Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás táska kelt tésztából

Almás táska kelt tésztából
Almás táska kelt tésztából
100 perc / előkészület: 50 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kelt tésztából készült sütemények nagyon laktatóak, ezért egy kiadós leves után második fogásként is megfelel.
Már sütés közben olyan finom illatot áraszt, hogy a család apraja-nagyja azt lesi, mikor készül már el. Így gyakran megesik,
hogy a második fogásnak szánt süti egy része már a leves előtt elfogy.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tészta tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almát meghámozzuk, nagylyukú almareszelőn lereszeljük és a cukorral addig főzzük, amíg a levét el nem fövi, majd hozzákeverjük a fahéjat és hülni hagyjuk.
  2. A diót durvára vágjuk.
  3. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  4. A vajat megolvasztjuk.
  5. A liszthez adjuk a csipet sót, az élesztős, cukros tejet és a tojássárgákat.
  6. Összekeverjük a tésztáhozvalókat és gépi dagasztóval 10 percig keverjük, míg a tészta könnyedén elválik az edény falától. Kézi dagasztás esetén ez kb 25 percet vesz igénybe és azzal is számolhatunk, hogy jól elfárad a kezünk.
  7. A bedagasztott tészta tetejét megszórjuk egy kis liszttel, letakarjuk és kb 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
  8. A megkelt tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk és kb 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk.
  9. A tésztalapocskák közepére 1-1 jó púpos teáskanálnyit halmozunk a kihűlt, párolt almából.
  10. A négyzetek szemközti csücskeit - amit előtte egy kis tojásfehérjével megkentünk - egymásra hajtjuk, kissé összenyomjuk.
  11. A kendőket megkenjük kissé felvert tojással és a durvára vágott dióval beszórjuk.
  12. Sütőpapírral bélelt, vagy margarinnal kikent tepsibe rakosgatjuk és előbb 200 majd 180 C°-on kb 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x28x3 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 31 457
elküldve: 16
receptkönyvben: 645
elkészítve: 20/28
Facebookon megjelent: -

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kelt almás-táska

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tóth Ludmila
Tóth Ludmila Sat, 2016-11-12 15:08

Èn is elkèszítettem, de picit kemèny lett a tèsztája.... Mit ronthattam el? Kèrem segítsen, mert mindenkinek sikerült csak nekem lett kemèny! Köszönöm

nettunderke
nettunderke Fri, 2014-07-18 22:53

Nagyon finom lett, bar nekem is maradt az alma toltelekbol , pedig raktam bele boven. nekem megpucolva volt annyi es lehet hogy ez miatt. De biztos vagyok benne hogy elfogom maskor is kesziteni. Koszonjuk szepen.

Évi78
Évi78 Thu, 2013-04-11 12:13

Megsütöttem,nagyon fincsi lett!Köszi a receptet! :)

lolaci
Lolaci / lolaci Sun, 2012-04-01 14:14

Ez valami isteni... :) Nagyon köszönjük a receptet,
szinte most is érzem az illatát... :D
Ez egy csoda!!
Sokszor lesz az asztalunkon!!
Szép tavaszt,és jó sütögetést:
Brigi

Muci
Muci / Muci Sun, 2012-04-01 15:22

Szia Brigi !
Köszönöm a kedvező visszajelzést.
Üdv.: Muci

moncsy85
Moncsy85 / moncsy85 Thu, 2012-03-01 23:21

Nekem ma Anyukám csinálta meg de ISTENI FINOM és PUHA lett!!!! A kisfiamnak is nagyon ízlett! Köszönjük a receptet!

Muci
Muci / Muci Sat, 2012-03-03 21:11

Szia " moncsy85 "
Nagyon szívesen. Örülök, hogy jól sikerült és még a kisfiadnak is ízlett.
Üdv.: Muci

Muci
Muci / Muci Sat, 2011-03-05 18:17

Szia KATICABOGAR84 !
Nagyon szívesen. Örülök, hogy jól sikerült és ízlett ez a finom kelt tészta.
Üdv.: Muci

Muci
Muci / Muci Tue, 2011-02-22 17:20

Kedves Nikigrays !
Nagyon szívesen. Örülök, hogy jól sikerült és ennyire bejött neked ez a recept.
Üdv.: Muci

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2011-02-21 22:36

Kedves Muci,

nagyon nagyon isteni ez a kelt teszta, annyira jol sikerult. Elkezdtem reggel, dagasztottam a geppel ... aztan kelesztettem ... de idokozben elment tole a kedvem ... majd erot vettem magamon delutan es ekkora hatalmasra kelt ... nekem nagyon tetszik a tesztaja ... a toltelek is isteni finom, en tettem bele egy 5 dkg daralt pisztaciat is (csak mert mar nem tudtam mit kezdjek vele es jol beleillik) szoval hogy osszegezzem ... elso osztalyu! ezer koszonet a receptert.

Udv, Nikolett

Muci
Muci / Muci Mon, 2011-02-21 18:10

Szia " abbs " !
Örülök, hogy ízlett. Nekem pont ennyi alma kellett a tölteléknek. Biztos kicsit bövebben tettem a táskákba.
Üdv.: Muci

abbs
lique / abbs Sat, 2011-02-19 14:41

ma ez az almás táska volt az ebéd nálunk, az egész családnak ízlett. csupán egyetlen probléma adódott: az almás töltelékből rettentően sok megmaradt, bőven elég lett volna egy kiló is. szerintem. de tényleg nagyon finom, köszönjük a receptet.

793
rétesliszt 50 dkg
tej 2 dl
élesztő 5 dkg
tojássárgája 3 db
cukor 3 púpozott ek
1 csipet
vaj 10 dkg
alma 1.3 kg
cukor 16 dkg
fahéj 1 kk
tojás 1 db
dió 5 dkg