Íme az alapanyag, amiből sós/édes vegán krémsajt is készülhet

Napi Tippünkből megtudhatod, miként helyettesítheted a krémsajtot az egyik legnépszerűbb vegán alapanyaggal.

Vegánként, valljuk be, sok bolti késztermék igen kényelmes, gondolunk itt például a vegán felvágottakra vagy növényi krémekre, amikkel gyorsan össze tudunk dobni egy szendvicset anélkül, hogy egy élőlénynek is szenvednie kellene miatta. Ha a felvágott mellé a zöldségeken túl valami mást is ennél, esetleg vegán répatortát készítenél, megmutatjuk, hogyan lehet gyorsan és könnyen házi krémsajtod, amihez nincs szükség egy csepp tejre sem.

A vegán alapanyag, amivel helyettesítheted a krémsajtot

A tofuval helyettesítheted a hagyományos krémsajtot!

A vegánság nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a legjobb ételekről – például a krémsajtról.

A vegán krémsajt valójában az egyik legalapvetőbb vegán élelmiszerből is elkészíthető: ez nem más, mint a tofu. Talán váratlannak tűnhet, de a tofut rengeteg szokatlan módon lehet felhasználni, így a kedvenc bageled tetejére krémsajtot is készíthetsz belőle, pikk-pakk.

Mindössze egy tömb kemény tofura, finomított kókuszolajra (olvasztva), sörélesztőpehelyre és citromlére vagy almaecetre van szükséged. Egyes receptek még olyan összetevőket is tartalmaznak, mint a növényi tej és a tahini, valamint fokhagymapor és só a komplexebb ízek érdekében. Fontos, hogy kemény tofut használj – különben a vegán krémsajtod sokkal folyósabb lesz, mint a normál krémsajt!

Miután kivetted a tofut a csomagolásból, és szobahőmérsékletűre melegedett, vágd négyzet alakú darabokra. Ezután az összes hozzávalót szórd a konyhai robotgépbe, és addig turmixold, amíg az állaga sima és krémes nem lesz. Miután a „krémsajt" teljesen összeállt, vagy azonnal tálalhatod, vagy ha egy kicsit szilárdabb textúrát szeretnél, hagyd állni a hűtőben körülbelül 30 percig. Ha légmentesen záródó edénybe teszed, a tofukrémsajt körülbelül egy hétig eláll a hűtőben.

Sokféleképpen ízesítheted a tofut

A tofukrémsajtból könnyen készíthetsz édes verziót is, ehhez mindössze egy csésze apróra vágott eper vagy áfonya és 50 gramm porcukor szükséges. A fahéjas ízesítéshez a gyümölcsöt néhány teáskanál fahéjjal helyettesítheted, pár teáskanál porcukorral kiegészítve.

Mindegyik esetben az eredeti alapanyagok turmixolása után add hozzá a plusz hozzávalókat, majd turmixold össze az egészet még egyszer.

A pikáns ízek érdekében készíthetsz metélőhagymás vagy mogyoróhagymás – tavasszal pedig akár medvehagymás – krémsajtot is.

Ehhez először készítsd el a tofut a fokhagymaporral, majd egyszerűen keverd hozzá az apróra vágott metélőhagymát, mogyoróhagymát stb. a kész masszához. Emellett apróra vágott zöldségekkel is gazdagíthatod a vegán krémsajtot, például paprikát, zellert, sárgarépát szórhatsz bele, de a lehetőségek száma itt végtelen, a döntés a te kezedben van.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos tippeket leshetsz el tőlünk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek