Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-mákos morzsás süti

Almás-mákos morzsás süti
Almás-mákos morzsás süti
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy Karácsonyi shoppingolós magazinban találtam a receptet, ami azt ígérte, hogy még az Anyósunkat is levesszük ezzel a sütivel a lábáról. Ezt sajnos nem tudtam kipróbálni, mert az Anyósom a Karib-tengeren, Arubán lakik, de Anyukámékat megleptem vele és nagyon ízlett. Biztos, hogy még többször el fogom készíteni.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A mákos töltelékhez

A morzsához a tetejére

Továbbá

ajánlat

Ne ijedjünk meg a sok almától! Igen ez mind kell bele! Amit még kiemelnék, hogy a gríz (búzadara) nagyszerűen lágyítja a tömény mákízt, ugyanakkor nem lehet rájönni a "higításra".

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben, majd összegyúrjuk egy keverőtálban a liszttel, a cukorral, a vajjal és sóval. 1 órára félretesszük kelni meleg helyre. Ezalatt a tészta körülbelül a duplájára nő.
  2. A töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk, belekeverjük a búzadarát, a mákot és a vajat, majd hagyjuk még egyszer felforrni. Ezután levesszük a tűzről, belekeverjük a citrom reszelt héját és levét, a mazsolát, majd félretesszük, és hagyjuk megdagadni. 
  3. A morzsa alapanyagait összegyúrjuk, és hűtőbe tesszük.
  4. A tésztát lisztezett felületen még egyszer átgyúrjuk, kinyújtjuk és egy vajjal kikent tepsibe simítjuk. 15 percig még hagyjuk kelni.
  5. A sütőt előmelegítjük.
  6. Az almát meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk, majd ráhalmozzuk a tészta tetejére. Erre rákenjük a mákos tölteléket, a morzsának való tésztát pedig nagylyukú reszelővel ráreszeljük a tészta tetejére.
  7. A süteményt megsütjük, amíg a teteje is halványan megpirul. Kivesszük a sütőből, és tepsiben hagyjuk, amíg teljesen kihűl. Utána szeleteljük, és porcukorral megszórva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30x6 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 953
elküldve: 2
receptkönyvben: 229
elkészítve: 6/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Pipsann

Mióta szakács: 2011.02.18.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

almás-mákos pite, mákos-grízes süti

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsoca8888
zsoca8888 Sun, 2012-01-08 18:02

Nagyjából 1 órája lett kész, és már hiányzik a fél tepsi :) Egy kicsit több almát raktunk bele, féltünk is hogy talán kicsit sok, a mák meg kevés. De miután elkészült és fölvágtuk, az alma úgy összeesett hogy a végén mégis több lett a mák, mint az alma :))) Nagyon finom, ajánlom mindenkinek!! Köszönjük a receptet!

Pipsann
Pipsann / Pipsann Wed, 2012-02-08 09:00

Nagyon szívesen! Örülök, hogy írtál és bevált a recept! A képen nem jön ki jól az almaréteg, de valóban, az alma átitatja az egészet, miközben a sütőben a tészta és a mák között párolódik...

1086
élesztő 4 dkg
tej 1.25 dl
finomliszt 40 dkg
cukor 10 dkg
vaj 15 dkg
1 csipet
tej 0.5 l
búzadara 200 g
mák 20 dkg
vaj 5 dkg
cukor 15 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
mazsola 150 g
vaj 12.5 dkg
finomliszt 15 dkg
cukor 4 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
alma 6 db
porcukor 1 ek