Indul a Vegán január a Nosaltyn – kibírod velünk hús nélkül a januárt?

Kezdjük zölden a 2024-es évet! Mi, itt a Nosaltynál idén is megtartjuk a (már szinte szokássá vált) Vegán januárt. Ha érdekel, hogy mi is ez pontosan, miért fontos, és hogyan vehetsz részt te is a kihívásban, olvass tovább, és tarts velünk januárban!

Egy év első hónapja több szempontból is különleges időszak. Ilyenkor elgondolkodhatunk, hogy mit várunk az új évtől, milyen terveink vannak, mit szeretnénk elérni, milyen jövőt képzelünk el magunknak. Mindezek a kérdések valamilyen szinten a változáshoz kötődnek: a kezdődő év újdonsága ösztönözhet minket arra, hogy belevágjunk egy új kihívásba, projektbe, életmódba. Sokan ilyenkor próbálunk ki egy új diétát, esetleg elkezdünk rendszeresen mozogni, jobban odafigyelni az étrendünkre. Mindezeket összevetve nem véletlen tehát, hogy januárra esik a világ egyik legnagyobb volumenű táplálkozási kihívása, a Vegán január. Mi garantáltan ezzel kezdjük 2024-t, kérdés, hogy te is velünk jössz-e...

Indul a Vegán január a Nosaltyn – kibírod velünk hús nélkül a januárt?

Mit jelent a Vegán január?

Az ötlettel először egy brit nonprofit szervezet állt elő, még 2014-ben. A kihívás keretein belül minden résztvevő kipróbálhatja egy hónap erejéig, hogy milyen a vegán életmód. A kampányhoz tavaly már több mint 600 ezer ember csatlakozott, évről évre látható, hogy az érdeklődés egyre nő.

A vegán január azonban nem csak egy szimpla kihívás. Azáltal, hogy egy hónapig vegán életmódot folytatunk, megtapasztalhatjuk, hogy milyen sok színes lehetőség, elkészítési mód, étel és recept rejlik a húson és az állati eredetű termékeken túl is.

Ez a szemléletformálás több szempontból is szükséges: egyre nyilvánvalóbb ugyanis, hogy modern világunk problémáira azonnal választ kell adnunk. De hogyan?

Vegán kelkáposztaleves

Frankfurti leves, oh, igen, imádom, de a gyerekek a virslit már kicsukták az általuk elfogadható élelmiszerek egyre szűkülő csoportjából. Ez a kis adalék-információ és az egyik ...

Veganézes krumplisaláta

Kedvenc majonézes receptjeinket könnyedén elkészíthetjük vegán változatban is, hála a veganéznek, ennek a házilag is pillanatok alatt összedobható, filléres csodakrémnek (receptet ...

Miért fontos a kihívás?

Egy ilyen komplex étrend esetében nincs csupán egyetlen ok, ami arra késztetné az embereket, hogy belevágjanak. Mindenki más indíttatásból lesz vegán – akár egy hónapig, akár hosszabb ideig is – , az azonban kétségtelen, hogy az elhatározás mögött álló okok mind nagyon fontosak.

  1. környezetvédelem: tudományos tény, hogy a húsfogyasztás csökkentése kedvező hatással van a környezetünkre, kevesebb károsanyag-kibocsátással jár. A növényi alapú étrend egy jó út lehet a zöldebb jövő felé.
  2. állatvédelem: sokan azért csatlakoznak, mert fel akarnak lépni az állatkínzással, az embertelen állattartási körülményekkel és más elítélendő tevékenységekkel szemben.
  3. egészség: a kevesebb hús, a több zöldség és más növényi élelmiszer fogyasztása kimutathatóan egészségesebb életmódhoz vezet.
  4. egyéb: persze akadnak olyanok is, akik kulturális, vallási vagy más személyes okokból csatlakoznak a mozgalomhoz. Az egyik legegyszerűbb és legszimpatikusabb indok maga a növényi ételek szeretete.

Hogyan vehetsz részt?

Elsőre talán nehézkesnek, bonyolultnak tűnhet a kihívás. Lehet, hogy kételkedünk az önerőnkben, aggódunk az alapanyagok beszerzése vagy a rafinált receptek miatt. Azonban aggodalomra semmi ok, a Veganuárhoz nem szükséges semmilyen előképzettség vagy különleges tudás, nem kell hozzá dietetikusnak vagy élelmiszer-szakértőnek lenni.

Elég, ha megszületik bennünk az elhatározás, és saját képességeinkhez mérten megpróbáljuk a lehető legügyesebben megoldani a hónapot. Meg fogunk lepődni: több olyan étel is van, ami vagy simán belefér a vegán étrendbe, vagy szinte gyerekjáték átalakítani.

Vegán rakott kel

Melyik fehérjeforrással legjobb a rakott kel? Lencsével! De tényleg, egyáltalán nem hiányzik belőle a hús. Minden nagy húsevővel megkóstoltatnám, hogy elhiggye ezt nekem! Nem kell ...

Vegán zöldborsófőzelék

A főzelékek igazi jolly jokerek konyhánkban: amíg tart a tél, azért készítjük őket, mert tartalmasak, egyszerűek és átmelegítenek, a jó idő beköszöntével pedig azért, hogy a ...

Vegán január a Nosaltyn

Persze nem marad senki egyedül a kihívásban: a Nosalty oldalán különböző érdekes tartalmakkal készülünk majd nektek, amelyek segítségül szolgálhatnak a Vegán január alatt.

Receptek, konyhai trükkök és elkészítési módok mind érkeznek majd, de az egészségünkkel is foglalkozni fogunk. A vegán életmód és táplálkozás előnyeiről, kérdéseiről, nehézségeiről olvashattok majd nálunk, hogy minél könnyebben, színesebben, változatosabban tölthessetek el egy finom, vegán ételekkel teli hónapot.

Figyeljétek az Instagram-oldalunkat is, mert történeteinkben a Nosalty szerkesztőitől és munkatársaitól leshettek majd el néhány vegán receptet és tanácsot.

Mi már nagyon várjuk a januárt, és rengeteg izgalmas ötlettel készülünk. Főzzetek velünk minél több különleges, gyors és egyszerű ételt, és ha úgy gondoljátok, hogy a ti tarsolyotokban is van egy-két trükkös vegán recept, ne habozzatok, osszátok meg velünk bátran!

Vegán burgonyás minipogácsa

A pogácsa az egyik legnagyobb kedvencünk, bármilyen méretben vagy ízesítésben is készüljön. Lehet zöldfűszeres, burgonyás, hajtogatott, kelesztett vagy leveles, mi nem tudnánk nemet ...

Vegán cseresznyés muffin

Ez a recept tele van olyan hozzávalókkal, amit elsőre lehet nem tennél egy muffin tésztába. Az almaecet, az almaszósz és a kókuszcukor mégis olyan puhává teszi a süteményt, hogy egyből ...

Vegán gofri

Ebben a vegán gofrireceptben az a legjobb, hogy akárcsak egy megbízható palacsintarecept, sós és édes feltétekkel egyaránt szuperül működik. Ráadásul könnyen és gyorsan összedobható ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Itt még többet olvashatsz a vegán étrendről, ételekről, receptekről:

Legújabb receptek

Brokkolis gulyás sertésoldalasból

Nekem van egy olyan keverékem készítve, hogy oregano, kakukkfű, bazsalikom és ezt sok ételbe szoktam tenni, hisz a fűszerek adják az ételek ízét!!!! Imádjuk a gulyáslevest is, főleg, ...

Címlapról ajánljuk

Grillparti füstmentesen – Megvan hozzá a tudásod?

Elérkezett a hivatalos grillezési szezon kezdete – ilyenkor egyre többen hódolnak a szabadtéri sütés örömeinek. A jó levegőn lenni egészséges, és a szabad tűzön készült étel is az lehet, ha felkészülten vágunk bele a sütögetésbe. A grillezésnek is létezik ártalomcsökkentett módja, ehhez azonban mítoszok helyett a tények ismerete szükséges.

Hirdetés

További cikkek

Nem lazac, nem dió: 8 alapanyag, amiből sokat egyél, mert...

Gyakran halljuk, hogy együnk sok ómega-3 zsírsavat, de sokan nem engedhetjük meg magunknak, hogy teszem azt lazaccal lakjunk jól heti rendszerességgel, vagy szimplán nem kedveljük az ízét. Lássuk, miben van még sok-sok ómega-3 a drága lazacon vagy akár a dión kívül!

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...