Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hájas rétes

Hájas rétes
Hájas rétes
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az Édes Nagyik című műsort néztem amitől felbátorodtam, és úgy döntöttem, én is készítek hájas tésztát, persze kicsit másképp. Ennek a hájasnak ugyanis rétes formája van. Van egy nagyon kedves ismerősünk Valika néni, aki nagyon profi hájas készítésben. Eddig mindig odaadtam neki a hájat, és ő meg hozta a kész süteményt. Most úgy gondoltam, én lepem meg őt, mert fárasztó neki a tésztagyúrás. Na meg épp itt az ideje, hogy én is felnőjek a feladathoz.

hozzávalók / 6 adag

Tésztához:

  • 25 dkg háj
  • 50 dkg liszt
  • 1 kk porcukor
  • 1 tojás + 1 tojás a kenéshez
  • 2 dl hideg víz
  • 1 kk ecet

Töltelékhez:


ajánlat

A tészta bármivel tölthető, mint a rétes. Meggyel, mákkal stb... persze hagyományosan szilvalekvárral is készíthetjük, csak akkor ne rúd formába,n hanem egyenként szögletes formákat vágva a tésztából töltsük meg.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hájat letisztítjuk a hártyától és húsdarálón ledaráljuk. Hozzáadunk 15 dkg lisztet és jól összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük, amíg a tésztát összeállítjuk.
  2. A maradék lisztből és a többi hozzávalóból szép sima tésztát gyúrunk. (Erre szánjunk időt és alaposan dolgozzuk ki!) Ha a napi feszültséget is szeretnénk levezetni néhányszor csapjuk erősen a gyúródeszkához. Ettől hólyagos lesz, jót tesz neki. Takarjuk le és pihentessük 20-30 percig.
  3. Ezután nyújtsuk ki kb. 3 cm vastagságúra. Tegyük a hájat a közepére, nyomkodjuk rá igazítsuk meg és csomagoljuk be a tésztába. Újra lehetünk egy kicsit dühösek és megütögethetjük kicsit a sodrófával. Nyújtsuk ki megint és hajtogassuk. Ezt a műveletet ismételjük meg még kétszer.
  4. Ha háromszor nyújtottunk és hajtogattunk megint pihentessük a tésztát 20 percig. (Szegényre ráfér, ha jól elvertük.)
  5. Közben lereszeljük az almát és cukorral, fahéjjal ízesítjük. (A cukrot jó ha az utolsó pillanatban adjuk hozzá akkor nem enged levet és nem kell kifacsarni.)
  6. Ezután utoljára kinyújtjuk, 1 cm vastagra. Ebből az adagból két rudat készítünk, tehát a tésztát kettévágjuk hosszában.
  7. Zsemlemorzsát szórunk a tészta szélére egy sávban majd rákanalazzuk az alma felét. Kettőt hajtunk rajta, és kizsírozott tepsibe rakjuk. A tetejét tojással megkenjük.
  8. Előmelegített sütőben megsütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x24 cm
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 15 585
elküldve: 5
receptkönyvben: 122
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Bogi   :o)

Mióta szakács: 2010.03.04.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, karácsonyi édességek, szilveszter
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

hájas almás, hájas almás-rétes, hájas tészta almás töltelékkel

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fabine
fabine / fabine Thu, 2012-03-08 17:07

Szia!
Nagyon étvágygerjesztő!! Van egy pár csomag begyúrt hájam a fagyasztóban, csak még nem tudtam mi legyen velük, de most úgy döntöttem rétes lesz! Remélem az enyém is ilyen szépre sikerül!
Üdv: Móni

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2012-03-09 08:19

Kedves Móni!
Biztosan sikerül,mert nem olyan bonyolult mint amilyennek először gondoljuk.
Sok sikert!
Üdvözlettel:Bogi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2011-03-03 22:30

Kedves Bogi!

Hát merem remélni:-))) Annyira nem lehetek két balkezes, főleg, ha a majd 13 éves lányom segít!:-))))
Szép hétvégét! A holnapi nap az már csak egy kis lépés, és mindjárt itt a pihenés ideje:-))
Éva-Anyóca

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2011-03-03 22:15

Ez neked gyerekjáték lesz!főleg ha van segítség aki fogja a deszkát!:)Üdv:Bogi

kkaiser
kkaiser Tue, 2011-01-11 12:54

Szia Bogi,
épp tegnap láttam én is ezt a receptet a TV-ben, köszi,hogy feltetted ! :o)
Egyébként hájat lehet kapni boltban ? :S
köszi
Kati

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2011-01-11 17:20

Kedves Kati!
Itt Sárospatakon én már láttam hájat a hentesnél.Nem gyakori de biztosan megoldható.Gondolom ha előre szólsz akkor nagyobb rá az esély.Üdv:Bogi

bokine
bokine / bokine Sun, 2011-01-09 10:16

Szia Bogi!
Bevallom, még én sem készítettem hájas tésztát, pedig a dédinek van egy jó kis receptje. Felbátorodva az általad leírtak alapján neki fogok állni. Főleg az tetszik benne, hogy jól elpüfölhetem:-D Konfliktus kerülő lévén ezentúl a hájas tésztán vezetem le a feszültségem:)
Jót nevettem a recept olvasás közben. Természetesen mentettem!!! Puszi: Erika

Bia
Bogi :o) / Bia Sun, 2011-01-09 14:38

Kedves Erika!
Én is féltem tőle de nem bonyolult.Esetleg jó ha van egy asszisztens aki csapkodás és nyújtás közben fogja a gyúródeszkát.Na az ő testi épségére azért vigyázzunk.Puszi.Bogi

laraed
Edit / laraed Wed, 2010-12-15 21:22

Kedves Bogi ! Ez nagyon guszta! Legközelebb ha hájas sütit csinálok megfelezem a tésztát és a fele ilyen lesz:))) Puszi Edit

nyamóka
nyamóka / nyamóka Wed, 2010-12-15 17:10

Hűűű, de guszta! Nagyon finom lehet! :-) Imádom a hájas tésztákat, már a háj is benn lapul ledarálva a fagyasztómban, várja az ünnepeket. De jó, most ezt az újdonságot is kipróbálhatom!:-)
Puszi: Éva

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2010-12-15 20:52

Szia!Bizony finom volt.Várom a véleményedet,esetleg más töltelékkel is...Puszi.Bogi