r
Nosalty Logó

Almás táska kelt tésztából

Muci
Almás táska kelt tésztából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tészta tetejére

793
Kalória
14.8g
Fehérje
131.6g
Szénhidrát
24.3g
Zsír
196.9g
Víz
174.3g
Koleszterin
8.2g
Élelmi rost
58.7g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta tetejére

Összesen 793 kcal
  • 4% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta tetejére

Összesen 4750 kcal
  • 4% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta tetejére

Összesen 187 kcal
  • 4% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.8 g

Zsír

  • Összesen
    24.3 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    174 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    452.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    227 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    131.6 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    196.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    171 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    130 mg
  • Retinol - A vitamin:
    162 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    89 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    222 micro
Összesen 793 kcal
  • 4% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89 g

Zsír

  • Összesen
    146.1 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    1046 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2712.7 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    227 mg
  • Kálcium
    562 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    278 mg
  • Foszfor
    1364 mg
  • Nátrium
    248 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    789.6 g
  • Cukor
    352 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

Víz

  • Összesen
    1181.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1026 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    55 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    720 micro
  • Kolin:
    780 mg
  • Retinol - A vitamin:
    971 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    533 micro
  • β-crypt
    153 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1334 micro
Összesen 4750 kcal
  • 4% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    41 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    107 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.1 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    46.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 187 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az almát meghámozzuk, nagylyukú almareszelőn lereszeljük és a cukorral addig főzzük, amíg a levét el nem fövi, majd hozzákeverjük a fahéjat és hülni hagyjuk.
  2. A diót durvára vágjuk.
  3. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  4. A vajat megolvasztjuk.
  5. A liszthez adjuk a csipet sót, az élesztős, cukros tejet és a tojássárgákat.
  6. Összekeverjük a tésztáhozvalókat és gépi dagasztóval 10 percig keverjük, míg a tészta könnyedén elválik az edény falától. Kézi dagasztás esetén ez kb 25 percet vesz igénybe és azzal is számolhatunk, hogy jól elfárad a kezünk.
  7. A bedagasztott tészta tetejét megszórjuk egy kis liszttel, letakarjuk és kb 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
  8. A megkelt tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk és kb 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk.
  9. A tésztalapocskák közepére 1-1 jó púpos teáskanálnyit halmozunk a kihűlt, párolt almából.
  10. A négyzetek szemközti csücskeit - amit előtte egy kis tojásfehérjével megkentünk - egymásra hajtjuk, kissé összenyomjuk.
  11. A kendőket megkenjük kissé felvert tojással és a durvára vágott dióval beszórjuk.
  12. Sütőpapírral bélelt, vagy margarinnal kikent tepsibe rakosgatjuk és előbb 200 majd 180 C°-on kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 p
  • Főzés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 38x28x3

A kelt tésztából készült sütemények nagyon laktatóak, ezért egy kiadós leves után második fogásként is megfelel. Már sütés közben olyan finom illatot áraszt, hogy a család apraja-nagyja azt lesi, mikor készül már el. Így gyakran megesik, hogy a második fogásnak szánt süti egy része már a leves előtt elfogy.

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...