5 költséghatékony tipp, amivel nem lesz csőd a vendégvárás

Vendégeket hívni mindig extra törődést, logisztikát és energiabefektetést kíván, miközben az egyik legszuperebb hétvégi program. A kiadások növekedésével azonban duplán át kell gondolni, hogyan lesz a legkényelmesebb. Segítünk!

A koronavírus már sokszor elvágott minket a szociális eseményektől, még a vendégségek, szülinapok, kerti partyk, baráti és családi összejövetelek is elmaradtak. Van mit bepótolnunk, mondhatjuk, erre most a gazdasági válság begyűrűzése miatt fokozott az óvatosság, átgondoltság. Természetes, hogy a társasági megmozdulások, a vendégség hívásának rovására nem mehet a brutális áremelés, hiszen találkozni, csevegni, nevetni és közösen enni is elemi igényeknek számítanak sokunknál. Viszont lehet okosan, átgondoltan is csinálni, így a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. Hoztunk 5 tippet.

5 költséghatékony tipp, amivel nem lesz csőd a vendégvárás

Ital és desszert a többiekre bízva

Akár csipegetős, akár ebédes/vacsizós programról van szó, előre beszéljük meg a vendégekkel, hogy kicsit most közösebben vállaljuk a terheket. Ha mi biztosítjuk a helyszínt, az ételeket, akkor egyáltalán nem ciki, ha a barátok/család hozza az italokat és mondjuk egy süteményt.

Ezt előre le lehet beszélni, egyáltalán nincs benne kellemetlenség, attól még nem lesz batyus buli (megjegyezzük, azzal sincs semmi baj!).

Limonádét gyártani viszont jó móka otthon is, ráadásul a kávézós/báros limók töredékéért készíthetünk finom ízesített változatokat is, ezzel nyugodtan készüljünk, jéggel kínáljuk. De osszuk fel, hogy ki vállalja az esetleges üdítőket, sört, bort, röviditalokat, és ki az a sütésben otthonosan mozgó vendég, aki egy tortával, sütivel emeli a hangulatot.

Vacsoracsata másképp

Külföldön teljesen természetes, hogy az egész vendégségre készülésből mindenki kiveszi a részét és elhozza a saját favoritját, hogy megmutassa a többieknek. Csináljátok most ti is így: egyrészt többféle dolgot kóstoltok, másrészt a házigazda is tehermentesül, harmadrészt a különleges, alternatív igényeknek is könnyebb így eleget tenni: a vegán úgyis vegánnal készül, a glutémentesen étkező barát is olyan fogást hoz, amit ő is tud fogyasztani és a legjobb benne.

Hús helyett pizza, pörkölt helyett slambuc

Ha nyári kerti megmozdulásról van szó, akkor evidens a grillezés vagy bográcsozás. Pácolt tarjával, combfilével, burgerhússal készülni 6-8 főre már nem semmi összeg, így ajánljuk az alternatív megoldásokat. Grillrácsra dobott pizzakövön sülő olasz különlegességet (előre megbeszélt feltétekkel, a pazarlás elkerülése érdekében), vörösboros marhalábszárpörkölt helyett pedig egy jó pásztorételt, a slambucot. Kiadósak és mégsem érnek fel egy anyagi csőddel.

Csináld úgy, mint a séfek!

Bizonytalan vagy, hogy mivel kéne készülni a barátaidnak? Ne álmodd meg előre a fogást, fogásokat, inkább nézz ki a piacra, látogass el a kedvenc üzletedbe és válaszd azt, ami éppen jobb árú, szezonális, van belőle mennyiség. Manapság elkerülhetetlen, hogy egy társaságban legalább egy valaki alternatív módon étkezzen, ezért rá/rájuk is gondolj azért, hogy ne maradjanak ki a lakomából. Őt/őket nyugodtan hívd fel, írj rájuk, hogy egy komponenssel/hozzávalóval jóban vannak-e, fogyaszthatják-e. Ha nincs ötleted az elkészítési módra, kérdezd őket, értékelni fogják az igyekezeted.

Pazarlás nélkül minden jobb

Ugye te is tapasztaltad már, hogy a vendégségek után sokszor pocsékba megy a maradék, pár nap múlva ki kell dobni a hűtőben várakozó, jobb sorsra érdemes ételeket? Fontos, hogy tudd, pontosan hány embert látsz vendégül és maximum 1-2 főnyi pluszban legyetek adagok tekintetében. Még jobb, ha éppen kijöttök, nem kell csomagolni.

Ha mégis túlcsordulna, nyugodtan csomagolj nekik egytálételből, főtt kukoricából, bármi másnap is örömmel fogyaszthatóból.

Amennyiben pizzáztok, annak csomagold el, aki szereti hidegen is, mert akkor biztosan nem landol a kukában, ha pedig mégis húst grilleznétek, gondolkodj előre a másnapi mentőakcióról: melegszendvicsek, saláták sztárjai lehetnek a vendégségből maradt szeletek. Ne feledd, az étel megmentése felér a költségek csökkentésével!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra


Még több otthoni, spórolós tipp:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.