r
Nosalty Logó

Ángádzsábur (örmény churutos fülleves)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Ángádzsábur (örmény churutos fülleves)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 216 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1079 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 49 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1249.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    1005 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    94.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    296 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    920 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1056 micro
Összesen 216 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    38.4 g

Zsír

  • Összesen
    46.9 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    337 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6248.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    393 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    625 mg
  • Nátrium
    5023 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    473.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    704 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    130 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    1482 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    237 micro
  • Kolin:
    269 mg
  • Retinol - A vitamin:
    319 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4599 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5278 micro
Összesen 1079 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    285.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    230 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    21.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    210 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    241 micro
Összesen 49 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Elsőként húslevest készítünk: a hagyományos örmény ángádzsáburlevest marhahúslevesből készítik, így az alapléhez nagyjából 2 kg marhaszegy és marhalábszár, 6 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 karalábé, 1 kisebb zeller, 1 hagyma, 10 dkg gomba, 1 paprika, 2 csokor petrezselyemzöld, 10-15 szem bors, só, és (ha akad) finomfű szükséges. Ezen alapanyagokból lassan főzzünk húslevest.
  2. Ha megfőtt, leszűrjük, és csak az alaplevet használjuk fel az ángádzsáburleves készítéséhez.
  3. A borjúhúst késes aprítógépben ledaráljuk, fűszerezzük kevés sóval és borssal.
  4. A levesbetéthez derelyetésztát készítünk: a lisztet a tojással összegyúrjuk. Nagyon vékonyra kinyújtjuk, majd 2x2 cm nagyságú darabokra szeleteljük, és a darált borjúhússal megtöltjük (mindegyik kis négyzet közepére rakunk egy borsónyi/késhegyni húspépet).
  5. Hogy hogyan lesz belőle ángáds (avagy apró fülecskék)? A derelyéket úgy hajtjuk össze, hogy a tészta fül alakot nyerjen: előbb félbe, téglalap alakúra, majd az átlósan két szembenálló sarkát egymásra hajtogatva összecsippentjük őket. Felhasználásig egy tiszta abroszra kiterítve, vagy lisztezett felületen, letakarva hagyjuk, hogy kissé megszikkadjanak a levesbetétek.
  6. A húslébe belefőzzük az apró, töltött tésztabatyukat.
  7. Amikor a tészta megfőtt, a churutot lereszeljük, elkeverjük 1 dl tejföllel, kevés forró levest öntünk hozzá, és a forrásban lévő leveshez adjuk. Ezzel savanyítjuk a levest.
  8. Tálalásakor (ízlés szerint) további churutot vagy tejfölt is adhatunk a leveshez.
  • Receptkönyvben: 5
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 2618
  • Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 30.

Ajánló

Az ángádzsábur egy igazi ünnepi "csodaleves", aminek alapja a jó erős húsleves, amit marhafarokból, velős csontból és/vagy marhaszegyből illetve marhalábszárból főzve sok zöldséggel, borjúhússal töltött tésztafülecskékkel főznek, majd tejfölben oldott churuttal ízesítik/savanyítják.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ángádzsábur (örmény churutos fülleves)
Hering András 166 recept

Erdélyi utazásaim során találkoztam elsőként a churuttal (ejtsd hurut), mint alapanyaggal, ami az erdélyi örmények egyik jellegzetes ételízesítője, és az ángádzsáburleves egyik alapvető hozzávalója. A receptet Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyve és a helyi, gyergyói örmény emberek receptúrája alapján dolgoztam fel.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Indul a projekt, ami segít jobban átlátni a boltok „fenntartható”...

Ugyan mindannyian törekszünk arra, hogy vásárlásaink során a fenntarthatóbb és egészségesebb termékeket emeljük le a polcról, ez a döntés sajnos nem mindig ilyen egyszerű vagy egyértelmű. Ezen a helyzeten próbál majd javítani a Consumers' Understanding of Eating Sustainably nevet viselő európai uniós projekt, amelyben a Tudatos Vásárlók Egyesülete is résztvesz.

Nosalty

További cikkek