Íme a trükk, amivel elkerülheted a karamell kristályosodását

Napi Tippünkből megtudhatod, hogy mindössze pár cseppre lesz szükséged ebből az alapanyagból, hogy megelőzd a karamell kristályosodását.

A karamellkészítés művészetének elsajátítása néha kihívást jelenthet, különösen, hogy a rettegett kristályosodás veszélyével is szembe kell nézni. Semmi sem rontja el annyira a karamell varázsát, mint a csúnya cukorkristályok kialakulása, amelyek a sima, zamatos karamellt szemcséssé változtatják. Szerencsére van egy egyszerű megoldás, amely segíthet megelőzni ezt a kulináris katasztrófát: némi citromlé.

Íme a trükk, amivel elkerülheted a karamell kristályosodását

A citromlé megakadályozza a kristályosodást

A tökéletes eredmény eléréséhez kulcsfontosságú a folyamat mögötti tudomány megértése. A karamellizáció akkor következik be, amikor a cukrot magas hőmérsékletre hevítik, aminek következtében a molekulái lebomlanak és egy sor összetett kémiai reakción mennek keresztül, amelyek végül a karamell jellegzetes állagát, ízét és színét eredményezik.

Ha azonban a cukor nem megfelelően oldódik fel, vagy akár egyetlen cukorkristály is marad benne, az katalizátorként működhet, ami további kristályok képződését indítja be.

Itt jön a képbe a citromlé. A citromlé savassága ugyanis megakadályozza a cukorkristályok kialakulását. Olvadás közben a cukorhoz adott kevéske citromlé nagyban megváltoztathatja az egész vállalkozásod végkimenetelét.

Mire képes a sav?

Nem mondunk újat azzal, hogy a citromlé citromsavat tartalmaz, azonban jó tudni, hogy ez az asztali cukrot (szacharózt) két kisebb cukormolekulára (glükóz és fruktóz) bontja.

A citromlevet hozzáadhatod a száraz cukorhoz is

Ezek a kisebb molekulák pedig kisebb valószínűséggel képeznek kristályokat.

Minden csésze cukorhoz csupán fél teáskanál citromlére van szükséged ahhoz, hogy megakadályozd a kristályok kialakulását, és biztosítsd, hogy a karamell sima és bársonyos maradjon. A citromlevet hozzáadhatod a száraz cukorhoz is, de akkor is mentőövként szolgálhat, ha az olvasztás közben látod, hogy elindult a kristályképződés.

Ilyenkor azonban legyél óvatos. Ha folyadékot adsz a forró cukorhoz, a gőz és az olvadt cukor bugyogni kezdhet.

Ha citromlevet adsz a karamellhez, akkor fontos, hogy tarts mértéket. A túl sok citromlé ugyanis savanykás ízt kölcsönöz a karamellnek, ami tönkreteszi az édes profilját. Tényleg csak pár csepp citromlére lesz szükséged, amihez itt adtunk tippet, hogyan tudod kinyerni anélkül, hogy fel kellene vágnod a citromot emiatt.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyek megkönnyítik a munkát:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek