Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ázsiai halleves

Ázsiai halleves
Ázsiai halleves
95 perc / előkészület: 20 perc főzés: 75 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi közép-európaiként nagyon szeretem a leveseket. Szingapúrban a Hawker center-ekben is levesekre vadásztam, de sajnos arra már rájöttem, hogy az ázsiaiak nem valami leveses nemzet. Főképp dumpling soup és ramen a két legkedveltebb levesük, amit az utcai étkezőkben lehet venni. Viszont ha alaposabban átfürkésszük a kínálatot, azért rá lehet bukkanni erre a nagyon ínyenc hallevesre (seafood soup) is.

Ez a halleves egy cseppet sem hasonlít a magyaros halászléhez. Teljesen más ízvilága van. Elhatároztam, hogy első alkalommal, amikor friss halat veszek a piacon, készítek egy ilyen ázsiai hallevest, mert igazán különleges, és nagyon finom. A receptet egy helybéli nénikétől kaptam, aki a piacon zöldséget árul, és örömmel osztotta meg velem a levessel kapcsolatos tudnivalókat.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb fazékba belehelyezzük a hal fejét és gerincét, majd felöntjük vízzel. Hozzáadunk 1 gerezd fokhagymát, a salottahagymát, a répát és a zellerszárat, valamint egy tojás nagyságnyi friss gyömbérgyökeret. Kevés sót szórunk bele és egész borsot adunk hozzá. 1 órán keresztül főzzük. Amikor megfőtt félrevesszük.
  2. Ekkor wokban egy evőkanál szezámolajat felhevítünk, és amikor jó forró, beledobjuk a felkockázott halat, a megpucolt rákokat és a karikákra vágott kalamárt (vagy kagylót). Hirtelen 1 perc alatt összesütjük és rászórjuk a babcsírát. További 1 percet sütjük.
  3. Ekkor felöntjük a leszűrt hallével (amit előzőleg már 1 órán keresztül főztünk). Adunk hozzá 2 evőkanál szójaszószt, és beletörünk egy gerezd fokhagymát. A paradicsomot vékony cikkekre vágjuk, és szintén a levesbe tesszük. Közben a pak choi-t (kínai kel) felvágjuk hosszúkás darabokra és azt is beleszórjuk. Belenyomjuk a citrom levét, és hagyjuk felforrni a levest, nagyjából 3-4 perc alatt.
  4. Ha szeretjük a csípőset, akkor vághatunk a levesbe chilit. Errefelé csípős szószt szoktak felajánlani: külön kis tálkában összekevernek kis szezámmagolajat szójaszósszal és chilivel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 494
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Kalota

Mióta szakács: 2015.12.13.
11 recept

receptjellemzők

kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
konyhatechnológia: wok receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: távol-keleti
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

zöldséges halleves, ázsiai leves

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

146
hal 40 dkg
tigrisrák 30 dkg
kagyló 20 dkg
mungóbabcsíra 50 g
gyömbér 15 cm
paradicsom 1 közepes db
szezámolaj 1 ek
szójaszósz 2 ek
salottahagyma 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
halványító zeller 2 közepes szár
sárgarépa 1 kis db
limelé 1 lime-ból nyert
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
pak-choi 2 db