Szója

Szója

Leírás

A szója a babhoz hasonló egynyári, dudvás szárú, sokoldalúan hasznosítható hüvelyes növény. Őshazája Délkelet-Ázsia; Európában csak a XVIII. században kezdett meghonosodni. Termése kard vagy sarló alakú hüvely. A hüvelyekben 2-4 mag fejlődik. Az egész növény gazdag fehérjében de a csicseriborsó például 9x annyi fehérjét tartalamaz, mint a szója... A szójabab finomítva, tofu (szójatúró), ill. szójaszósz, -tej, -csíra formájában kerül asztalunkra. Nagyon fontos, hogy kisgyermekeknek legalább 7 éves korig ne adjuk! A szója nagy mennyiségű isoflavont tartalmaz, amik ösztrogén-típusú vegyületek. Ez nagyjából annyit jelent, hogy 100 gramm szója protein ösztrogén szempontból egyenértékű egy antibébi tablettával és ezzel etetni egy fejlődö pici gyereket azért veszélyes mert a legkülönbözöőbb hormonális fejlődési rendellenességeket okozhatja. Még felnőtteknek is csínján kell bánnia a szójával, nagy mennyiségben fogyasztva hormonális problémákat idézhet elő.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

A tofut hűtőben, a szójaszószt, és -olajat üvegben, eredeti csomagolásban hűvös helyen.

Címlapról ajánljuk

Így kell elképzelni egy tortát, ha az Michelin-csillagos

Mindjárt az elején szeretnénk leszögezni, hogy valójában olyan nincs, hogy Michelin-csillagos torta, de valahogy el kellett neveznünk azokat a tortákat, amelyek Michelin-csillagos éttermek konyháiból kerülnek ki. Mert hogy ilyenek igenis léteznek, és sokszor elérhetőbbek, mint gondolnánk.

Nosalty

További cikkek

12 RAKOTTAS, ami ebédre vagy vacsorára is tökéletes

Elő a tepsit vagy jénait, és jöjjenek az izgalmas rétegek: mehet bele rengeteg zöldség, amennyit nem szégyellünk, tészta, krumpli, hússzeletek vagy darált verzió is, tejföl, tejszín, joghurt, de akár ezek vegán megfelelői is...és irány a sütő!