Már jobban megéri bolti lekvárt venni, mint otthon befőzni?

Ugyan a házi lekvárnál nincsen jobb, azért mégiscsak be kell látnunk, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben ez nem feltétlenül a legjobb választás. Egyes dzsemek ugyanis már olcsóbbak a boltban véve, mint otthon főzve.

A nyár sokaknak a lekvárok befőzéséről szól, több háztartásban készülnek kilószám a dzsemek, amelyek majd nagyon jól jönnek a gyümölcsmentes hónapokban. Azonban a folyamatos drágulással már ez a tevékenység is veszélybe kerül, sőt, jelenleg vannak olyan lekvárok, amelyeket nem éri már meg otthon főzni, mert a boltokban olcsóbbak.

Már jobban megéri bolti lekvárt venni, mint otthon befőzni

Nem minden éri már meg

A Pénzcentrum szedte össze egy átfogó cikkben, hogy mi történt az egyes gyümölcsök árával tavalyhoz képest, mennyibe kerülne ezekből a lekvárfőzés, és hogyan alakul a bolti és házi lekvárok ára egymáshoz képest.

Sajnos arra ez eredményre jutottak, hogy egyes lekvárok esetében már sokkal drágább a házi befőzés, mint a bolti beszerzés.

Egész pontosan a szilvát, kajszibarackot és málnát vizsgálták meg, illetve az ezekből a gyümölcsökből készült lekvárok költségeit otthoni készítés és bolti vásárlás esetében.

Cukorhiány

Ha az alapvető drágulás nem lenne elég, a befőzésnél még azzal is számolni kell, hogy sok magyar üzletben szinte hiénycikké vált a kristálycukor. Ez egyrészt az éppen zajló befőzőszezonnak, másrészt a hatósági árnak tudható be (sokan veszik a befagyasztott árú cukrot).

A gyümölcsök ára

A Pénzcentrum vizsgálata azt találta, hogy 3 kilogramm gyümölcs és a hozzá szükséges mennyiségű cukor (3 rész gyümölcs és 1 rész cukor, azaz 3:1 lekvár esetében) költségei így alakulnak idén a tavalyi árakhoz képest:

  • 3 kg szilva+1 kg cukor: tavaly 2048 forint volt, idén 2026 forint
  • 3 kg kajszibarack+1 kg cukor: tavaly 2790 forint volt, idén 2667 forint
  • 3 kg málna+1 kg cukor: tavaly 6690 forint volt, idén 11967 forint

Érdekes adat, hogy a szilva- és baracklekvár ára például csökkent a tavalyihoz képest, míg a málnáé durván emelkedett.

Házi vagy bolti

A Pénzcentrum számításai szerint ennyi gyümölcsből és cukorból nagyjából 3 db 600 grammos üveg lekvár készíthető. Tehát a házi lekvár kilós ára így alakul:

  • házi szilvalekvár: 1126 forint/kg
  • házi baracklekvár: 1482 forint/kg
  • házi málnalekvár: 6648 forint/kg

Ezek mind 60%-os gyümölcstartalmú lekvárok. A hasonló gyümölcstartalommal rendelkező dzsemek ára nagyjából így alakul a boltokban:

  • szilvalekvár: a legalacsonyabb kilós ár 3509 forint volt, de akadtak lekvárok 5000 forintos kilós árral is
  • baracklekvár: a legolcsóbb 1214 forint/kg, a felső határ viszont 4900 forint/kg volt
  • málnalekvár: a legolcsóbb bolti málnalekvár ára 3600-3800 forint/kg, míg a legdrágább 5200 forint/kg

Látható tehát, hogy egyedül a szilvalekvár készítése gazdaságosabb házi körülmények között. Ugyan a barackelkvár sem vészes még, de ebből már tudunk venni olcsóbbat a boltban. Az abszolút vesztes a málnalekvár, ami az üzletekben jóval olcsóbb.

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.