Apró lépésekkel is tehetsz azért, hogy kevesebb húst egyél

Nemcsak a testednek, a bolygónak is jót teszel azzal, ha mérsékeled a húsfogyasztásodat – nem kell mindenkinek vegetáriánussá válni, ha nem szeretne, de az fontos, hogy törekedj elhagyni a húst-hússal mentalitást. Az alábbi apró tippekkel észrevétlenül csökkentheted az elfogyasztott hús mennyiségét a mindennapjaidban.

A hús magában nem egészségtelen – az az elképesztő mennyiség, amit fogyasztunk belőle, viszont már igen. Amellett, hogy az egészségünknek is jót tesz, ha nem eszünk annyi húst, kutatások kimutatták, hogy jócskán csökkenthetjük a szénlábnyomunkat is azzal, ha heti néhányszor elhagyjuk az állati eredetű termékeket, de legalább a húsokat.

Az állattartás ugyanis az egyik leginkább környezetszennyező iparág a világon.

Tervezz előre!

Ha éppen nem tudod eldönteni, mit egyél, nehéz nem a szokásos szendvicshez, esetleg a jól bevált rántott húshoz nyúlni – éppen ezért fontos, hogy ha húsmentes ételeket szeretnél beiktatni az étrendedbe, tervezz előre a hétre. Keress egészséges vegetáriánus ételeket, és, ha nem is főzöd meg őket jó előre, legalább készíts egy ütemtervet a hétre, hogy biztosan ne ess bele a „szokásosat, gyorsan” csapdájába.

Kezdd heti egy húsmentes nappal!

Vegetáriánus ételeket kétségkívül nehezebb találni, pláne olyanokat, amelyek sokszínűek és izgalmasak – ehhez némi gyakorlás is kell, addig pedig elég, ha eleinte csak heti egy napra szorítkozol, amikor egyáltalán nem eszel húst. Ez nem megerőltető, és hamar észreveszed majd, hogy a húsmentes táplálkozás is lehet finom, laktató és kielégítő. Érdemes kéthetente plusz egy nappal növelni a húsmentes napokat, egészen addig, amíg el nem érsz egy olyan szintre, ami neked még kényelmes és kellemes.

Használd ki a reggelit!

A nap első étkezését jellemzően könnyebb húsmentesre tervezni, mint a többit – élj is vele! Ha minden egyes nap húsmentesen reggelizel, már azzal nagyon sokat segítesz a helyzeten. Rengeteg olyan lehetőség van, amihez nem kell hús, mégis nagyon finom, ezeket váltogasd, és már ki is iktattál egy egyébként húsban dús főétkezést a palettáról.

Gondolj arra, mit adsz hozzá, nem arra, mit veszel el!

Ha úgy fogod fel a projektet, hogy mit veszítesz vele, soha nem leszel elégedett az étkezéseiddel – ráadásul ha arra koncentrálsz, hogy mennyi mindent adsz hozzá a tányérodhoz zöldségek, sajtok, növényi eredetű élelmiszerek formájában, észrevétlenül fogod kiszorítani a hús mennyiségét. Teljesen más például, ha egyszerűen rizst eszel a csirkemell mellé, mint ha a rizshez készítesz még zöldségeket, és raksz mellé némi humuszt extra íznek – mindjárt kevesebb csirke kell majd ahhoz, hogy jól lakj.

Próbáld ki a tofut!

Bár nagyon rossz a marketingje, a tofu kifejezetten finom is tud lenni, és nagyon fontos zöldségalapú fehérjeforrás. Ízesítsd, fűszerezd ízlésed szerint, és használd húshelyettesítőnek rántottába, szendvicsekbe, salátákba, vagy Buddha-tálakba – bár kétségkívül nem ugyanolyan az íze, mint a húsnak, nagyon finom tud lenni, ha jól van elkészítve. Ha ropogósat ennél, sütés előtt forgasd bele a tofut egy kis kukoricakeményítőbe, és állagra máris jobban fog hasonlítani a húshoz!

Próbálj ki izgalmas recepteket!

A húsmentes étkezéseknek nem húsnélküli szendvicsekből és salátákból kell állnia – ahhoz, hogy az egész projekthez lelkesedéssel állj hozzá, muszáj, hogy izgalmas és finom ételeket egyél. Keress a neten olyan recepteket, amik érdekelnek, és ne érd be a legalapvetőbb vegetáriánus fogásokkal. Ha észreveszed, hogy így is tudsz nagyon finomat enni, máris sokkal nagyobb lelkesedéssel csökkented majd a húsfogyasztásodat hosszú távon is.


Még több cikk, ha szeretnél húsmentesen étkezni:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek