Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sólet paté Steiner Kristóftól

Sólet paté Steiner Kristóftól
Sólet paté Steiner Kristóftól
730 perc / előkészület: 10 perc sütés: 720 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sóletet - az askenázi zsidó konyha klasszikusát - elkészíteni semmihez sem fogható élmény, és a sikerélmény garantált. Elkészíteni gyerekjáték, aztán szépen elsüldögél magában, így a lazítós hétvégén sem erőfeszítés összedobni: szombaton beáztatom a hüvelyeseket, vasárnap este bedobom a sütőbe, így a @novenyihetfo-t igazi ünnepi fénybe öltözteti majd, az illata pedig az igazi otthon hangulatával tölti meg a lakást.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Meghámozom a zöldségeket, és a fokhagymagerezd kivételével mindent megfelezek. Kiválasztok egy fémlábost, ami a sütőbe is beugorhat sérülés nélkül, belezúdítok minden hozzávalót, rákanalazok 1 kávéskanál sót, ½ kávéskanál borsot és 1 kávéskanál pirospaprikát, beledobok egy babérlevelet, 1 csipet köményt és egy csipet paprikát. Ha csípősre támad kedvem, egy kis csilit is teszek bele. Felengedem annyi vízzel, hogy ellepje - közben pedig a sütőt előmelegítem 100 fokra. Alaposan megkavarom a sóletet, mielőtt betolom a sütőbe a fedővel megkoronázva, lefekvés előtt még meglátogatom, és pótolom az elpárolgott vizet, kicsit meg is mozgatom a zöldségeket fakanállal, de vigyázva, nehogy szétessenek.
  2. Ha esetleg felébredek hajnaltájt, ezt megismétlem, de legkésőbb reggel ismét feltöltöm egy kis vízzel. 12 óra elteltével a sólet megszületett: mélybarna színe, krémes állaga és semmihez sem hasonlítható illata jelzi, hogy elkészült.
  3. Ilyenkor szoktam egy kis részt kimenteni belőle, és sólet patévá alakítani - azaz egyszerűen leturmixolom egy kanál Flora, 100% növényi, olívaolajjal készült margarinnal. A legjobb hír, hogy fagyasztani is lehet - így amikor maga a sólet rég elfogyott, a krém még mindig megmenthet, ha midnight snackre vágyom az éjszaka közepén. Friss kenyérrel, csíkokra nyesett zöldségekkel vagy szendvicsbe, pitába kenve mennyei élvezet!
  • sütési hőfok: 100°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 119
elküldve: 1
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
962 recept

egyéb elnevezések

zödségkrém, zöldséges kence

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

376
fejtett bab 15 dkg
csicseriborsó 15 dkg
burgonya 1 db
sárgarépa 2 közepes db
vöröshagyma 2 közepes db
fokhagyma 4 gerezd
fehérrépa 2 közepes db
margarin 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
babérlevél 0 ízlés szerint
római kömény 0 ízlés szerint