Indul a Veganuár a Nosaltyn – kibírod velünk hús nélkül a januárt?

Kezdjük zölden a 2023-as évet! Mi, itt a Nosaltynál idén is megtartjuk a (már szinte szokássá vált) Veganuárt. Ha érdekel, hogy mi is ez pontosan, miért fontos, és hogyan vehetsz részt te is a kihívásban, olvass tovább, és tarts velünk januárban!

Egy év első hónapja több szempontból is különleges időszak. Ilyenkor elgondolkodhatunk, hogy mit várunk az új évtől, milyen terveink vannak, mit szeretnénk elérni, milyen jövőt képzelünk el magunknak. Mindezek a kérdések valamilyen szinten a változáshoz kötődnek: a kezdődő év újdonsága ösztönözhet minket arra, hogy belevágjunk egy új kihívásba, projektbe, életmódba. Sokan ilyenkor próbálunk ki egy új diétát, esetleg elkezdünk rendszeresen mozogni, jobban odafigyelni az étrendünkre. Mindezeket összevetve nem véletlen tehát, hogy januárra esik a világ egyik legnagyobb volumenű táplálkozási kihívása, a Veganuár. Mi garantáltan ezzel kezdjük 2023-t, kérdés, hogy te is velünk jössz-e...

Indul a Veganuár a Nosaltyn – kibírod velünk hús nélkül a januárt?

Mit jelent a Veganuár?

Az ötlettel először egy brit nonprofit szervezet állt elő, még 2014-ben. A kihívás keretein belül minden résztvevő kipróbálhatja egy hónap erejéig, hogy milyen a vegán életmód. A kampányhoz tavaly már több mint 600 ezer ember csatlakozott, évről évre látható, hogy az érdeklődés egyre nő.

A veganuár azonban nem csak egy szimpla kihívás. Azáltal, hogy egy hónapig vegán életmódot folytatunk, megtapasztalhatjuk, hogy milyen sok színes lehetőség, elkészítési mód, étel és recept rejlik a húson és az állati eredetű termékeken túl is.

Ez a szemléletformálás több szempontból is szükséges: egyre nyilvánvalóbb ugyanis, hogy modern világunk problémáira azonnal választ kell adnunk. De hogyan?

Miért fontos a kihívás?

Egy ilyen komplex étrend esetében nincs csupán egyetlen ok, ami arra késztetné az embereket, hogy belevágjanak. Mindenki más indíttatásból lesz vegán – akár egy hónapig, akár hosszabb ideig is – , az azonban kétségtelen, hogy az elhatározás mögött álló okok mind nagyon fontosak.

  1. környezetvédelem: tudományos tény, hogy a húsfogyasztás csökkentése kedvező hatással van a környezetünkre, kevesebb károsanyag-kibocsátással jár. A növényi alapú étrend egy jó út lehet a zöldebb jövő felé.
  2. állatvédelem: sokan azért csatlakoznak, mert fel akarnak lépni az állatkínzással, az embertelen állattartási körülményekkel és más elítélendő tevékenységekkel szemben.
  3. egészség: a kevesebb hús, a több zöldség és más növényi élelmiszer fogyasztása kimutathatóan egészségesebb életmódhoz vezet.
  4. egyéb: persze akadnak olyanok is, akik kulturális, vallási vagy más személyes okokból csatlakoznak a mozgalomhoz. Az egyik legegyszerűbb és legszimpatikusabb indok maga a növényi ételek szeretete.

Hogyan vehetsz részt?

Elsőre talán nehézkesnek, bonyolultnak tűnhet a kihívás. Lehet, hogy kételkedünk az önerőnkben, aggódunk az alapanyagok beszerzése vagy a rafinált receptek miatt. Azonban aggodalomra semmi ok, a Veganuárhoz nem szükséges semmilyen előképzettség vagy különleges tudás, nem kell hozzá dietetikusnak vagy élelmiszer-szakértőnek lenni.

Elég, ha megszületik bennünk az elhatározás, és saját képességeinkhez mérten megpróbáljuk a lehető legügyesebben megoldani a hónapot. Meg fogunk lepődni: több olyan étel is van, ami vagy simán belefér a vegán étrendbe, vagy szinte gyerekjáték átalakítani.

Veganuár a Nosaltyn

Persze nem marad senki egyedül a kihívásban: a Nosalty oldalán különböző érdekes tartalmakkal készülünk majd nektek, amelyek segítségül szolgálhatnak a Veganuár alatt.

Receptek, konyhai trükkök és elkészítési módok mind érkeznek majd, de az egészségünkkel is foglalkozni fogunk. A vegán életmód és táplálkozás előnyeiről, kérdéseiről, nehézségeiről olvashattok majd nálunk, hogy minél könnyebben, színesebben, változatosabban tölthessetek el egy finom, vegán ételekkel teli hónapot.

Figyeljétek az Instagram-oldalunkat is, mert történeteinkben a Nosalty szerkesztőitől és munkatársaitól leshettek majd el néhány vegán receptet és tanácsot.

Mi már nagyon várjuk a januárt, és rengeteg izgalmas ötlettel készülünk. Főzzetek velünk minél több különleges, gyors és egyszerű ételt, és ha úgy gondoljátok, hogy a ti tarsolyotokban is van egy-két trükkös vegán recept, ne habozzatok, osszátok meg velünk bátran!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Itt még többet olvashatsz a vegán étrendről, ételekről, receptekről:

Címlapról ajánljuk