6 dolog, amit tudnod kell a kókuszolajról, mielőtt sütsz vele

A kókuszolaj az egyik legsokoldalúbb és legpraktikusabb zsiradék, ha sütésről van szó – ezt érdemes tudnod róla, mielőtt nekiállsz sütni vele!

A kókuszolaj rendkívül sokoldalúan használható a sütésnél - és a szépségápolásban -, és ha nem is feltétlenül tanácsos, hogy az ételeid tocsogjanak a kókuszolajban az egészségre gyakorolt hatása miatt, a muffinokban, tortákban, kekszekben és vegán desszertekben nagyon jól tud működni. Megvannak a maga jellegzetes fizikai tulajdonságai, amiket érdemes figyelembe venni – mutatjuk, mit érdemes tudnod a kókuszolajról sütésnél!

6 dolog, amit tudnod kell a kókuszolajról, mielőtt sütsz vele

A kókuszolaj olvadáspontja 24°C

Más olajokkal ellentétben a kókuszolaj lehet folyékony vagy szilárd halmazállapotú – mindez attól függ, hogy hány fok van ott, ahol tárolod. Ha a hőmérséklet 24°C fok alá esik, akkor megszilárdul, míg magasabb hőmérséklet mellett megolvad.

A kókuszolajjal 1:1 arányban helyettesíthetsz más zsiradékokat

Ami a sütést illeti, a kókuszolaj csodálatosan helyettesíti a vajat és más olajokat, például az olívaolajat, a repceolajat, napraforgóolajat. A receptben írt zsiradék típusától függetlenül egyszerűen használj helyett azonos mennyiségű kókuszolajat.

Használjuk sokrétűen!

Vaj helyett használhatsz szilárd, szobahőmérsékletű kókuszolajat

Ahogy már szó volt róla, a tárolási hőmérséklettől függően a kókuszolaj lehet folyékony vagy szilárd. Bár szilárd állapotában kanalazni kell, ha főzéshez vagy sütéshez használnád, megvan az az előnye, hogy az állaga nagyon hasonlít a vajhoz.

Ha a vajat kókuszolajjal helyettesíti, használj szilárd, szobahőmérsékletű kókuszolajat. Ez különösen fontos, ha a pite tésztájának elkészítéséhez használod – a lehűtött, szilárd olajat ugyanúgy kell belevágni a lisztbe, mintha csak vajat használnál.

Érdemes szobahőmérsékletű alapanyagokat használnod, ha kókuszolajjal sütsz

Ha hideg összetevőkkel kevered, a folyékony kókuszolaj hajlamos rá, hogy összetapadjon. A legjobb módja ennek megelőzésére, ha más összetevőket, például a tejet és tojást, szobahőmérsékletűre melegíted, mielőtt összekevernéd a hozzávalókat.

A kókuszolaj a tepsik kikenésére is használható

Mivel a kókuszolajnak viszonylag magas a füstpontja, torta- és muffinformák, különböző sütőedények kikenésére is használható.

A kókuszos íz opcionális

A kókuszolajjal való sütésben az a remek, hogy szabályozhatod a kókuszos ízt. Minden a használt típustól függ, ami a személyes preferenciáktól függ.

  • A finomítatlan kókuszolajat (néha szűz vagy tiszta kókuszolajnak is nevezik) a friss kókuszdióhúsból vonják ki, minimális feldolgozáson megy keresztül, és megőrzi a kókusz jellegzetes illatát és ízét.
  • A finomított kókuszolajat viszont szárított kókuszhúsból vonják ki. Ezt a fajta kókuszolajat hőkezelik, ami eltávolítja a kókusz szagát és ízét.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több okos konyhai tippet olvashatsz:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...