Nosalty Logó

Vadas marha Nagyim és Anyukám szerint

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Gonoszka1
Vadas marha Nagyim és Anyukám szerint
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 423 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 5092 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 125 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    30.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    111 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    736 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    364 mg
  • Nátrium
    156 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.7 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    236.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    604 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    2321 micro
  • β-karotin
    5541 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    176 micro
Összesen 423 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    362.1 g

Zsír

  • Összesen
    250.8 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    92 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1331 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8831.7 g
  • Cink
    68 mg
  • Szelén
    448 mg
  • Kálcium
    1322 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    713 mg
  • Foszfor
    4369 mg
  • Nátrium
    1868 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    344.7 g
  • Cukor
    154 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

VÍZ

  • Összesen
    2833.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7249 micro
  • B6 vitamin:
    12 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    173 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    267 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    112 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    830 micro
  • Kolin:
    1532 mg
  • Retinol - A vitamin:
    546 micro
  • α-karotin
    27851 micro
  • β-karotin
    66488 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    8 micro
  • Lut-zea
    2115 micro
Összesen 5092 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    217.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    687 micro
  • β-karotin
    1640 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 125 Kcal

Elkészítés

  1. A sárgarépát, fehérrépátés a hagymát megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. Sózzuk, és annyi vízzel, amennyi ellepi,felforraljuk.
  2. A fehérpecsenyét bespricceljük az 1 ek-nyi ecettel. Ha felforrt a répás víz, beletesszük, beleforgatjuka húst, és lehúzzuk a tűzről. 2-3 napig pácoljuk ebben a lében.
  3. Ha a pácolási idő letelik, akkor megfőzzük, ez kb.2 óra.
  4. Ezután a lé nagy részét leszűrjük, és a zöldségekkel, kevés lével, a cukorralés a húsra tett szeletelt füstölt szalonnával megsütjük. Ez kb.30 perc.
  5. Kiszedjük a húst, és a zöldségeket a lével átpasszírozzuk.
  6. Hozzáadjuk a mustárt. A tejfölt kikeverjük a liszttel, és behabarjuk a szószt.
  7. A húst szeletekre vágjuk, és visszatesszük a szószba, és így még 1-2 percig összeforraljuk.
  8. Zsemlegombóccal melegen tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 37x30
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 19
  • 7 napos nézettség: 95
  • Össznézettség: 79157
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 14.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Gonoszka1 428 recept

A sonkás tésztán, a töltött tökön és a gombás húson kívül ez is egy nagy családi kedvenc. Én nagyon ritkán csinálom, de Édesanyámat évente 2-3 alkalommal rávesszük, hogy csináljon vadast, és ilyenkor az egész családnak készíti. Mindenki nagyon szereti, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy hosszadalmas az elkészítése, ezért sajnos ritkán kerül asztalra, de akkor pillanatok alatt elfogy. Mert az az igazság, hogy bármilyen hosszú idő is az elkészítése, az íz mindenért kárpótol. Nagyikám néha nem zsemlegombóccal, hanem krokettel vagy krumpligombóccal tálalta, néha spagettivel. A pácolási időt nem adom hozzá az előkészítési időhöz, mert az lehet két nap vagy három is.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Nagyon guszta, köszönöm szépen. :-) Éva-Anyóca

Gonoszka1

Kedves Éva-Anyóca! Nagyon szívesen, és köszönöm kedves hozzászólásodat! Nagyon szeretjük, és bár hosszadalmas az elkészítése a pácolás miatt, igazából nem egy bonyolult, és nehezen elkészíthet? étel. Mi mindig az "igazi" vadasmarhát készítjük el, nem a gyorsan elkészíthet?t. Az íze miatt mindenképpen megéri! Üdvözlettel:Kinga

Éva-Anyóca

Kedves Kinga! Igen, hosszadalmas az elkészítése, de van olyan étel, amit másként nem lehet, és bizony ám, hogy megéri!!! :-)) Köszönöm szépen. Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Gonoszka1

Kedves Éva-Anyóca! Sajnos a mai rohanó világban mindent leröviditenek még a f?zés területén is. Mert ha megnézzük már a sonkát, tarját is gyors pácolással csinálják. A vadast is már csirkéb?l, pulykából gyors f?zési eljárással készítik. Pedig a hagyományos sonka, tarja mennyivel finomabb, és a hagyományos vadas is ami nem botmixerrel, hanem passzírozással, és pácolással készül mennyivel finomabb. De hát igen, id? igényes és az emberek türelmetlenek, és nem tudják, hogy ezzel mit veszítenek. Kellemes napot, estét kívánok. Üdvözlettel:Kinga

einzweidrei

MIndennel egyetértek:) A kivétel akkor van, ha az ember lánya megkóstolta a pácolással készültet is, meg a nem pácolással készültet is, és a nem pácolós jött be neki....

Gonoszka1

Kedves Einzweidrei! Teljesen igazad van, de szerintem ha valaki a pácolással készültet megkóstolta nem tudom elképzelni, hogy a másikat választaná. Én megpróbáltam nem pácolással készíteni egyszer, hát mit mondjak ég és föld. Soha többé!!!!! Üdvözlettel:Kinga

einzweidrei

Az ecet miatt nem lesz hosszabb a f?zési id??

Gonoszka1

Kedves Einzweidrei! A f?zési id? kb:2óra. Természetesen, ha a marha öregebb, akkor lehet, hogy egy kicsit hosszabb, de a f?zés után még jön a sütés is. Az ecet ezt nem változtatja meg, hisz mi mindig így csináljuk (már a Nagyikám is), és mindig nagyon-nagyon finom. Üdvözlettel:Kinga

Törölt felhasználó

Nagyon nagyon finom anyukam is igy keszitette!!Igaz regen volt de ez az is mindorokre megmarad!!Koszonom a receptet!

Gonoszka1

Kedves Radulyica! Nagyon szívesen, örülök, hogy örömet szereztem ezzel a recepttel! Mi is nagyon szeretjük, és legtöbbször Édesanyámat beszéljük rá egy jó kis vadas készítésére, aki azt mondja ilyenkor, hogy a mi kedvünkért elkészíti. Ilyenkor aztán nagylábasban megy a f?zés, mert 12 emberre készíti. És természetesen zsemlegombóccal! Üdvözlettel:Kinga

Törölt felhasználó

Na ezt nevezem én pácolási id?nek! :D 2-3 nap?! Ez nagyon sok + még a f?zési-sütési id?..... Na de egyszer lehet mégis ki fogom próbálni, mondjuk házassági évfordulóra a páromnak, mert én nagyon utálom a marha húst :( Gondolom azért, ha esetleg 1 éjszakát pácolódik, akkor sem lesz túl rossz az eredmény?!

Gonoszka1

Kedves Mocorgó! Bizony, az igazi vadasnál ennyi a pácolási id?. De ezalatt az id? alatt Neked nincs vele dolgod, csak az a lényeg, hogy id?be beszerezd a húst. Mi családilag nagyon szeretjük. Leggyakrabban Édesanyámat beszéljük rá, hogy készítsen, és akkor az egész családnak (nekünk és testvéreimnek, és családjuknak) készíti. Évente 2-3 alkalommal szokta elkészíteni. A marha. és vadhúsokat hosszabb ideig pácolják, mert ezek elég tömör húsok. De ha kipróbálod, akkor nem fogsz benne csalódni, mert tényleg az egyik legfinomabb ételek egyike. Azt nem mondom, hogy rövid az elkészítése, de megéri! Üdvözlettel:Kinga

angyalka666

Végre egy recept, ahol pácolódik is a husi, Anyukámtól kértem el a receptjét az is hasonló, csak mi nem sütjük, zöldség megf?z, végén ecet bele és ezzel öntjük le a nyers hús szeleteket!! Már a h?t?ben érlel?dnek a marhacomb szeletek!! :)

Gonoszka1

Kedves Angyalka! Igazából a vadasnak az egyik legfontosabb mozzanata a pácolás. Akkor puhul, és lesz finom íz? a hús. Nekem a Nagyim is mindig így készítette. Anyukám t?le tanulta, és mindig várjuk, hogy mikor készít már (most be van már igérve, hogy készít). Én is elkészítettem már ezt a vadast, de mivek macerás, ezért jobban szeretjük csak enni. Biztos, hogy finom úgy ahogy Anyukád készíti. Az az igazság, hogy nagyon igaz az a mondás, hogy ahány ház annyi szokás. Minden ételnél rengeteg változat van. Még a rizs f?zésénél is, pedig az tényleg egy egyszer? étel. Jó étvágyat a készül? vadashoz, és jó sütést-f?zést kívánok!

divica

3 nap pácolás után ma ebédre készítettem el, nagyon finom lett. Ezután is ennél a receptnél maradok. :)

Gonoszka1

Köszönöm szépen Divica! Ez egy régi családi recept, és mi is nagyon szeretjük! Örülök, hogy ízlik így elkészítve ez a finom étel! További szép estét, és jó sütést- f?zést kívánok! Üdvözlettel: Kinga

Címlapról ajánljuk

További cikkek