r
Nosalty Logó

Almarózsa karamellkrémes leveles tésztán

SweetSzenilla
Almarózsa karamellkrémes leveles tésztán
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Karamellkrém

Az alma előkészítéséhez

Az almarózsa készítése

Összerakás

809
Kalória
7.9g
Fehérje
106.4g
Szénhidrát
41.3g
Zsír
425.7g
Víz
58.1g
Koleszterin
4.8g
Élelmi rost
68.6g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Karamellkrém

Az alma előkészítéséhez

Az almarózsa készítése

Összerakás

Összesen 809 kcal
  • 1% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Karamellkrém

Az alma előkészítéséhez

Az almarózsa készítése

Összerakás

Összesen 6471 kcal
  • 1% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Karamellkrém

Az alma előkészítéséhez

Az almarózsa készítése

Összerakás

Összesen 128 kcal
  • 1% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    41.3 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    58 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    393.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    228 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    106.4 g
  • Cukor
    69 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    425.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    145 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    138 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 809 kcal
  • 1% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    63.1 g

Zsír

  • Összesen
    330.6 g
  • Telített zsírsav
    180 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    46 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    465 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3148.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    619 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    565 mg
  • Nátrium
    1823 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    851 g
  • Cukor
    549 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    3405.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1163 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    92 mg
  • D vitamin:
    92 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    144 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1105 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    581 micro
  • β-crypt
    142 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    377 micro
Összesen 6471 kcal
  • 1% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    62.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    11 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16.8 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    67.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 128 kcal

Elkészítés

Karamellkrém

  1. Egy lábasban elkezdjük karamellizálni a cukrot.
  2. Eközben a tejszínt is felforraljuk.
  3. Ha szép aranybarna lett a cukor, hozzáöntjük kevergetve a tejszínt. Ez rotyogni fog, de hamar csillapodik.
  4. Ha egyneművé kevertük, hozzáadjuk a darabokra tört fehér csokit. Ha teljesen felolvadt benne a csoki, lehűtjük a krémet jó hidegre.

Az alma előkészítéséhez

  1. Egy fazékba öntünk 2 liter vizet, belecsavarjuk a citromok levét, hozzáadjuk a cukrot és a szegfűszeget.
  2. A szép piros almákat megmossuk, felezzük, magházát eltávolítjuk (karalábévájóval nagyon könnyű), vágott felével lefelé fordítva szeleteljük, és a lábasba tesszük.
  3. Csak addig főzzük, míg puhulni nem kezd, hogy könnyen tudjuk hajlítani. Leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.

Az almarózsa készítése

  1. A nagyobb tésztával (500 g) kibélelünk egy nagy tortaformát, amit előtte kikentünk margarinnal. Húzzuk fel teljesen a pereméig. Picit vissza fog csúszni, de nem baj.
  2. Kb. 200 fokon megsütjük szép világosra, kihűtjük.
  3. A kisebb tésztát kitekerjük a sütőpapírján, majd kb. 3 cm-es hosszanti csíkokra vágjuk (kb. 7 db).
  4. Megszórjuk fahéjas porcukorral.
  5. A tésztacsíkokra ráfektetjük úgy az almaszeleteket, hogy az almahéjas széle kerüljön felülre.
  6. Feltekerjük szorosan, a talpára állítjuk, és megformázzuk a rózsát: picit lehajtogatjuk a tészta szélét és néhol az almák széleit is. Úgy, hogy egy szép kinyílt rózsát kapjunk.
  7. Sütőpapíros tepsiben világosra sütjük. Kihűtjük.

Összerakás

  1. Fogjuk a kihűlt karamellkrémünket. Ami most jön, ez a lelke: a robotgép 1-es fokozatán elkezdjük habosítani a hideg karamellkrémet. Óvatosan, ne magasabb fokozaton, mert kicsapódhat és nem lehet visszacsinálni. Ha kezd fehéredni, és nehezebben viszi a gép, lehet tenni a 2-es fokozatra, ha megint érezzük, hogy nehezebb keverni, mehet a 3-as fokozat, majd a 4-es. Addig habosítsuk, míg el nem értük a kívánt masszív tortakrém állagot. Vigyázat! Ha túl sokáig keverjük, akkor is kicsapódhat.
  2. Ha kész a krém, beleöntjük a tésztakosárba. Én nem vettem ki a formából. Középre egy szép almarózsát rakunk, majd ezt körberakjuk a többivel. Tejszínhabbal is tálalhatjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Almarózsát korábban már több alkalommal is készítettem. A minap láttam egy képet a neten almarózsatorta néven. Bár ott a rózsa nem volt tésztabundában, csak rózsának hajtogatva. Innen jött az ötlet. Törtem a fejem, vajon milyen krém illene hozzá, illetve mivel lehetne tölteni. Egybe süssem meg, de akkor sütésálló krém kell, vagy külön rakjam össze. Az utóbbi mellett döntöttem, s lett ez a mennyei, selymes, könnyű karamellkrém a végeredmény. Az alma, a fahéj, a karamell méltán kiváló ízkombinációja a téli, meghitt napokon elköltött vacsora vagy ebéd utáni desszertnek. 

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek