Vadas marha Nagyim és Anyukám szerint
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gonoszka1

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
125g fehérpecsenye208 kcal
-
75g sárgarépa27 kcal
-
58g fehérrépa37 kcal
-
25g vöröshagyma9 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
27 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
2g mustár1 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
6g finomliszt21 kcal
-
38g tejföl74 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
423
Kcal
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1500g fehérpecsenye2490 kcal
-
900g sárgarépa328 kcal
-
700g fehérrépa446 kcal
-
300g vöröshagyma109 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
20g mustár12 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
70g finomliszt255 kcal
-
450g tejföl891 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
5092
Kcal
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
37g fehérpecsenye61 kcal
-
22.2g sárgarépa8 kcal
-
17.3g fehérrépa11 kcal
-
7.4g vöröshagyma3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1.2g füstölt szalonna8 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.5g cukor6 kcal
-
0.5g mustár0 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
-
1.7g finomliszt6 kcal
-
11.1g tejföl22 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
125
Kcal
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 30.2 g
Zsír
-
Összesen 20.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 736 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 364 mg
-
Nátrium 156 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.7 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 236.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 604 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 128 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 2321 micro
-
β-karotin 5541 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 176 micro
Összesen
423
Kcal
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 362.1 g
Zsír
-
Összesen 250.8 g
-
Telített zsírsav 108 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 92 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1331 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8831.7 g
-
Cink 68 mg
-
Szelén 448 mg
-
Kálcium 1322 mg
-
Vas 35 mg
-
Magnézium 713 mg
-
Foszfor 4369 mg
-
Nátrium 1868 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 344.7 g
-
Cukor 154 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 2833.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7249 micro
-
B6 vitamin: 12 mg
-
B12 Vitamin: 25 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 173 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 267 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 112 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 830 micro
-
Kolin: 1532 mg
-
Retinol - A vitamin: 546 micro
-
α-karotin 27851 micro
-
β-karotin 66488 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 8 micro
-
Lut-zea 2115 micro
Összesen
5092
Kcal
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 6.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 217.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 179 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 687 micro
-
β-karotin 1640 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 52 micro
Összesen
125
Kcal
Hozzávalók
-
1.5 kg fehérpecsenye
-
90 dkg sárgarépa
-
70 dkg fehérrépa
-
30 dkg vöröshagyma
-
6 db babérlevél
-
5 dkg füstölt szalonna
-
15 szem fekete bors
-
6 dkg cukor
-
2 ek mustár
-
1 ek ecet
-
7 dkg finomliszt
-
450 g tejföl
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A sárgarépát, fehérrépátés a hagymát megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. Sózzuk, és annyi vízzel, amennyi ellepi,felforraljuk.
- A fehérpecsenyét bespricceljük az 1 ek-nyi ecettel. Ha felforrt a répás víz, beletesszük, beleforgatjuka húst, és lehúzzuk a tűzről. 2-3 napig pácoljuk ebben a lében.
- Ha a pácolási idő letelik, akkor megfőzzük, ez kb.2 óra.
- Ezután a lé nagy részét leszűrjük, és a zöldségekkel, kevés lével, a cukorralés a húsra tett szeletelt füstölt szalonnával megsütjük. Ez kb.30 perc.
- Kiszedjük a húst, és a zöldségeket a lével átpasszírozzuk.
- Hozzáadjuk a mustárt. A tejfölt kikeverjük a liszttel, és behabarjuk a szószt.
- A húst szeletekre vágjuk, és visszatesszük a szószba, és így még 1-2 percig összeforraljuk.
- Zsemlegombóccal melegen tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 37x30
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 190
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 24
- Össznézettség: 84140
- Feltöltés dátuma: 2013. február 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:

Gonoszka1
428 recept
A sonkás tésztán, a töltött tökön és a gombás húson kívül ez is egy nagy családi kedvenc. Én nagyon ritkán csinálom, de Édesanyámat évente 2-3 alkalommal rávesszük, hogy csináljon vadast, és ilyenkor az egész családnak készíti. Mindenki nagyon szereti, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy hosszadalmas az elkészítése, ezért sajnos ritkán kerül asztalra, de akkor pillanatok alatt elfogy. Mert az az igazság, hogy bármilyen hosszú idő is az elkészítése, az íz mindenért kárpótol. Nagyikám néha nem zsemlegombóccal, hanem krokettel vagy krumpligombóccal tálalta, néha spagettivel. A pácolási időt nem adom hozzá az előkészítési időhöz, mert az lehet két nap vagy három is.
Hozzászólások (6)
Nagyon guszta, köszönöm szépen. :-) Éva-Anyóca
Kedves Éva-Anyóca! Nagyon szívesen, és köszönöm kedves hozzászólásodat! Nagyon szeretjük, és bár hosszadalmas az elkészítése a pácolás miatt, igazából nem egy bonyolult, és nehezen elkészíthet? étel. Mi mindig az "igazi" vadasmarhát készítjük el, nem a gyorsan elkészíthet?t. Az íze miatt mindenképpen megéri! Üdvözlettel:Kinga
Kedves Kinga! Igen, hosszadalmas az elkészítése, de van olyan étel, amit másként nem lehet, és bizony ám, hogy megéri!!! :-)) Köszönöm szépen. Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca
Kedves Éva-Anyóca! Sajnos a mai rohanó világban mindent leröviditenek még a f?zés területén is. Mert ha megnézzük már a sonkát, tarját is gyors pácolással csinálják. A vadast is már csirkéb?l, pulykából gyors f?zési eljárással készítik. Pedig a hagyományos sonka, tarja mennyivel finomabb, és a hagyományos vadas is ami nem botmixerrel, hanem passzírozással, és pácolással készül mennyivel finomabb. De hát igen, id? igényes és az emberek türelmetlenek, és nem tudják, hogy ezzel mit veszítenek. Kellemes napot, estét kívánok. Üdvözlettel:Kinga
MIndennel egyetértek:) A kivétel akkor van, ha az ember lánya megkóstolta a pácolással készültet is, meg a nem pácolással készültet is, és a nem pácolós jött be neki....
Kedves Einzweidrei! Teljesen igazad van, de szerintem ha valaki a pácolással készültet megkóstolta nem tudom elképzelni, hogy a másikat választaná. Én megpróbáltam nem pácolással készíteni egyszer, hát mit mondjak ég és föld. Soha többé!!!!! Üdvözlettel:Kinga
Az ecet miatt nem lesz hosszabb a f?zési id??
Kedves Einzweidrei! A f?zési id? kb:2óra. Természetesen, ha a marha öregebb, akkor lehet, hogy egy kicsit hosszabb, de a f?zés után még jön a sütés is. Az ecet ezt nem változtatja meg, hisz mi mindig így csináljuk (már a Nagyikám is), és mindig nagyon-nagyon finom. Üdvözlettel:Kinga
Nagyon nagyon finom anyukam is igy keszitette!!Igaz regen volt de ez az is mindorokre megmarad!!Koszonom a receptet!
Kedves Radulyica! Nagyon szívesen, örülök, hogy örömet szereztem ezzel a recepttel! Mi is nagyon szeretjük, és legtöbbször Édesanyámat beszéljük rá egy jó kis vadas készítésére, aki azt mondja ilyenkor, hogy a mi kedvünkért elkészíti. Ilyenkor aztán nagylábasban megy a f?zés, mert 12 emberre készíti. És természetesen zsemlegombóccal! Üdvözlettel:Kinga
Na ezt nevezem én pácolási id?nek! :D 2-3 nap?! Ez nagyon sok + még a f?zési-sütési id?..... Na de egyszer lehet mégis ki fogom próbálni, mondjuk házassági évfordulóra a páromnak, mert én nagyon utálom a marha húst :( Gondolom azért, ha esetleg 1 éjszakát pácolódik, akkor sem lesz túl rossz az eredmény?!
Kedves Mocorgó! Bizony, az igazi vadasnál ennyi a pácolási id?. De ezalatt az id? alatt Neked nincs vele dolgod, csak az a lényeg, hogy id?be beszerezd a húst. Mi családilag nagyon szeretjük. Leggyakrabban Édesanyámat beszéljük rá, hogy készítsen, és akkor az egész családnak (nekünk és testvéreimnek, és családjuknak) készíti. Évente 2-3 alkalommal szokta elkészíteni. A marha. és vadhúsokat hosszabb ideig pácolják, mert ezek elég tömör húsok. De ha kipróbálod, akkor nem fogsz benne csalódni, mert tényleg az egyik legfinomabb ételek egyike. Azt nem mondom, hogy rövid az elkészítése, de megéri! Üdvözlettel:Kinga
Végre egy recept, ahol pácolódik is a husi, Anyukámtól kértem el a receptjét az is hasonló, csak mi nem sütjük, zöldség megf?z, végén ecet bele és ezzel öntjük le a nyers hús szeleteket!! Már a h?t?ben érlel?dnek a marhacomb szeletek!! :)
Kedves Angyalka! Igazából a vadasnak az egyik legfontosabb mozzanata a pácolás. Akkor puhul, és lesz finom íz? a hús. Nekem a Nagyim is mindig így készítette. Anyukám t?le tanulta, és mindig várjuk, hogy mikor készít már (most be van már igérve, hogy készít). Én is elkészítettem már ezt a vadast, de mivek macerás, ezért jobban szeretjük csak enni. Biztos, hogy finom úgy ahogy Anyukád készíti. Az az igazság, hogy nagyon igaz az a mondás, hogy ahány ház annyi szokás. Minden ételnél rengeteg változat van. Még a rizs f?zésénél is, pedig az tényleg egy egyszer? étel. Jó étvágyat a készül? vadashoz, és jó sütést-f?zést kívánok!
3 nap pácolás után ma ebédre készítettem el, nagyon finom lett. Ezután is ennél a receptnél maradok. :)
Köszönöm szépen Divica! Ez egy régi családi recept, és mi is nagyon szeretjük! Örülök, hogy ízlik így elkészítve ez a finom étel! További szép estét, és jó sütést- f?zést kívánok! Üdvözlettel: Kinga