Sólet paté Steiner Kristóftól
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
100 °C
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
38g fejtett bab125 kcal
-
38g csicseriborsó142 kcal
-
25g burgonya14 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
5g margarin36 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
Összesen
381
kcal
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
150g fejtett bab500 kcal
-
150g csicseriborsó567 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
20g margarin143 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
Összesen
1523
kcal
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
15.8g fejtett bab52 kcal
-
15.8g csicseriborsó60 kcal
-
10.5g burgonya6 kcal
-
16.8g sárgarépa6 kcal
-
18.9g vöröshagyma7 kcal
-
1.3g fokhagyma2 kcal
-
18.9g fehérrépa12 kcal
-
2.1g margarin15 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
Összesen
160
kcal
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.2 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 618.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 154 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 125 mg
-
Foszfor 274 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 122.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 339 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 397 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 2996 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
Összesen
381
kcal
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73 g
Zsír
-
Összesen 27.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2473.1 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 614 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 502 mg
-
Foszfor 1096 mg
-
Nátrium 187 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 258.1 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 57 mg
VÍZ
-
Összesen 490.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1357 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 71 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 96 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1590 micro
-
Kolin: 285 mg
-
Retinol - A vitamin: 154 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 11983 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 380 micro
Összesen
1523
kcal
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 2.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 259.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 51.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 143 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 167 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 520 micro
-
β-karotin 1259 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
160
kcal
Hozzávalók
-
1 db burgonya
-
2 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
2 közepes db fehérrépa
-
2 ek margarin
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
babérlevél ízlés szerint
-
római kömény ízlés szerint
Elkészítés
- Meghámozom a zöldségeket, és a fokhagymagerezd kivételével mindent megfelezek. Kiválasztok egy fémlábost, ami a sütőbe is beugorhat sérülés nélkül, belezúdítok minden hozzávalót, rákanalazok 1 kávéskanál sót, ½ kávéskanál borsot és 1 kávéskanál pirospaprikát, beledobok egy babérlevelet, 1 csipet köményt és egy csipet paprikát. Ha csípősre támad kedvem, egy kis csilit is teszek bele. Felengedem annyi vízzel, hogy ellepje - közben pedig a sütőt előmelegítem 100 fokra. Alaposan megkavarom a sóletet, mielőtt betolom a sütőbe a fedővel megkoronázva, lefekvés előtt még meglátogatom, és pótolom az elpárolgott vizet, kicsit meg is mozgatom a zöldségeket fakanállal, de vigyázva, nehogy szétessenek.
- Ha esetleg felébredek hajnaltájt, ezt megismétlem, de legkésőbb reggel ismét feltöltöm egy kis vízzel. 12 óra elteltével a sólet megszületett: mélybarna színe, krémes állaga és semmihez sem hasonlítható illata jelzi, hogy elkészült.
- Ilyenkor szoktam egy kis részt kimenteni belőle, és sólet patévá alakítani - azaz egyszerűen leturmixolom egy kanál Flora, 100% növényi, olívaolajjal készült margarinnal. A legjobb hír, hogy fagyasztani is lehet - így amikor maga a sólet rég elfogyott, a krém még mindig megmenthet, ha midnight snackre vágyom az éjszaka közepén. Friss kenyérrel, csíkokra nyesett zöldségekkel vagy szendvicsbe, pitába kenve mennyei élvezet!
- Sütés hőfoka: 100 °C
- Sütés ideje: 720 perc
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2328
- Feltöltés dátuma: 2019. szeptember 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1491 recept
Sóletet - az askenázi zsidó konyha klasszikusát - elkészíteni semmihez sem fogható élmény, és a sikerélmény garantált. Elkészíteni gyerekjáték, aztán szépen elsüldögél magában, így a lazítós hétvégén sem erőfeszítés összedobni: szombaton beáztatom a hüvelyeseket, vasárnap este bedobom a sütőbe, így a @novenyihetfo-t igazi ünnepi fénybe öltözteti majd, az illata pedig az igazi otthon hangulatával tölti meg a lakást.