Így villants vega/vegán finomságokat a szilveszteri bulin

A szilveszteri buliban nemcsak malacsült és füstölt húsos lencse várja a barátokat, hiszen sokan vannak, akik vegák vagy vegánok. Nekik készülhetünk könnyű és mégis villantós finomságokkal, amik mind gyorsan összedobhatók.

Hogy ne egész este ropit és nyers zöldséget ropogtassanak a vega és vegán vendégek, érdemes nekik is készülni különlegesebb fogásokkal. A lencséből persze alap, hogy hús nélkül készülő változat is fő, de emellett még sok könnyű és mindenki számára íncsiklandozó finomsággal is készülhetünk a szilveszteri mulatságra.

Vegán burgonyás minipogácsa, recept a képen!

Répa és virsli

Éjfélkor hagyományosan virslit is szoktunk enni – bár már sok helyütt elérhetően vegán változatok, ezeknek az ára sokszor meglehetősen magas, pedig az egyik legolcsóbb zöldségből is készíthetünk virslire hajazó és legalább olyan finom (vegán) partyételt.

A megtiszított sárgarépákat egészben gőzöljük át, hogy még ressek maradjanak, de már keménységükből veszítsenek valamennyit.

Ez után jöhet  fűszerezés: a füstölt paprika, a cayenne bors, a római kömény és a só mind nagyon illik ehhez az ételhez, sőt ha van otthon, akkor folyékony füsttel is ízesíthetjük. A fűszereket keverjük össze egy kevés olívaolajjal, és vonjuk be ezzel a mázzal a répákat. A zöldséget tegyük tepsire, egymástól kellő távolságba, és süssük meg a sütőben míg aranybarnák nem lesznek. Az így elkészült fűszeres répahasábok ízben felérnek majd a legjobb virslivel vagy kolbászkákkal. Lencsefőzelék mellé is remek kísérő.

A sült répát tovább és variálhatjuk, ha például kész vajas tésztába töltjük, akkor az egyik legklasszikusabb sörkorcsolyát, a virslis hasét készíthetjük el vegán változatban, ami általában osztatlan siker szokott lenni a húsevők között is.

Hummusz – a megunhatatlan

Ne gondoljuk, hogy unalmas – a hummusz minden buli kedvenc fogása, ha pedig más gyökérzöldségekkel, dióval, céklával, batátával variáljuk, megannyi ízváltozatban is készülhet. Ha tudunk, szerezzünk be mellé valamilyen növényi alapú sajtféleséget, ezek kiegészítői is lehetnek a kencéknek, de a céklás változathoz dióval egészen ellenállhatatlan ízkombinációt hoznak létre.

Kaviár – lehetséges?

Nem azt mundjuk, hogy ízében ugyanaz lesz, de a vegán finomságokat gyártó cégek egészen elől járnak a tengeri ízek növényi alapú termékeiben, köszönhetően a tengeri algának, amelyt halas, tengeri ízt kölcsönöz egy sor zöldségnek. Kapható már algából készült kaviár, de otthon is készíthetünk azt megidéző finomságot. Az alapja a fekete, más néven beluga lencse, amelynek különlegessége, hogy íze kellemesen visszafogott, színe főzés után is mélyen, csillogóan fekete marad és megszólalásig hasonlít a Beluga kaviárra, amelyről a nevét is kapta. A megfőtt lencsét ízesítsük algaporral és sóval, valamint egy kevés, lágyabb ecettel – kész is a vegán kaviár.

A fekete lencséből ezen kívül sült tökkel, nyers zellerszárral és balzsamecettel a szilveszteri buli egyik slágerét is elkészíthetjük – az egyik legízletesebb lencsesaláta készülhet belőle.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több mentes tartalom:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...