r
Nosalty Logó

Bazsalikomos csirke sajtmártással, rizságyon sütve

NS
Bazsalikomos csirke sajtmártással, rizságyon sütve
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A rizses csirkéhez

A mártáshoz

A tál előkészítéséhez

A tetejére

741
Kalória
34.2g
Fehérje
59.8g
Szénhidrát
39.2g
Zsír
99.8g
Víz
158.2g
Koleszterin
2.2g
Élelmi rost
2.7g
Cukor
  • 15% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A rizses csirkéhez

A mártáshoz

A tál előkészítéséhez

A tetejére

Összesen 741 kcal
  • 15% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A rizses csirkéhez

A mártáshoz

A tál előkészítéséhez

A tetejére

Összesen 2958 kcal
  • 15% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A rizses csirkéhez

A mártáshoz

A tál előkészítéséhez

A tetejére

Összesen 273 kcal
  • 15% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.2 g

Zsír

  • Összesen
    39.2 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    158 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1378.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    473 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    429 mg
  • Nátrium
    384 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    59.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    99.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    324 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    166 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    320 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 741 kcal
  • 15% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    136.6 g

Zsír

  • Összesen
    156.7 g
  • Telített zsírsav
    83 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    633 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5512.2 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    1891 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    199 mg
  • Foszfor
    1718 mg
  • Nátrium
    1536 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    239 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    399 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1295 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    665 micro
  • Kolin:
    250 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1281 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    184 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 2958 kcal
  • 15% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    509 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    175 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    159 mg
  • Nátrium
    142 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    36.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 273 kcal

Elkészítés

A rizses csirkéhez

  1. A rizst feltesszük sós vízben főni.
  2. Közben a húst kisebb kockákra vagy ízlés szerint csíkokra vágjuk.
  3. Olívaolajon az apróra vágott hagymát megdinszteljük és a húst rádobjuk. Pirítjuk, majd (lehetőleg friss) bazsalikommal, sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük és kevés vízzel majdnem készre pároljuk.
  4. Közben elkészítjük a sajtmártást.
  5. Tűzálló tálat kivajazunk és vékonyan meglisztezzük. Aljára tesszük a rizst, erre a húst, szaftjával együtt szépen elegyengetve, de a rizst nem teljesen befedve.
  6. A mártást a ragura öntjük, hogy a hús között szépen áttörjön a rizsre is.
  7. A tetejét reszelt sajttal megszórjuk és forró sütőben mintegy 10-15 perc alatt rásütjük a sajtot. Ne süssük szárazra, a lényeg a fogás "mártásos" jellegén van.
  8. Sajtmártás elkészítése:
  9. Vajon lisztet futtatunk, míg nem habzik, ekkor beleöntjük lassan, folyamatos kevergetés közben a tejet.
  10. Forrás közeli állapotban beletesszük a lereszelt sajtot, tejfölt (el is hagyható), ízlés szerinti mennyiségű tört fokhagymát, őrölt köményt vagy szerecsendiót, sót.
  11. Egyszeri, lassan elért felforralással készre főzzük és félretesszük; mint a közben elkészült rizst.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 15 p

Nem volt kedvem a szendvicsvacsorához munkából hazaérve, viszont hosszadalmas konyházáshoz se fűlt a fogam, így keletkezett ez.  

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...