Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vadas marha Nagyim és Anyukám szerint

Vadas marha Nagyim és Anyukám szerint
Vadas marha Nagyim és Anyukám szerint
170 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sonkás tésztán, a töltött tökön és a gombás húson kívül ez is egy nagy családi kedvenc. Én nagyon ritkán csinálom, de Édesanyámat évente 2-3 alkalommal rávesszük, hogy csináljon vadast, és ilyenkor az egész családnak készíti. Mindenki nagyon szereti, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy hosszadalmas az elkészítése, ezért sajnos ritkán kerül asztalra, de akkor pillanatok alatt elfogy. Mert az az igazság, hogy bármilyen hosszú idő is az elkészítése, az íz mindenért kárpótol. Nagyikám néha nem zsemlegombóccal, hanem krokettel vagy krumpligombóccal tálalta, néha spagettivel. A pácolási időt nem adom hozzá az előkészítési időhöz, mert az lehet két nap vagy három is.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sárgarépát, fehérrépát és a hagymát megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. Sózzuk, és annyi vízzel, amennyi ellepi, felforraljuk.
  2. A fehérpecsenyét bespricceljük az 1 ek-nyi ecettel. Ha felforrt a répás víz, beletesszük, beleforgatjuk a húst, és lehúzzuk a tűzről. 2-3 napig pácoljuk ebben a lében.
  3. Ha a pácolási idő letelik, akkor megfőzzük, ez kb. 2 óra.
  4. Ezután a lé nagy részét leszűrjük, és a zöldségekkel, kevés lével, a cukorral és a húsra tett szeletelt füstölt szalonnával megsütjük. Ez kb. 30 perc.
  5. Kiszedjük a húst, és a zöldségeket a lével átpasszírozzuk.
  6. Hozzáadjuk a mustárt. A tejfölt kikeverjük a liszttel, és behabarjuk a szószt.
  7. A húst szeletekre vágjuk, és visszatesszük a szószba, és így még 1-2 percig összeforraljuk.
  8. Zsemlegombóccal melegen tálaljuk.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 37x30 cm
  • költség: 5800 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 61 464
elküldve: 13
receptkönyvben: 216
elkészítve: 12/21
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: tojásmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

igazi vadas marha ahogy Nagyim és Anyukám készíti, vadas marhából, vadas marha szalonnával

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

divica
divica Thu, 2017-02-02 18:30

3 nap pácolás után ma ebédre készítettem el, nagyon finom lett. Ezután is ennél a receptnél maradok. :)

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Thu, 2017-02-02 20:42

Köszönöm szépen Divica! Ez egy régi családi recept, és mi is nagyon szeretjük! Örülök, hogy ízlik így elkészítve ez a finom étel! További szép estét, és jó sütést- főzést kívánok! Üdvözlettel: Kinga

angyalka666
angyalka666 Fri, 2015-02-20 11:13

Végre egy recept, ahol pácolódik is a husi, Anyukámtól kértem el a receptjét az is hasonló, csak mi nem sütjük, zöldség megfőz, végén ecet bele és ezzel öntjük le a nyers hús szeleteket!! Már a hűtőben érlelődnek a marhacomb szeletek!! :)

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Fri, 2015-02-20 11:33

Kedves Angyalka! Igazából a vadasnak az egyik legfontosabb mozzanata a pácolás. Akkor puhul, és lesz finom ízű a hús. Nekem a Nagyim is mindig így készítette. Anyukám tőle tanulta, és mindig várjuk, hogy mikor készít már (most be van már igérve, hogy készít). Én is elkészítettem már ezt a vadast, de mivek macerás, ezért jobban szeretjük csak enni. Biztos, hogy finom úgy ahogy Anyukád készíti. Az az igazság, hogy nagyon igaz az a mondás, hogy ahány ház annyi szokás. Minden ételnél rengeteg változat van. Még a rizs főzésénél is, pedig az tényleg egy egyszerű étel. Jó étvágyat a készülő vadashoz, és jó sütést-főzést kívánok!

Mocorgó
Mocorgó Wed, 2014-10-08 15:59

Na ezt nevezem én pácolási időnek! :D 2-3 nap?! Ez nagyon sok + még a főzési-sütési idő..... Na de egyszer lehet mégis ki fogom próbálni, mondjuk házassági évfordulóra a páromnak, mert én nagyon utálom a marha húst :( Gondolom azért, ha esetleg 1 éjszakát pácolódik, akkor sem lesz túl rossz az eredmény?!

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Wed, 2014-10-08 16:20

Kedves Mocorgó! Bizony, az igazi vadasnál ennyi a pácolási idő. De ezalatt az idő alatt Neked nincs vele dolgod, csak az a lényeg, hogy időbe beszerezd a húst. Mi családilag nagyon szeretjük. Leggyakrabban Édesanyámat beszéljük rá, hogy készítsen, és akkor az egész családnak (nekünk és testvéreimnek, és családjuknak) készíti. Évente 2-3 alkalommal szokta elkészíteni. A marha. és vadhúsokat hosszabb ideig pácolják, mert ezek elég tömör húsok. De ha kipróbálod, akkor nem fogsz benne csalódni, mert tényleg az egyik legfinomabb ételek egyike. Azt nem mondom, hogy rövid az elkészítése, de megéri! Üdvözlettel:Kinga

radulyica
radulyica Mon, 2013-06-03 08:59

Nagyon nagyon finom anyukam is igy keszitette!!Igaz regen volt de ez az is mindorokre megmarad!!Koszonom a receptet!

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Mon, 2013-06-03 12:32

Kedves Radulyica! Nagyon szívesen, örülök, hogy örömet szereztem ezzel a recepttel! Mi is nagyon szeretjük, és legtöbbször Édesanyámat beszéljük rá egy jó kis vadas készítésére, aki azt mondja ilyenkor, hogy a mi kedvünkért elkészíti. Ilyenkor aztán nagylábasban megy a főzés, mert 12 emberre készíti. És természetesen zsemlegombóccal!
Üdvözlettel:Kinga

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Sun, 2013-02-24 10:01

Kedves Einzweidrei! A főzési idő kb:2óra. Természetesen, ha a marha öregebb, akkor lehet, hogy egy kicsit hosszabb, de a főzés után még jön a sütés is. Az ecet ezt nem változtatja meg, hisz mi mindig így csináljuk (már a Nagyikám is), és mindig nagyon-nagyon finom. Üdvözlettel:Kinga

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Thu, 2013-02-14 11:54

Kedves Éva-Anyóca! Nagyon szívesen, és köszönöm kedves hozzászólásodat! Nagyon szeretjük, és bár hosszadalmas az elkészítése a pácolás miatt, igazából nem egy bonyolult, és nehezen elkészíthető étel. Mi mindig az "igazi" vadasmarhát készítjük el, nem a gyorsan elkészíthetőt. Az íze miatt mindenképpen megéri! Üdvözlettel:Kinga

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-02-18 17:06

Kedves Kinga!

Igen, hosszadalmas az elkészítése, de van olyan étel, amit másként nem lehet, és bizony ám, hogy megéri!!! :-))
Köszönöm szépen.
Szép hétvégét kívánok!

Éva-Anyóca

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Mon, 2013-02-18 17:42

Kedves Éva-Anyóca!
Sajnos a mai rohanó világban mindent leröviditenek még a főzés területén is. Mert ha megnézzük már a sonkát, tarját is gyors pácolással csinálják. A vadast is már csirkéből, pulykából gyors főzési eljárással készítik. Pedig a hagyományos sonka, tarja mennyivel finomabb, és a hagyományos vadas is ami nem botmixerrel, hanem passzírozással, és pácolással készül mennyivel finomabb. De hát igen, idő igényes és az emberek türelmetlenek, és nem tudják, hogy ezzel mit veszítenek.
Kellemes napot, estét kívánok. Üdvözlettel:Kinga

einzweidrei
einzweidrei Thu, 2013-04-04 11:45

MIndennel egyetértek:) A kivétel akkor van, ha az ember lánya megkóstolta a pácolással készültet is, meg a nem pácolással készültet is, és a nem pácolós jött be neki....

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 Thu, 2013-04-04 11:58

Kedves Einzweidrei!
Teljesen igazad van, de szerintem ha valaki a pácolással készültet megkóstolta nem tudom elképzelni, hogy a másikat választaná. Én megpróbáltam nem pácolással készíteni egyszer, hát mit mondjak ég és föld. Soha többé!!!!! Üdvözlettel:Kinga

421
fehérpecsenye 1.5 kg
sárgarépa 90 dkg
fehérrépa 70 dkg
vöröshagyma 30 dkg
babérlevél 6 db
füstölt szalonna 5 dkg
fekete bors 15 szem
cukor 6 dkg
mustár 2 ek
ecet 1 ek
finomliszt 7 dkg
tejföl 450 g
0 ízlés szerint