Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztás batyu

Káposztás batyu
Káposztás batyu
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A káposztás batyu a káposztás rétes rokona, csak praktikusabb, amikor a gyereknek kell tízórait csomagolni. Kártyapartikhoz is praktikusabb: nem lesz maszatos a kéz!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

ajánlat

A gyereknek tízóraira, bárkinek uzsonnára, Kártyapartihoz, italozáshoz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Finom szálakra vágjuk a káposztát: csapókéssel, mi mással?
  2. Töltelék: lábasban hevítjük az olajat, hozzáadjuk a cukrot, lepirítjuk (karamellizáljuk), hozzáadjuk a finomra vágott káposztát, teljes lángon kevergetjük, míg az összes nedvességet elveszíti, megsül. Sózzuk, borsozzuk, kihűtjük.
  3. Amíg a töltelék hűl, dagasztjuk a tésztát: a foszlós kalácsnál leírtak szerint, az itt megadott mennyiségekkel. 2 buciban kelesztjük.
  4. Hűl a töltelék, kel a tészta. Amikor a tészta a duplájára kelt, négyszögre nyújtjuk: könnyű kézzel négyszögletesre formáljuk a bucikat - először az egyiket - sodrófával, bármilyen alkalmatos szerszámmal téglalapra nyújtjuk (nyújtottam én már tésztát a fakanál nyelével, az alufólia papírhengerével, sok mindennel. A sodrófa mégis a legjobb, de ha nincsen más?.... Nagy úr a szükség!)
  5. A négyszögletesre nyújtott tésztából 20 x 10 cm-es négyzeteket metélünk, a négyszögek közepébe helyezzük a kihűlt tölteléket, ráfordítjuk a tészta másik részét, lenyomkodjuk a széleit és olajozott tepsibe helyezzük a batyukat, olyan messze egymástól, hogy süléskor legyen helyük dagadni.
  6. Forró sütőben kezdjük a sütést, 10 perc után takarékon folytatjuk, míg szép pirosra nem sülnek a batyuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 42 492
elküldve: 4
receptkönyvben: 373
elkészítve: 6/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

Kelt tészta káposztával töltve

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

maya52
maya52 Thu, 2014-03-06 08:49

Azt nem értem a tésztába mért édesítő a töltelékbe meg cukor van. Mi a lényege.
Kösz valaki válaszol.

menyuska
menyuska Thu, 2013-05-02 14:49

Nagyon szuper a recept! El is készítem még ma! lenne egy kérdésem, ha nem a foszlós kalács alappal készítem, hanem sima kelt tésztával / pl. mint a csülkös batyu /, az nem baj? Válaszát előre is köszönöm!

Zsaanett.vagyok
Zsaanett.vagyok Tue, 2011-12-20 18:47

Nem én csináltam meg, csak egy ismerős, viszont margarinnal és kimondottan finom lett. : D

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Tue, 2011-12-20 19:18

Drága Zsaanett!
A 'finom' és az 'egészséges' sajnos nem mindig egy csapatban játszik!
Az 'egészséges'-hez tudati felkészültség is szükségeltetik!
Hagyd el a margarint, kérlek!
Üdv: Ildikó

Murhauz
Murhauz / Murhauz Tue, 2013-04-02 15:49

Ildikó, az édesítőszer sem egészséges, mégis az használsz, a nádcukor, nyírfa cukor, vagy méz százszor egészségesebb.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-11-13 21:11

Kedves Ildikó!

Nagyon szimpatikus a recept! Mivel édesítőt nem használunk, meg tudnád esetleg saccolni, hogy cukorból mennyi kell a tésztába?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Mon, 2010-11-15 10:34

A cukor ízlés szerint, Anita, akár cukor nélkül is lehet.
a 12 Süssina kb. 12 dkg cukornak felel meg, de ennyi cukor nagyon 'lehúzza' a kelt tésztát, azaz nem kel olyan levegősen.
üdv: Ildikó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-26 14:25

Kedves Ildikó,

a hétvégén megsütöm! Az édesítőszer mennyiségéből ítélve a tészta édeskés lesz, igaz?

Üdv, Amurath

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-26 15:41

Szerinted jó úgy is, ha teljes kiőrlésű liszttel helyettesítem egy részét a lisztmennyiségnek? Mondjuk fele-fele arányban?

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2010-03-10 13:28

Drága Ildikó!Garantált a siker savanyú káposztával is.Én egy pici leöblítettem és jól kinyomkodtam.Nem áztattam be a káposztát.Nagyon finom az alaptészta úgyhogy én már bármivel megtölteném,pl párolt zöldséggel előre elkészített husival,de feltétlenül kipróbálom édes káposztával is.Köszönöm ezt a jó kis receptet és ajánlom mindenkinek.Elküldöm a barátnőimnek is.Üdv:Bogi

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-03-09 21:03

Kedves Ildikó! Ha csak savanyú káposzta van itthon,azzal is jó?Próbáltad már?

869
finomliszt 50 dkg
élesztő 2.5 dkg
tojás 1 db
édesítőszer 12 db
vaj 5 dkg
1 kk
tej 4 dl
káposzta 40 dkg
napraforgó olaj 1 dl
cukor 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tojás 1 db