r
Nosalty Logó

Borsos tokány Károly konyhájából

Ligeti Károly
Borsos tokány Károly konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

437
Kalória
42g
Fehérje
9.8g
Szénhidrát
23.7g
Zsír
241.8g
Víz
156.8g
Koleszterin
1g
Élelmi rost
4.1g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 437 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3492 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 132 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42 g

Zsír

  • Összesen
    23.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    157 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    849.8 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    472 mg
  • Nátrium
    173 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    241.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    136 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 437 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    335.9 g

Zsír

  • Összesen
    189.8 g
  • Telített zsírsav
    81 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1254 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6798.4 g
  • Cink
    80 mg
  • Szelén
    385 mg
  • Kálcium
    672 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    466 mg
  • Foszfor
    3779 mg
  • Nátrium
    1381 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    78.5 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    1934 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    464 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    28 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    106 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    97 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    156 micro
  • Kolin:
    1085 mg
  • Retinol - A vitamin:
    454 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    94 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 3492 kcal
  • 13% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    7.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    259.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    73.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 132 kcal

Elkészítés

  1. Kuktában megdinszteljük zsíron a kockára vágott vöröshagymát.
  2. A húst csíkokra vágjuk úgy, hogy a rostokra merőlegesek legyenek a csíkok. Rátesszük a hagymára, megszórjuk borssal, borsikafűvel, ráöntjük a konyakot, és nagy lángon a hús fehéredéséig pirítjuk.
  3. Ezután sózzuk, ráöntjük a bor felét, és lecsukjuk a kukta fedelét. A fütyüléstől számított 50 percig főzzük. Ha kész, kinyitjuk a kuktát.
  4. Összekeverjük a tejfölt, a keményítőt és a maradék bort, majd egy kevés forró szafttal simára keverjük, és beleöntjük a kuktába.
  5. Óvatosan elkeverjük, hogy a hús ne törjön, és az első rottyanásig főzzük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 55 p

Készítettem már sertésből is borsos tokányt, de aki evett már marhahúsból készültet, az soha többé nem kívánja másból. Mondják is, marhából az igazi. Ha tehetem, bográcsban csinálom, de sokszor a konyhába kényszerülök az időjárás miatt. Ilyenkor kuktát használok, ebben gyorsabban elkészül, és biztosan megpuhul. Ahhoz pedig, hogy ne essen szét a hús, nem kell más, mint egy fél deci konyak. Na meg persze óvatosan kevergessük!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek