Kiderült, mennyire egészségesek vagy éppen egészségtelenek a vegán műhúsok

Az emberiség mértéktelen húsfogyasztásával kell valamit kezdenünk, de korántsem biztos, hogy a most kapható műhúsok jelentik a legjobb megoldást. Egy friss kutatás most megvizsgálta az Egyesült Államokban fellelhető márkákat, és felemás eredményekre jutott.

A klímaváltozás egyik legfőbb emberi gyorsítóereje a mezőgazdasági munka és az állattartás, természetesen ide tartozik a húsfeldolgozás is. A vörös húsok kifejezetten károsak a környezetre, és nagyobb mennyiségben, illetve gyakran fogyasztva az emberi egészségre is, nem csoda, hogy egyre többen próbálnak hasonlóan tápanyagdús, de környezetbarát és egészségesebb alternatívát találni rájuk. A vegán műhúsok egyre népszerűbbek, arról viszont megoszlanak a vélemények, mennyire egészségesek ezek az élelmiszerek.

A Minnesotai Egyetem kutatói 37 növényalapú húskészítmény összetételét vizsgálták, a termékeket 9 különböző vállalat gyártja le. Azt találták, hogy vannak olyan növényi húsok, amelyek ugyanannyi telített zsírt tartalmaznak, mint a hagyományos hús, ráadásul tele vannak nátriummal, ami veszélyes azok számára, akik például magas vérnyomással küzdenek.

Ebben a hamburgerben semmi sem az, aminek látszik

Az analizált márkák a következők voltak: Amy's Kitchen, Inc.; Beyond Meat; Conagra, Inc.; Impossible Foods Inc.; Kellogg NA Co.; Kraft Foods, Inc.; Marlow Foods Ltd.; Tofurky; és a Worthington.

A legnagyobb probléma a nagy részükkel a nátriumtartalommal volt, de sok olyat is találtak a szakértők, amelyek rost-, folát- és vastartalma megfelelő volt, a telített zsírsavakból pedig kevesebb volt bennük, mint a hagyományos húsban. Jellemző volt azonban a fehérjehiány, illetve a cink és a B-12 vitamin alacsony szintje is.

Mivel a feldolgozott húskészítmények a WHO besorolása alapján potenciálisan rákkeltők, a vörös húsok pedig valószínűleg rákkeltők, a fogyasztásuk csökkentésével az ember sokat tehet az egészségéért. A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint a növényi alapú húshelyettesítők néha jó megoldásnak bizonyulhatnak, de alapvetően nem kellene még rájuk hagyatkozni – sokkal jobban járunk, ha egyszerűen csökkentjük a húsfogyasztásunkat, és mást eszünk helyette.


Ezeket a cikkeket is érdemes elolvasnod:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek