r
Nosalty Logó

Az eredeti olasz bolognai ragu - Tagliatelle al ragù

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Hering András
Az eredeti olasz bolognai ragu - Tagliatelle al ragù
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 878 kcal
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 3509 kcal
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 147 kcal
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    49.8 g

Zsír

  • Összesen
    21.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2048.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    116 mg
  • Kálcium
    233 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    667 mg
  • Nátrium
    877 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.5 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    333.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    386 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    329 micro
  • Kolin:
    145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    1320 micro
  • β-karotin
    3634 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    21971 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 878 kcal
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    199.2 g

Zsír

  • Összesen
    86.8 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    344 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8192.4 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    465 mg
  • Kálcium
    934 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    549 mg
  • Foszfor
    2669 mg
  • Nátrium
    3509 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    442 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    1334.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1546 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    65 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    69 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    75 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1315 micro
  • Kolin:
    579 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    5279 micro
  • β-karotin
    14537 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    87885 micro
  • Lut-zea
    701 micro
Összesen 3509 kcal
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    343.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    221 micro
  • β-karotin
    609 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    3680 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 147 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Első lépésben készítsünk sofrittót: egy nagy lábosban vagy vasedényben melegítsük fel az olívaolajat közepesen magas hőfokon. Adjuk hozzá a finomra vágott sárgarépát, hagymát, zellert és az oregánót. Pirítsuk enyhén színesre, kb. 5 percig.
  2. Adjuk hozzá a darált húsokat: kezdjük először a sertéshússal, majd a marhahússal folytassuk, pirítsuk egészen addig, amíg barna nem lesz. Öntsük hozzá a vörösbort, és 2 percig főzzük, hogy sűrűsödjön.
  3. Állítsuk közepesre a hőforrásunkat, majd keverjük hozzá a nyers paradicsompürét és a paradicsomsűrítményt. Adjunk hozzá marhahúsalaplevet, keverjük össze, fűszerezzük sóval és őrölt fekete borssal. Vegyük vissza a hőt a lehető legalacsonyabbra, fedjük le a ragut, majd időnként megkeverve lassan főzzük - nagyjából 3 órán keresztül. Ha a ragu száraznak tűnik, adjunk hozzá még pár evőkanál marhahúsleves-alapot. Akkor lesz tökéletes a bolognai ragu, ha krémes és dús szószt kapunk.
  4. Forraljunk fel egy nagy fazék, enyhén sós vizet. Tegyük bele a tagliatellét, és főzzük al dente állagúra.
  5. Csepegtessük le a tésztát, tegyük bele a raguszószba, óvatosan keverjük össze. Azonnal tálaljuk reszelt parmezánnal.
  • Receptkönyvben: 209
  • Tegnapi nézettség: 39
  • 7 napos nézettség: 358
  • Össznézettség: 13625
  • Feltöltés dátuma: 2023. október 15.

Ajánló

Némelyik olasz szakács májat is tesz a szószba, amitől vadételes hatása lesz, mások sok folyadékot használnak, és mint az őrült addig sűrítik, amíg el nem érik a kívánt állagot. Mimi Thorisson szerint a bolognai ragu készítésében nincs különösebb trükk, csak a hagyományok tiszteletben tartása, a remek összetevők és az átgondolt kivitelezés.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az eredeti olasz bolognai ragu - Tagliatelle al ragù
Hering András 188 recept

A legtöbben bolognai spagettiként emlegetik a világ egyik leghíresebb tésztaételét, pedig valójában ebben a formájában nem is létezik. Mimi Thorisson, az Itália ízei című olasz szakácskönyv szerzője szerint Bolognában sosem létezett, sőt, a város polgármestere nemrégiben annyira belefáradt ebbe a félreértésbe, hogy egyenesen a médiához fordult, és kérte, hogy pihentessék már végre ezt a spagetti-kapcsolatot, mert Bolognában a ragut tagliatellével szolgálják fel, amely a tortellinivel és a lasagnéval együtt Emilia-Romagna legismertebb tésztaféléje.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...