r
Nosalty Logó

Egyszerű kakaós csiga

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kristyán Fanni
Egyszerű kakaós csiga
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 316 kcal
  • 9% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 3791 kcal
  • 9% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 300 kcal
  • 9% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    243.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.3 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 316 kcal
  • 9% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    86 g

Zsír

  • Összesen
    112.3 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    612 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2917.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    593 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    496 mg
  • Foszfor
    1312 mg
  • Nátrium
    269 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    639.3 g
  • Cukor
    215 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    130.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    838 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    264 micro
  • Kolin:
    388 mg
  • Retinol - A vitamin:
    823 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    176 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    581 micro
Összesen 3791 kcal
  • 9% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    231.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.7 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 300 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet szitáljuk bele egy tálba, adjuk hozzá a csipet sót, az élesztőt és a cukrot. Üssünk bele egy egész tojást és egy tojássárgáját, majd kezdjük el gyúrni géppel vagy kézzel.
  2. Adjuk hozzá a langyosra melegített tejet lépésenként. Ha a tészta kevesebb tejjel is szépen összeáll, akkor nem kell hozzáönteni az összeset. Dagasszuk egynemű tésztává pár perc alatt.
  3. A tészta tetejét lisztezzük be kicsit, majd zárjuk le fóliával, és egy-másfél óra alatt kelesszük a duplájára. Hűtőben is keleszthetjük, de akkor 8 óra minimum szükséges a megkeléshez.
  4. A megkelt tésztát terítsük belisztezett deszkára, és nyújtsuk vékony téglalap alakúra.
  5. Ha szeretnénk gyors, mégis leveles hatást elérni, akkor a még nem kinyújtott tésztát először szedjük 8 egyenlő részre. Egyesével nyújtsuk ki őket ugyanakkorára, majd mielőtt egymásra helyeznénk, kenjük be mindegyiknek a tetejét a puha vaj 1/8-ad részével.
  6. Mielőtt az utolsó réteget is megkennénk a vajjal, az egymáson lévő rétegeket együtt is nyújtsuk megfelelő méretűre, de előtte 10 percet pihentessük a rétegzett tésztát. Ezután már megkenhetjük vajjal ezt a réteget is.

Töltelék

  1. A puha vajat felkockázva helyezzük egy mélyebb edénykébe, szitáljuk hozzá a cukrozatlan kakaóport és a porcukrot, majd villa segítségével keverjük egynemű töltelékké.
  2. A tölteléket ezután oszlassuk el egyenlően a vajas tésztán, majd egyenletesen tekerjük fel.
  3. A feltekert tésztát szeleteljük 12 részre. Ezt legegyszerűbben fogselyemmel tehetjük meg, hiszen így nem lapítjuk szét a csiga szép körkörös alakját.
  4. Helyezzük sütőpapírra őket, de ügyeljünk arra, hogy távol rakjuk őket egymástól, nehogy a sütés közben összeérjenek. Én két tepsit használtam.
  5. A lefektetett csigákat letakarva hagyjuk még pihenni kb. 10 percig, majd mehetnek az előmelegített 180 fokos sütőbe 20-25 percre.
  6. Az elkészült csigákat a sütőből kivéve locsoljuk meg pár evőkanállal egy tejes, vaníliás cukros és vaníliaaromás keverékkel. A meleg tészta szuperül beszívja majd az édes tejet, amitől kihűlés után hihetetlen ínycsiklandozó lesz a péksütemény.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 151
  • Tegnapi nézettség: 79
  • 7 napos nézettség: 717
  • Össznézettség: 24858
  • Feltöltés dátuma: 2023. augusztus 20.

Receptkategóriák

Egyszerű kakaós csiga
Kristyán Fanni 89 recept

A kakaós csiga az egyik legautentikusabb magyar péksütemény, hiszen más országokban nem igazán lelhető fel ilyen ízben. Mivel minden pékségben megtalálható, emiatt szinte végtelen különböző receptverziója él. Most mi is kipróbáltunk egy új elkészítési módot, ahol nemcsak a vaníliás tej, hanem az elkészítési mód is csavar egy keveset a megszokott recepten.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek