Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyors maradékmentő savanyúság

Gyors maradékmentő savanyúság
Gyors maradékmentő savanyúság
25 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindössze fél óra munkával szuper savanyúságokat készíthetünk, így megmentve a maradék zöldségeket. Ha túl sok uborkát aprítottunk, vagy van egy pár csúnyácska paradicsom a hűtőben, amit csak pakolgatunk, akkor ne várjunk tovább, és inkább készítsünk belőle savanyúságot.
Itt most nem a mennyiség a lényeg, vagy a télire elrakás, sokkal inkább a maradékmentés, ami által mindig lesz akár többféle savanyúság is a hűtőnkben. Ezeket aztán szendvicsfeltétnek, reggeli tojás mellé vagy sült húsok kiegészítéseként egyaránt fogyaszthatjuk.

hozzávalók / 12 adag

savanyúságlé

zöldségek

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ez a recept a maradék zöldségekről szól, szóval tényleg használjunk, amit csak szeretnénk. Mindenesetre remek felhasználási módja ez a megmaradt zöldségeknek (nálam például a káposztamix sose fogy el teljesen), a kicsit csúnyácska paradicsomoknak, szárzellereknek vagy a túl sok felszeletelt uborkának.
  2. A különféle savanyítandó zöldségeket tegyük külön-külön tálkákba, és sózzuk meg alaposan. Keverjük át az egészen, majd hagyjuk pihenni egy bő fél órát - ez alatt (zöldségtípustól függően) sok levet fognak engedni. Az uborka mellé én tettem egy kevés tengeri algát, pusztán mert volt nekem itthon, és szerintem szuperül illik hozzá, de persze nyugodtan hagyjuk ki.
  3. A savanyúságlé hozzávalóit tegyük egy kis lábasba, és időnként megkeverve forraljuk fel. Forraljuk fél-egy percet, majd húzzuk le a tűzről.
  4. A zöldségből nyomkodjuk ki a nedvességet, amennyire lehet, majd tegyük őket tiszta befőttesüvegekbe. Az üvegek mérete persze a savanyúság mennyiségétől függ - ez a 6 decinyi lé nálam 4-5 kisebb (kb. lekváros) üvegre volt elég.
  5. Öntsük fel a zöldségeket az ecetes lével, zárjuk le őket, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Amikor ez megvan, tegyük hűtőbe őket, ahol legalább egy-két napot hagyjuk érni.
  6. A savanyúság ezzel kész is, fogyaszthatjuk másod-harmadnap, de bontva is sokáig eláll. Reggeli szendvicsfeltétnek, tojás vagy sült húsok mellé, savanyúságként egyaránt finom.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 454
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1139 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

házi savanyú

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

33
ecet 1 dl
rizsecet 0.5 dl
nádcukor 75 g
koriander 1 teáskanál
víz 5 dl
káposzta 50 g
paradicsom 2 db
kígyóuborka 0.5 db
wakame 10 g
3 teáskanál