kilengés belefér! Üdvözlettel:Kinga

730
köles 25 dkg
tej 7.5 dl
citromhéj 1 citromból nyert
cukor 7 dkg
tojássárgája 4 db
tehéntúró 50 dkg
alma 60 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
tojás 2 db
porcukor 10 dkg
mazsola 10 dkg
citromlé 0.5 citromból nyert
fahéj 0 ízlés szerint
sárgabarack 2 közepes db
lekvár/ dzsem 30 dkg
tojásfehérje 4 db
cukor 10 dkg
dió 10 dkg