Szegfűgomba

Szegfűgomba

Leírás

A mezei szegfűgomba kicsi, világosbarna színű, vékony tönkű gomba. Kalapjának átmérője 2-6cm, lemezei ritkásak. Jellegzetes illata és íze nehezen összetéveszthetővé teszi más gombákkal. Mezőkön, alacsony füves legelőkön, tisztásokon nő általában nagyobb csoportokban, ún. boszorkánykörökben. Kora tavasztól késő őszig megtalálható. Levesnek kiváló alapanyag, de készíthetünk belőle gombapörköltet, mártást, tölteléket is.

Mikor vegyem

Kora tavasztól késő őszig sszedhető, kapható.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen.

100g Szegfűgomba

fehérjetartalom

3.09 g

zsírtartalom

0.21 g

szénhidráttartalom

3.26 g

víztartalom

92.45 g

gramm szegfűgomba?

Top ásványi anyagok

Foszfor

86 mg

Magnézium

9 mg

Nátrium

5 mg

Kalcium

3 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.104 g

Kolin

17.3 mg

Niacin - B3 vitamin

3.607 mg

C vitamin

2.1 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.09 g

Zsír

telített zsírsav

0.05 g

többszörösen telített zsírsav

0.16 g

ásványi anyagok

Kalcium

3 mg

Vas

0.5 mg

Magnézium

9 mg

Foszfor

86 mg

Nátrium

5 mg

Cink

0.52 mg

Réz

0.318 mg

Mangán

0.047 mg

Szelén

9.3 µg

szénhidrát

rost

1 g

cukor

1.98 g

víz

92.45 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.081 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.402 mg

Niacin - B3 vitamin

3.607 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.497 mg

Folát

17 µg

Kolin

17.3 mg

E vitamin

0.01 mg

D vitamin

7 µg

B12 vitamin

0.04 µg

C vitamin

2.1 mg

B6 vitamin

0.104 g

Címlapról ajánljuk

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy...

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

Lakos Benedek

További cikkek