r
Nosalty Logó

Ribizliszörp

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Ribizliszörp
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 159 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1904 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 93 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    81.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.4 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    126.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 159 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.7 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    978.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    348 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    431 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    485.2 g
  • Cukor
    422 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    1522.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    402 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    108 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    78 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    245 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    461 micro
Összesen 1904 kcal
  • 1% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    47.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.7 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 93 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megtisztított ribizlit egy közepes lábasba tesszük és felöntjük a vízzel. Alacsony lángon főzzük 30 percet, mialatt a szemek kiengedik csodás vérvörös levüket és kicsit elhalványulnak. Ha fagyasztott ribizlit használunk, érdemes 10 perccel tovább főzni.
  2. Egy másik, kisebb lábasra fektessünk egy szitát és tegyünk bele egy tiszta konyharuhát, lehetőleg nem a legsűrűbb szövésűt. Öntsük át ebbe a ribizliket, majd hagyjuk egy órát csepegni. Ha tiszta és áttetsző szörpöt szeretnénk, ne nyomogassuk és kavargassuk a gyümölcsöt, mert attól zavarossá válik.
  3. (Ha a nem nyomogatós módszert választjuk, egy külön edénybe azért nyomjuk ki alaposan a konyharuhában maradt gyümölcs levét, hiszen ebben is remek ízek vannak, amit kár lenne veszni hagyni. Megihatjuk így magában gyümölcsléként, vagy használhatjuk koktélokba, de akár külön is összeforralhatjuk kevés cukorral szörppé.)
  4. Hagyjuk magától lecsöpögni egy órán keresztül, majd mérjük le az így nyert lé súlyát. Keverjünk hozzá cukrot a súly felének megfelelő mennyiségben, nekem ez 350 gramm lett.
  5. Forraljuk össze a gyümölcsszaftot a cukorral, míg minden cukorszem elolvad. Ekkor húzzuk le a szörpöt a tűzről és öntsük kiforrázott üvegbe.
  6. A kész szörpöt fogyasszuk szódával felöntve, egy-két karika citrommal és friss ribizlivel díszítve.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 39
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 12002
  • Feltöltés dátuma: 2022. július 18.

Receptkategóriák

Ribizliszörp
Rosanics Petra 316 recept

Ribizlirajongók figyelem, itt a legtökéletesebb nedű, amit csak készíthettek belőle! Szörp ennél egyszerűbben nem is lehet, mindössze három alapanyagra van szükség: ribizlire, cukorra és vízre. Aktív munka sincs vele sok, ellenben a végeredmény olyan, mintha egy mosolygós svéd nagymama csinálta volna a saját két kezével. A gyümölcsszörpök, különösen a bogyós gyümölcsből készülők nem csak a skandináv országokban nagyon népszerűek, de Kanadában is. A leghíresebb kanadai regényhős, Anne Shirley nevelőanyja, Marilla, a Zöld Orom háziasszonya is legendásan jó ribizliszörpöt készít L. M. Montgomery könyvsorozatában. Szódával hígítva az egyik legjobb nyári frissítő, csak nehogy összekeverjük a kamrában megbújó meggylikőrrel!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek