Már jobban megéri bolti lekvárt venni, mint otthon befőzni?

Ugyan a házi lekvárnál nincsen jobb, azért mégiscsak be kell látnunk, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben ez nem feltétlenül a legjobb választás. Egyes dzsemek ugyanis már olcsóbbak a boltban véve, mint otthon főzve.

A nyár sokaknak a lekvárok befőzéséről szól, több háztartásban készülnek kilószám a dzsemek, amelyek majd nagyon jól jönnek a gyümölcsmentes hónapokban. Azonban a folyamatos drágulással már ez a tevékenység is veszélybe kerül, sőt, jelenleg vannak olyan lekvárok, amelyeket nem éri már meg otthon főzni, mert a boltokban olcsóbbak.

Már jobban megéri bolti lekvárt venni, mint otthon befőzni

Nem minden éri már meg

A Pénzcentrum szedte össze egy átfogó cikkben, hogy mi történt az egyes gyümölcsök árával tavalyhoz képest, mennyibe kerülne ezekből a lekvárfőzés, és hogyan alakul a bolti és házi lekvárok ára egymáshoz képest.

Sajnos arra ez eredményre jutottak, hogy egyes lekvárok esetében már sokkal drágább a házi befőzés, mint a bolti beszerzés.

Egész pontosan a szilvát, kajszibarackot és málnát vizsgálták meg, illetve az ezekből a gyümölcsökből készült lekvárok költségeit otthoni készítés és bolti vásárlás esetében.

Cukorhiány

Ha az alapvető drágulás nem lenne elég, a befőzésnél még azzal is számolni kell, hogy sok magyar üzletben szinte hiénycikké vált a kristálycukor. Ez egyrészt az éppen zajló befőzőszezonnak, másrészt a hatósági árnak tudható be (sokan veszik a befagyasztott árú cukrot).

A gyümölcsök ára

A Pénzcentrum vizsgálata azt találta, hogy 3 kilogramm gyümölcs és a hozzá szükséges mennyiségű cukor (3 rész gyümölcs és 1 rész cukor, azaz 3:1 lekvár esetében) költségei így alakulnak idén a tavalyi árakhoz képest:

  • 3 kg szilva+1 kg cukor: tavaly 2048 forint volt, idén 2026 forint
  • 3 kg kajszibarack+1 kg cukor: tavaly 2790 forint volt, idén 2667 forint
  • 3 kg málna+1 kg cukor: tavaly 6690 forint volt, idén 11967 forint

Érdekes adat, hogy a szilva- és baracklekvár ára például csökkent a tavalyihoz képest, míg a málnáé durván emelkedett.

Házi vagy bolti

A Pénzcentrum számításai szerint ennyi gyümölcsből és cukorból nagyjából 3 db 600 grammos üveg lekvár készíthető. Tehát a házi lekvár kilós ára így alakul:

  • házi szilvalekvár: 1126 forint/kg
  • házi baracklekvár: 1482 forint/kg
  • házi málnalekvár: 6648 forint/kg

Ezek mind 60%-os gyümölcstartalmú lekvárok. A hasonló gyümölcstartalommal rendelkező dzsemek ára nagyjából így alakul a boltokban:

  • szilvalekvár: a legalacsonyabb kilós ár 3509 forint volt, de akadtak lekvárok 5000 forintos kilós árral is
  • baracklekvár: a legolcsóbb 1214 forint/kg, a felső határ viszont 4900 forint/kg volt
  • málnalekvár: a legolcsóbb bolti málnalekvár ára 3600-3800 forint/kg, míg a legdrágább 5200 forint/kg

Látható tehát, hogy egyedül a szilvalekvár készítése gazdaságosabb házi körülmények között. Ugyan a barackelkvár sem vészes még, de ebből már tudunk venni olcsóbbat a boltban. Az abszolút vesztes a málnalekvár, ami az üzletekben jóval olcsóbb.

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek