4 kibúvó, ha nem ízlett a kaja a vendégségben

Te mit kezdesz magaddal zavarodban, mikor egyszerűen nem ízlik a vendégségben eléd rakott étel, de muszáj kritikát mondanod, mert a szakács kiváncsi?

Kínos élethelyzet: meghív egy baráti társaság vacsorára, eléd pakolnak minden guszta fogást, fél napot a konyhában güriztek, és tényleg látszik, hogy mindent beleadtak, meg is eszed, mert jól nevelt vagy, de NAGYON nem ízlik. A digestiv-et szürcsölgetve pedig megkérdi a szakács, hogy ugyan már mit gondoltál a vacsiról... Na ilyenkor legyél őszinte, de kedves, konstruktívan kritikus, de mindezt úgy, hogy azért a barátjuk maradj.

Van, aki az az utat választja, hogy hallgat, struccpolitikázik, és van, aki viszont tényleg tudatni akarja, mit gondol. De finoman! 4 tipp nekik!

1. "Még sosem ettem ilyen módon elkészített ______-t!"(helyettesítsd be az ételt)

Ergo: nem mondod, hogy rossz volt, de azt sem, hogy jó. Csak hogy ÍGY még nem etted sosem. Ráterelheted ezáltal a szót arra, hogy hogyan készült, milyen eljárással, amit eddig nem ismertél, és magadban elkönyvelheted, hogy "na ez volt, ami nem ízlett!". Legalább tanulsz valami újat is. Az érdeklődést pedig értékelni fogják.

2. "Volt benne egy íz vagy fűszer, amit nem ismerek. Mi lehetett az?

Ezzel a cseles kérdéssel megtalálhatod utálatod origóját, kezdetét, okozóját, bűnbakját. Neveztesd meg a használt fűszernövényeket a szakáccsal, legtöbbször azok a ludasok! Legjobb példa erre a koriander: eleve nem tűnik fel, mert petrezselyemnek néz ki, de iszonyatosan megosztó az íze. Én pl. mióta tudom, mit utálok annyira (a friss koriandert), mindent anélkül kérek jó előre - és szuperül működik.

Ez is érdekes!

Halálraítélt bűnözők utolsó vacsorái

3. Ezt a fogást az új szakácskönyvedből főzted?

Tereld el a választ abba az irányba, hogy honnan volt az ötlet. Emlékszel, hogy pont odavolt az egyik thai szakácskönyvért legutóbb? Vagy nemrég utazott el Kínába, és ott tanulta? Örülni fog, hogy emlékszel. Kérdezd ki, főzött-e már belőle mást is, és szereti-e azt a konyhát/könyvet, stb.

4. "Hú, nagyon jól passzolt a párolt ceruzabab a sajtszósszal!"

Lehet, hogy összességében nem ízlett az étel, vagy a főétel maga el volt fűszerezve/ízelte/túl csípős volt, de nézd a részleteket. A köretet vagy a szószt, esetleg a desszertet éltesd. Keresd ki, azt, ami tényleg ízlett, és inkább csak arról beszélj!

(cikkforrás: thekitchen)

Hozzászólások (1)

witch

Nagyon jo otletek, de meg kell mondjam szerencses vagyok, mert az ismerosok meg rokonok nagyon jol foznek. :o)

Címlapról ajánljuk

További cikkek