Vajbab
884 kcal
Zöldséges vajbableves
323 kcal
Vajbabos-kolbászos egytálétel
Leírás
Vajbab – receptek, leírás, tippek
A nyári szezon egyik legkedveltebb zsengéje a vajbab, a hazai hagyományos konyha egyik legjellemzőbb zöldsége. Társaihoz hasonlóan alacsony energia- és magas rosttartalmú. Sokféleképp felhasználhatjuk. Nyáron frissen, a piacról beszerezve kapjuk a legjobb minőségben, de egész évben megtalálható a boltok fagyasztottélelmiszer-részlegén.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a vajbab?
A vajbab (más néven sárgahüvelyű bab) a Phaseolus vulgaris nevű növényfaj egyik fajtája, amely a hüvelyesek családjába tartozik. Ugyanabba a családba sorolható, mint a zöldbab és a tarkabab, de különleges jellemzője a halvány sárga, vajszínű hüvelye, amelyről a nevét is kapta. A vajbab egynyári növény, ami azt jelenti, hogy egy vegetációs időszakon belül fejlődik ki, virágzik, és hoz termést.
Hogyan vásároljuk?
A vajbab vásárlásakor érdemes figyelni néhány fontos tényezőre, hogy friss és jó minőségű termék kerüljön a kosárba. Élénk, egyenletes színű legyen. A hüvelyek legyenek ropogósak, rugalmasak és feszesek. A ráncos, foltos darabokat kerüljük. A kisebbek általában zsengébbek, mint nagyobbacska társaik. A friss vajbabot a legjobb rövid időn belül felhasználni, de hűtőben, zárt zacskóban néhány napig eltartható.
Hogyan készítsük el a vajbabot?
A vajbab sokoldalú és tápláló zöldség, fogyasztása többféle egészségügyi előnnyel jár, és változatos módon felhasználható a konyhában. A vajbab kiváló forrása a C-vitaminnak, A-vitaminnak, K-vitaminnak és folsavnak, amelyek fontosak az immunrendszer, a bőr és a szem egészsége szempontjából. Magas rosttartalma segíti az emésztést, javítja a bélműködést, és hozzájárul a jóllakottság érzéséhez, ami segíthet a testsúlyszabályozásban. Alacsony a kalória- és zsírtartalma, így ideális azok számára, akik egészséges, kalóriaszegény étrendet követnek. A vajbabban található antioxidánsok segíthetnek a szervezetben található szabadgyökök elleni védekezésben, így csökkenthetik a gyulladásokat és a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
Mi készülhet belőle?
Készülhet zöldséges vajbableves, póréhagymaleves vajbabbal, egyszerű vajbabfőzelék és vajbabos-gombás paradicsomszósz is. Ha elraknád télire, akkor a kovászos vajbab az ajánlatunk. A kapros vajbabfőzeléket sem fogja senki visszautasítani, úgy ahogy a kolbászos-vajbabos egytálétel is tökéletes választás ebédre. Ha valami extrábbra vágysz, akkor zöldséges, rántott vajbablevest készíts.
Még több vajbabos receptért görgess lejjebb!
100 g Vajbab
fehérjetartalom
1.82 g
zsírtartalom
0.09 g
szénhidráttartalom
7.13 g
víztartalom
90.27 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
38 mg
Kalcium
37 mg
Magnézium
25 mg
Nátrium
6 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.074 g
C vitamin
16.3 mg
Kolin
15.3 mg
Niacin - B3 vitamin
0.752 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.82 g
Zsír
telített zsírsav
0.026 g
egyszeresen telített zsírsav
0.005 g
többszörösen telített zsírsav
0.059 g
ásványi anyagok
Kalcium
37 mg
Vas
1.04 mg
Magnézium
25 mg
Foszfor
38 mg
Nátrium
6 mg
Cink
0.24 mg
Réz
0.069 mg
Mangán
0.214 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
3.4 g
cukor
3.27 g
víz
90.27 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.084 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.105 mg
Niacin - B3 vitamin
0.752 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.094 mg
Folát
37 µg
Kolin
15.3 mg
E vitamin
0.41 mg
K vitamin
43.2 µg
C vitamin
16.3 mg
B6 vitamin
0.074 g