r
Nosalty Logó

Az eredeti olasz bolognai ragu - Tagliatelle al ragù

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Hering András
Az eredeti olasz bolognai ragu - Tagliatelle al ragù
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 878 kcal
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 3509 kcal
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 147 kcal
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    49.8 g

Zsír

  • Összesen
    21.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2048.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    116 mg
  • Kálcium
    233 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    667 mg
  • Nátrium
    877 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.5 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    333.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    386 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    329 micro
  • Kolin:
    145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    1320 micro
  • β-karotin
    3634 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    21971 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 878 kcal
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    199.2 g

Zsír

  • Összesen
    86.8 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    344 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8192.4 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    465 mg
  • Kálcium
    934 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    549 mg
  • Foszfor
    2669 mg
  • Nátrium
    3509 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    442 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    1334.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1546 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    65 mg
  • D vitamin:
    55 micro
  • K vitamin:
    69 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    75 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1315 micro
  • Kolin:
    579 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    5279 micro
  • β-karotin
    14537 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    87885 micro
  • Lut-zea
    701 micro
Összesen 3509 kcal
  • 10% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 65% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    343.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    147 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    221 micro
  • β-karotin
    609 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    3680 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 147 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Első lépésben készítsünk sofrittót: egy nagy lábosban vagy vasedényben melegítsük fel az olívaolajat közepesen magas hőfokon. Adjuk hozzá a finomra vágott sárgarépát, hagymát, zellert és az oregánót. Pirítsuk enyhén színesre, kb. 5 percig.
  2. Adjuk hozzá a darált húsokat: kezdjük először a sertéshússal, majd a marhahússal folytassuk, pirítsuk egészen addig, amíg barna nem lesz. Öntsük hozzá a vörösbort, és 2 percig főzzük, hogy sűrűsödjön.
  3. Állítsuk közepesre a hőforrásunkat, majd keverjük hozzá a nyers paradicsompürét és a paradicsomsűrítményt. Adjunk hozzá marhahúsalaplevet, keverjük össze, fűszerezzük sóval és őrölt fekete borssal. Vegyük vissza a hőt a lehető legalacsonyabbra, fedjük le a ragut, majd időnként megkeverve lassan főzzük - nagyjából 3 órán keresztül. Ha a ragu száraznak tűnik, adjunk hozzá még pár evőkanál marhahúsleves-alapot. Akkor lesz tökéletes a bolognai ragu, ha krémes és dús szószt kapunk.
  4. Forraljunk fel egy nagy fazék, enyhén sós vizet. Tegyük bele a tagliatellét, és főzzük al dente állagúra.
  5. Csepegtessük le a tésztát, tegyük bele a raguszószba, óvatosan keverjük össze. Azonnal tálaljuk reszelt parmezánnal.
  • Receptkönyvben: 165
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 58
  • Össznézettség: 8118
  • Feltöltés dátuma: 2023. október 15.

Ajánló

Némelyik olasz szakács májat is tesz a szószba, amitől vadételes hatása lesz, mások sok folyadékot használnak, és mint az őrült addig sűrítik, amíg el nem érik a kívánt állagot. Mimi Thorisson szerint a bolognai ragu készítésében nincs különösebb trükk, csak a hagyományok tiszteletben tartása, a remek összetevők és az átgondolt kivitelezés.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az eredeti olasz bolognai ragu - Tagliatelle al ragù
Hering András 166 recept

A legtöbben bolognai spagettiként emlegetik a világ egyik leghíresebb tésztaételét, pedig valójában ebben a formájában nem is létezik. Mimi Thorisson, az Itália ízei című olasz szakácskönyv szerzője szerint Bolognában sosem létezett, sőt, a város polgármestere nemrégiben annyira belefáradt ebbe a félreértésbe, hogy egyenesen a médiához fordult, és kérte, hogy pihentessék már végre ezt a spagetti-kapcsolatot, mert Bolognában a ragut tagliatellével szolgálják fel, amely a tortellinivel és a lasagnéval együtt Emilia-Romagna legismertebb tésztaféléje.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek