Magvajak az egészséges étrendben, nem csak vegánoknak

Mandulavaj, földimogyorókrém, mélyzöld tökmagkrém - egyre népszerűbb élelmiszerek, különösen a vegánok körében. Dietetikusunk azonban nem csak nekik ajánlja - ezért érdemes kipróbálnia ezeket a finomságokat mindenkinek!

A növényi étrendek előretörésével népszerű alapanyagokká váltak a diófélékből, mandulából, olajos magvakból készült magkrémek, közismertebb nevükön magvajak. (A “vaj” elnevezést hivatalosan nem használhatjuk ezekre a termékekre, hiszen nem tehéntejből készülnek.) Az amerikai kultúra révén talán legrégebb óta ismert ilyen termék a földimogyoróvaj, ami az igazán autentikus amerikai PBJ-szendvics (peanut butter and jelly) egyik névadó eleme. Mára azonban már gyakorlatilag bármilyen magból készíthetünk krémet, nem sokan fognak meglepődni. Nem csak vegánoknak ajánlom, én pl. villámgyorsan mandulavaj-rajongóvá váltam, mihelyst megkóstoltam a magam által készített natúr terméket.

Magvajak az egészséges étrendben, nem csak vegánoknak

Miből készülnek?

Ma már gyakorlatilag bármilyen dióféléből, olajos magból találunk ilyen krémeket: mandula, kesudió, törökmogyoró, dió, szezámmag, tökmag, napraforgómag, földimogyoró stb. 

Mit kell tudni ezekről az élelmiszerekről?

A diófélékből, olajos magvakból készült krémek magas energiatartalmúak. Ez magas zsírtartalmuknak köszönhető - ettől azonban nem kell megijedni, hiszen ezeknek az alapanyagoknak egyik legfőbb pozitív tulajdonsága magas, élettanilag kedvező hatású telítetlenzsírsav-tartalmuk. A teljesen natúr termékek esetén a tápanyagtartalom nem sérül, így ugyanolyan gazdagok lesznek növényi fehérjékben, összetett szénhidrátokban, antioxidáns-hatású vegyületekben, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a felhasznált nyersanyagok. Bátran fogyasszuk őket rendszeresen, hiszen tápanyagtartalmuk segíti egészségünk megőrzését.

Hogyan fogyasszuk?

Ahogy a fenti említésből is kiderült, az amerikaiak egyik kedvenc szendvicskencéje a földimogyoróvaj. Amellett, hogy mi is kipróbálhatjuk ezeket a krémeket szendvicseinkre kenve (pl. dió-/mandulakrém sajttal, vékony szelet almával/körtével), dúsíthatjuk velük kásánkat, turmixainkat, müzliszeleteinket, kekszeinket, vagy ehetjük őket tízóraira, uzsonnára magukban, friss gyümölcsök kíséretében. Nekem pl. egyik kedvenc uzsonnám egy gerezdekre vágott alma mandulakrémmel.

A szezámmagból készült krém a tahini, ami a hummusz egyik alapanyaga, a földimogyorókrém pedig az ázsiai konyhák egyik jellemző alapanyaga.

Hogy válasszunk terméket?

Ha szeretnénk megismerkedni a magkrémekkel, akkor érdemes szerintem a natúr változatokkal kezdeni. Ha bejön egy-egy termék, akkor kipróbálhatunk más magból készültet is, vagy az ízesített változatokat.

Csakúgy, mint más termékeknél, ezeknél is mindig olvassuk el a termékcímkét. Sajnos nem kizárt, hogy pálmazsírral krémesítették a magkrémet - ezt inkább kerüljük. Ezen kívül pedig ránk van bízva, mennyire releváns számunkra, hogy a termék tartalmaz-e hozzáadott cukrot vagy adalékanyagokat. Olvassuk el az összetevőlistát, és ennek fényében válasszunk.

Hogy készítsük el magunk?

  • Magkrémet mi magunk is készíthetünk otthon. Ha nagy mennyiségben állnánk neki, és rendszeresen készítenénk, akkor érdemes beszerezni egy erősebb késes aprítót - de pl. 15-20 dkg mandulával az én hétköznapi, egyszerű aprítóm is meg tud birkózni pár havonta.
  • Legyünk türelmesek, nem kell órákig az aprító mellett állnunk, de 10-15 percbe bele fog telni, míg teljesen krémes lesz a végeredmény. Menet közben meg-meg kell állítani az aprítást, lekapargatni az edény faláról az őrleményt. Ne essünk kétségbe, sokáig nem fog semmi látványos történni, de egyszer csak megtörik a varázs, és elkezd valóban krémesedni az olajos magunk.
  • Elkészíthetjük magkrémünket teljesen natúran - azaz csak magát a magot aprítjuk krémesre. Alapvetően azért mindegyik recept tartalmaz legalább egy csipet sót - de ez az ízhangolás is ránk van bízva.
  • Több receptben találhatunk extra olajat is, amitől könnyebben, jobban krémesedik az őrlemény - én nem szoktam használni, hogy ne vigye ez el a natúr ízt, ne növelje tovább a zsírtartalmat. De ez is ízlés kérdése, ha kipróbálnánk, akkor lehetőleg jó minőségű, hidegen sajtolt növényi olajat, pl. olívát, dió-, lenmagolajat használjunk.
  • Egyébként pedig az ízesítésnek is csak a fantáziánk szab határt. Hangolhatjuk krémünket édesre (cukorral/mézzel/édesítővel), ízesíthetjük natúr kakaóporral - ha szeretnénk, akár házi “nutellánkat” is elkészíthetjük így
  • Elkészíthetjük fahéjasan, vagy akár egzotikusabb irányt véve chilisen, vagy különleges fűszerekkel kombinálva.
  • Természetesen többkomponensű krémet is készíthetünk - teljesen egyéni ízlésünkre szabva a hozzávalókat, a végeredményt.
  • Ha magunk készítjük, akkor kis adagokban tároljuk a krémeket, sötét, száraz, hűvös helyen, mert könnyen avasodhatnak. A megbontott üveget tartsuk hűtőben. 

Még több hasznos cikk dietetikusunktól:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...