Kivi
Leírás
Kivi – receptek, leírás, tippek
A kivi vagy kiwi őshazája Kína, de a többi ázsiai országban is régóta termesztik. Vannak melegkedvelő és hidegtűrő fajtái is, ezért könnyen elterjedt a világon, Oroszországtól az Egyesült Államokig mindenhol megtalálható. Ma Új-Zélandon termesztik a legtöbbet.
A kivi nemcsak külseje és kiváló íze miatt, hanem kémiai hatásai miatt is igen jól használható. Enzimeinek köszönhetően a gyümölcs igen jó húspuhító: ha héjával, vagy szeleteivel bekenjük a hússzeleteket, majd húsz percet állni hagyjuk, nagyon ízletes fogás készülhet. Ugyanezen enzimeknek köszönhetően nem köt meg a zselatin, illetve kicsapódnak a tejtermékek, így turmixokba ne tegyük. Kitűnően használható gyümölcssalátákban vagy desszertek alapanyagaként.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a kivi?
A kivi, más néven kínai egres (tudományos neve Actinidia deliciosa), egy trópusi gyümölcs, amely eredetileg Kína déli részéről származik. Napjainkban világszerte termesztik, különösen Új-Zélandon, amely a gyümölcs exportjának egyik vezető országa. Hazánkban leginkább a téli időszakban fogyasztjuk, magas C-vitamin-tartalma ilyenkor különösen jó a szervezet számára.
A kivi nevű madárról kapta a nevét, hasonlóságuk miatt. Eredeti nemzetközi neve „kínai egres” volt. Ezt új-zélandi meghonosítóitól kapta a 20. század elején (mivel a gyümölcs az egreshez hasonlóan szőrös), bár kezdetben rövid ideig kínai nevén emlegették: jangtao-ként. A 20. század közepén marketingmegfontolásokból először melonette, majd 1959-ben kivigyümölcs (angolul kiwifruit) névre keresztelték át madaruk után, mely Új-Zélandon őshonos, a szigetország nemzeti jelképe. (A madár meglehetősen hasonlít rá: röpképtelen, kicsi, barna és bozontos.)
Hogyan vásároljuk?
A kivi igen hamar utánérik, így ha nem rögtön kívánjuk elfogyasztani, akkor érdemes a kicsit keményebb szemeket választanunk. A gyümölcs héja legyen hibátlan, foltoktól mentes. Piacokon, zöldségesnél, szuper- és hipermaketekben is megtaláljuk, de akár adok-veszek oldalakon is találkozhatunk saját termesztésű kivikkel. Az érett példányok egy hétig elállnak a hűtőben tartva. A keményebb, éretlen kivi szobahőmérsékleten beérik. Fontos, hogy más gyümölcsöktől elkülönítve tároljuk, ugyanis párolgó enzimei könnyen felgyorsíthatják azok érési folyamatait.
Mire jó a kivi?
A kivit inkább nyersen fogyasszuk, hőkezeléssel ugyanis vitamintartalmának nagy részét és szép zöld színét is elveszíti. Míg húsa kalóriaszegénynek mondható, addig ásványi sókban meglehetősen gazdag. A gyümölcsök közül a legmagasabb C-vitamin-tartalommal rendelkezik (100 gramm kivi/ 95 gramm C-vitamin), így tízszer annyi C-vitamint rejt, mint a narancs, emellett pedig káliumot, boront, foszfort, magnéziumot, kalciumot és E-vitamint is tartalmaz. Segít a gyulladásos betegségek leküzdésében, K-vitamin-tartalma biztosítja a vér alvadékonyságát. Segít a krónikus fáradság legyőzésében, erősíti a csontokat.
Mi készülhet a kiviből?
Készülhet belőle klasszikus retró gyümölcstorta, házi kaktusz jégkrém, klasszikus gyümölcsrizs málnaöntettel, smoothie bowl, gyümölcssalsa fahéjas tortillával, kétszersült puding a kert kincseivel, japán gyümölcsös szendvics (Fruit Sando) vagy kiwis chiamagpuding.
Még több kivis receptért görgess lejjebb!
100 g Kivi
fehérjetartalom
1.14 g
zsírtartalom
0.363 g
szénhidráttartalom
14.66 g
víztartalom
83.07 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
34 mg
Foszfor
34 mg
Magnézium
17 mg
Nátrium
3 mg
Top vitaminok
C vitamin
92.7 mg
B6 vitamin
0.063 g
Kolin
7.8 mg
E vitamin
1.46 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.14 g
Zsír
telített zsírsav
0.029 g
egyszeresen telített zsírsav
0.047 g
többszörösen telített zsírsav
0.287 g
ásványi anyagok
Kalcium
34 mg
Vas
0.31 mg
Magnézium
17 mg
Foszfor
34 mg
Nátrium
3 mg
Cink
0.14 mg
Réz
0.13 mg
Mangán
0.098 mg
Szelén
0.2 µg
szénhidrát
rost
3 g
cukor
8.99 g
víz
83.07 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.027 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.025 mg
Niacin - B3 vitamin
0.341 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.183 mg
Folát
25 µg
Kolin
7.8 mg
Béta-karotin
52 µg
Lutein+zeaxantin
122 µg
E vitamin
1.46 mg
K vitamin
40.3 µg
A vitamin
4 µg
C vitamin
92.7 mg
B6 vitamin
0.063 g