Szarvasgomba
351 kcal
Spaghetti al tartufo
616 kcal
Vegyes gombás-petrezselymes gnocchi
255 kcal
Ferenc József császár kedvenc levese
Leírás
Szarvasgomba – receptek, leírás, tippek
A szarvasgomba egy rendkívül intenzív ízű gombafajta, amit főként olasz és francia éttermekben alkalmaznak különleges fogásokhoz. Bár apró méretével és rendkívül magas árával már önálló karaktert alkot, sokféle ételben találkozhatunk vele, akár az ételek ízesítésére, akár a díszítésére használják fel.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a szarvasgomba?
A szarvasgomba egy olyan mikorrhizás gomba, amely szimbiózisban él a fák gyökereivel. A legértékesebb fajták közé tartozik a fekete és fehér szarvasgomba. A fehér szarvasgomba inkább az olasz, a fekete a francia konyha ételeinek alapanyaga. A szarvasgomba íze földes, gazdag, és enyhén dióra emlékeztet, de minden egyes falat egyedülálló élményt nyújt. Igazi ínyencség. Kb 10-30 cm-re terem a föld alatt, ezért nehéz rálelni a szabálytalan alakú gumókra: kutyák és sertések segítségével keresik.
Hogyan vásároljuk?
A szarvasgomba szezonja fajtától függően változik, de általában a fekete szarvasgomba november és március között, míg a fehér szarvasgomba október és január között érhető el a piacokon. Mivel az alapanyag rendkívül érzékeny, frissen a legjobb vásárolni, és lehetőleg a termesztők által közvetlenül kínált friss szarvasgombát keressük. A legjobb minőségű darabok kemények, mégis enyhén rugalmasak, valamint a gombák bőre sötétbarna vagy fekete. Vásárlás előtt mindig érdemes megvizsgálni az illatukat: ha erősen, túlzottan is intenzíven árad, az a gomba túlérettségére utalhat. A friss szarvasgomba rendkívül érzékeny, ezért a legjobb, ha a vásárlást követően azonnal felhasználjuk. Ha mégis tárolni szeretnénk, érdemes egy légmentesen záródó edényben, egy papírtörlőn tartani a hűtőszekrényben. A szarvasgomba íze intenzíven átjárja a környezetét, így fontos, hogy ne érintkezzen más erőteljes illatú alapanyagokkal.
Mire jó a szarvasgomba?
A szarvasgomba különleges ízvilága miatt széles körben alkalmazható a gasztronómiában. Az éttermek étlapjain a legkülönbözőbb módokon tűnik fel: szarvasgombás olaj, szarvasgombás vaj, vagy akár szarvasgombás sajtok formájában is. A szarvasgomba remekül illik húsokhoz, halakhoz, tésztákhoz, de a legelterjedtebb módja a felhasználásának, hogy parmezánnal, egyéb sajtokkal, tojással vagy egyszerűen pirított kenyérrel párosítják.
A szarvasgomba nemcsak ízesítőként, hanem díszítőelemként is remekül funkcionál. A vékonyra szeletelt friss termés például tökéletes kiegészítője lehet egy szarvasgombás risottonak, egy lágy tojásos ételnek, vagy egy egyszerű tésztának. Különleges aromáját legjobban frissen, közvetlenül az étel elkészítése előtt érdemes hozzáadni.
Mi készülhet szarvasgombából?
A szarvasgomba világszerte ismert és keresett alapanyag, amely számtalan ételben érdemes kipróbálni. A legklasszikusabb választás talán a szarvasgombás rizottó, amelyben az érett gomba fenséges ízekkel gazdagítja a lágy, krémes rizst. De ne hagyjuk ki a szarvasgombás tésztákat sem, mint például a spagetthi vagy gnocchi, amit gazdag, parmezánnal dúsított szarvasgombás vajjal tálalnak. Főételek közül a kacsamell szarvasgombás szósszal is mennyei. Az egyszerűbb fogások között találkozhatunk tojásos ételekkel, mint például a szarvasgombával megbolondított tükörtojás vagy tojásos pirítós, de egy jól elkészített szarvasgombás sajt is igazi kuriózum lehet. A szarvasgombás pizzák, például egy margherita pedig a fine dining stílusát tükrözik. Ha pedig desszertre vágysz, próbáld ki a szarvasgombás csokoládét, ami a gomba földes ízét elegánsan párosítja a finom csokoládéval.
Még több szarvasgombás receptért görgess lejjebb!
100 g Szarvasgomba
fehérjetartalom
6 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
6 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
rost
8 g
vitaminok