4 sajtféle, amit hiba nélkül megsüthetsz a grillen

A grillszezonban nemcsak a húsokat és zöldségeket, hanem sajtot is remekül lehet a rácsra dobni, viszont nem mindegy, hogy milyen típusú sajtot szeretnénk grillezni. Vannak erre tökéletesen alkalmas és alkalmatlan fajták – mutatjuk őket.

A boltokban széles választékban érhetők el a sütésre, grillezésre való sajtok, meglehetősen borsos áron. Nem kell azonban kifejezetten grillsajtot keresnünk, elég, ha betartunk néhány alapszabályt.

A magas savótartalmú, lágyabb sajtféléket keressük!

Hagyjuk a könnyen olvadó zsíros sajtokat!

Az első és legfontosabb, hogy a grillezésre alkalmatlanok a magas zsírtartalmú, könnyen olvadó sajtok. Hiszen, ahogy a rácsra kerülnek, máris folynak is szét, levakarhatatlan réteget képezve így a rácson, a sütőfelületen és az evőeszközökön. Majd ebből az olvadt állapotból pillanatok alatt száradnak kőkeménnyé, elrontva így az egész ízélményt.

De mi akkor a grillsajtok titka?

Hogy maradnak egyben és hogy lesznek kívül ropogósak, belül mégis ruganyosan puhák? A titok a folyadékban rejlik: a grillezésre alkalmas sajtoknak ugyanis lágyaknak és magas víztartalmúaknak kell lennie. Így hiába olvad nehezebben egy kemény típusú sajt, grillezésre természetesen alkalmatlan.

A magas savótartalmú, lágyabb sajtféléket keressük tehát!

Feta, ricotta, halloumi, kecske- és juhsajtok

A félkemény juhsajtok és kecskesajtok a barátaink ilyenkor:

  • a gomolya, azaz a friss sajt az, amit a legjobban lehet grillezni, hiszen konzisztenciája egyszerre bírja a hőt és adja is meg magát neki, szépen pirítható és mégsem esik szét.
  • a halloumi hagyományos Közel-Keletről – pontosabban Ciprusról – származó sajt, amelyet eredetileg juh- vagy kecsketejből készítettek. Sós, téphető állaga rendkívül alkalmassá teszi a grillezésre, érdemes belőle tartani a hűtőben, mert bármikor remek és gyors ebéd vagy vacsoraalapanyag válhat belőle.
  • a feta már nehezebb ügy, hiszen egészen krémes állaga van, de ha nem teljesen önmagában, hanem húsok mellé téve vagy zöldségekre szeletelve grillezzük, ez is bírja a hőkezelést.
  • a ricottát már egyre többen ismerik, mint a túróra állagában emlékeztető, de teljesen más eljárással készülő és ízű friss sajtot. Ezt a krémes finomságot természetesen nem lehet grillezni, de a továbbfejlesztett változatát, amit az olaszok ricotta salatanak hívnak, és itthon inkább piacokon és delikáteszekben találkozhatunk vele, már remekül el lehet készíteni a grillen is. Ehhez a friss ricottát sózzák, érlelik és szárítják, így létrejön egy a gomolyára és a fetára is egyszerre hasonlító sajt. Egyes olasz régiókban, például Szardínián ezt az érlelt ricottát még füstölik is, így aztán még szárazabb és jobban grillezhető, ízesebb sajt készül belőle.

Mennyi ideig és milyen hőfokon

Ahogy a friss, lágyabb zöldségekre, úgy a sajtokra is igaz, hogy ha húsokat is készítünk mellettük, akkor ne a zöldségekkel és a sajtokkal kezdjük a sütést.

A sajtnak tényleg csak pirulnia kell, hiszen önmagában nyersen is ehető lenne, azért grillezzük, hogy fokozzuk az ízélményt.

Arra semmi szükség, hogy hatalmas hőfokon, sokáig aszaljuk, égessük a sajtokat, hogy aztán egy elszenesedett, égett darabka legyen csak belőlük, ami nemcsak nem finom, hanem egészségtelen is. A sajtok a sütés legvégén, az utolsó percekben kerüljenek sorra, amikor a hosszabb sütést igénylő húsok már elkészültek és pihennek. Így egyszerre tálalhatunk mindent, frissen és ízletesen.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Izzítsuk tovább a nyarat:

Címlapról ajánljuk

További cikkek