Szója

Szója

Leírás

A szója a babhoz hasonló egynyári, dudvás szárú, sokoldalúan hasznosítható hüvelyes növény. Őshazája Délkelet-Ázsia; Európában csak a XVIII. században kezdett meghonosodni. Termése kard vagy sarló alakú hüvely. A hüvelyekben 2-4 mag fejlődik. Az egész növény gazdag fehérjében de a csicseriborsó például 9x annyi fehérjét tartalamaz, mint a szója... A szójabab finomítva, tofu (szójatúró), ill. szójaszósz, -tej, -csíra formájában kerül asztalunkra. Nagyon fontos, hogy kisgyermekeknek legalább 7 éves korig ne adjuk! A szója nagy mennyiségű isoflavont tartalmaz, amik ösztrogén-típusú vegyületek. Ez nagyjából annyit jelent, hogy 100 gramm szója protein ösztrogén szempontból egyenértékű egy antibébi tablettával és ezzel etetni egy fejlődö pici gyereket azért veszélyes mert a legkülönbözöőbb hormonális fejlődési rendellenességeket okozhatja. Még felnőtteknek is csínján kell bánnia a szójával, nagy mennyiségben fogyasztva hormonális problémákat idézhet elő.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

A tofut hűtőben, a szójaszószt, és -olajat üvegben, eredeti csomagolásban hűvös helyen.

100g Szója

fehérjetartalom

43.32 g

zsírtartalom

20.11 g

szénhidráttartalom

28.98 g

víztartalom

0.8 g

Hány kalória

gramm

szója?

Top ásványi anyagok

Foszfor

649 mg

Magnézium

228 mg

Kalcium

140 mg

Cink

4.77 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.225 g

C vitamin

4.6 mg

Niacin - B3 vitamin

1.056 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.755 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

43.32 g

Zsír

telített zsírsav

3.127 g

egyszeresen telített zsírsav

4.776 g

többszörösen telített zsírsav

12.207 g

ásványi anyagok

Kalcium

140 mg

Vas

3.95 mg

Magnézium

228 mg

Foszfor

649 mg

Nátrium

2 mg

Cink

4.77 mg

Réz

1.079 mg

Mangán

2.184 mg

Szelén

19.3 µg

szénhidrát

rost

8.1 g

víz

0.8 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.427 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.755 mg

Niacin - B3 vitamin

1.056 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.473 mg

Folát

205 µg

K vitamin

37 µg

C vitamin

4.6 mg

B6 vitamin

0.225 g

Címlapról ajánljuk

„Egész életemben az étel közösségteremtő ereje motivált, nem a flancos...

Konyhakönyv címmel jelent meg Wossala Rozina útmutatója egy olyan otthonos, stabil alapokon álló saját konyha kialakításához, amiben kezdő és haladó háztartásvezetők egyaránt biztonságosan mozoghatnak. Miért döntött úgy, hogy belefog egy saját könyv megírásába, miért fontos, hogy ne mondjunk le az otthonfőzésről, és hol találkozik egymással egy profi konyha, egy hétköznapi háztartással? Többek között ezekről beszélgettünk Rozinával.

Nosalty

További cikkek