Kiderült, mennyire egészségesek vagy éppen egészségtelenek a vegán műhúsok

Az emberiség mértéktelen húsfogyasztásával kell valamit kezdenünk, de korántsem biztos, hogy a most kapható műhúsok jelentik a legjobb megoldást. Egy friss kutatás most megvizsgálta az Egyesült Államokban fellelhető márkákat, és felemás eredményekre jutott.

A klímaváltozás egyik legfőbb emberi gyorsítóereje a mezőgazdasági munka és az állattartás, természetesen ide tartozik a húsfeldolgozás is. A vörös húsok kifejezetten károsak a környezetre, és nagyobb mennyiségben, illetve gyakran fogyasztva az emberi egészségre is, nem csoda, hogy egyre többen próbálnak hasonlóan tápanyagdús, de környezetbarát és egészségesebb alternatívát találni rájuk. A vegán műhúsok egyre népszerűbbek, arról viszont megoszlanak a vélemények, mennyire egészségesek ezek az élelmiszerek.

A Minnesotai Egyetem kutatói 37 növényalapú húskészítmény összetételét vizsgálták, a termékeket 9 különböző vállalat gyártja le. Azt találták, hogy vannak olyan növényi húsok, amelyek ugyanannyi telített zsírt tartalmaznak, mint a hagyományos hús, ráadásul tele vannak nátriummal, ami veszélyes azok számára, akik például magas vérnyomással küzdenek.

Ebben a hamburgerben semmi sem az, aminek látszik

Az analizált márkák a következők voltak: Amy's Kitchen, Inc.; Beyond Meat; Conagra, Inc.; Impossible Foods Inc.; Kellogg NA Co.; Kraft Foods, Inc.; Marlow Foods Ltd.; Tofurky; és a Worthington.

A legnagyobb probléma a nagy részükkel a nátriumtartalommal volt, de sok olyat is találtak a szakértők, amelyek rost-, folát- és vastartalma megfelelő volt, a telített zsírsavakból pedig kevesebb volt bennük, mint a hagyományos húsban. Jellemző volt azonban a fehérjehiány, illetve a cink és a B-12 vitamin alacsony szintje is.

Mivel a feldolgozott húskészítmények a WHO besorolása alapján potenciálisan rákkeltők, a vörös húsok pedig valószínűleg rákkeltők, a fogyasztásuk csökkentésével az ember sokat tehet az egészségéért. A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint a növényi alapú húshelyettesítők néha jó megoldásnak bizonyulhatnak, de alapvetően nem kellene még rájuk hagyatkozni – sokkal jobban járunk, ha egyszerűen csökkentjük a húsfogyasztásunkat, és mást eszünk helyette.


Ezeket a cikkeket is érdemes elolvasnod:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?