Íme a trükk, amivel elkerülheted a karamell kristályosodását

Napi Tippünkből megtudhatod, hogy mindössze pár cseppre lesz szükséged ebből az alapanyagból, hogy megelőzd a karamell kristályosodását.

A karamellkészítés művészetének elsajátítása néha kihívást jelenthet, különösen, hogy a rettegett kristályosodás veszélyével is szembe kell nézni. Semmi sem rontja el annyira a karamell varázsát, mint a csúnya cukorkristályok kialakulása, amelyek a sima, zamatos karamellt szemcséssé változtatják. Szerencsére van egy egyszerű megoldás, amely segíthet megelőzni ezt a kulináris katasztrófát: némi citromlé.

Íme a trükk, amivel elkerülheted a karamell kristályosodását

A citromlé megakadályozza a kristályosodást

A tökéletes eredmény eléréséhez kulcsfontosságú a folyamat mögötti tudomány megértése. A karamellizáció akkor következik be, amikor a cukrot magas hőmérsékletre hevítik, aminek következtében a molekulái lebomlanak és egy sor összetett kémiai reakción mennek keresztül, amelyek végül a karamell jellegzetes állagát, ízét és színét eredményezik.

Ha azonban a cukor nem megfelelően oldódik fel, vagy akár egyetlen cukorkristály is marad benne, az katalizátorként működhet, ami további kristályok képződését indítja be.

Itt jön a képbe a citromlé. A citromlé savassága ugyanis megakadályozza a cukorkristályok kialakulását. Olvadás közben a cukorhoz adott kevéske citromlé nagyban megváltoztathatja az egész vállalkozásod végkimenetelét.

Mire képes a sav?

Nem mondunk újat azzal, hogy a citromlé citromsavat tartalmaz, azonban jó tudni, hogy ez az asztali cukrot (szacharózt) két kisebb cukormolekulára (glükóz és fruktóz) bontja.

A citromlevet hozzáadhatod a száraz cukorhoz is

Ezek a kisebb molekulák pedig kisebb valószínűséggel képeznek kristályokat.

Minden csésze cukorhoz csupán fél teáskanál citromlére van szükséged ahhoz, hogy megakadályozd a kristályok kialakulását, és biztosítsd, hogy a karamell sima és bársonyos maradjon. A citromlevet hozzáadhatod a száraz cukorhoz is, de akkor is mentőövként szolgálhat, ha az olvasztás közben látod, hogy elindult a kristályképződés.

Ilyenkor azonban legyél óvatos. Ha folyadékot adsz a forró cukorhoz, a gőz és az olvadt cukor bugyogni kezdhet.

Ha citromlevet adsz a karamellhez, akkor fontos, hogy tarts mértéket. A túl sok citromlé ugyanis savanykás ízt kölcsönöz a karamellnek, ami tönkreteszi az édes profilját. Tényleg csak pár csepp citromlére lesz szükséged, amihez itt adtunk tippet, hogyan tudod kinyerni anélkül, hogy fel kellene vágnod a citromot emiatt.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tippek, amelyek megkönnyítik a munkát:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...