Jobb, mint a sajt – Ezért imádják sokan a sörélesztő pelyhet

A sörélesztő egyáltalán nem új találmány, a belőle készült pehely viszont egyre népszerűbb, és nem csak azok körében, akik nem szeretnének állati eredetű alapanyagokból főzni. Állagra és ízre is hasonlít a reszelt parmezánhoz, de nem ez az egyetlen ok, amiért szeretjük.

Bár egyre többen szimpatizálnak azzal, hogy állati eredetű alapanyagok használata nélkül főzzenek otthon, sok embertől hallhattuk már, hogy képtelenek lennének leszokni a sajtról. Nos, ma már rengeteg alternatív sajtot lehet kapni a hipermarketekben is, a kemény, olaszos sajtok pótlására azonban egy igen meglepő alapanyagot használnak a növényi étrendben jártas emberek: a sörélesztő pelyhet.

Nem, a képen nem kenyérmorzsa látható!

De mi is az a sörélesztő pehely?

Ahogy azt a neve is elárulja, a mikroszkopikus méretű gombafélét elsősorban a sörgyártás során használják. A többi közismert élesztőtől az különbözteti meg, hogy a sörélesztőt nemes alapanyagokon, komlón vagy malátán tenyésztik, majd ezt a tenyészetet hőkezelik.

A sörélesztő nagyon magas fehérjetartalommal rendelkezik, B-vitaminokban gazdag, szelént, káliumot, riboflavint, niacint és tiamint is tartalmaz, de folsavban is gazdag, igazi ásványianyag-bomba, nem véletlenül kapható kapszula formájában is. Kiválóan erősíti az immunrendszert, ráadásul a hajat és a körmöt is ápolja.

A sörélesztő pehely íze sokak szerint olyan, mint a sajté

A sörélesztő pehely nagyszerű megoldás arra, hogy sajtos ízt adjunk népszerű ételek vegán vagy tejmentes változatainak, valamint segít a szószok sűrítésében is. A pehely a bizonyos umami ízt adja hozzá a vegán sajtos makarónihoz, a vegán besamelmártást pedig krémessé, sűrűvé varázsolja. A sörélesztő pehely nemcsak sűríti a szószokat, teljes egészében képes a reszelt parmezánt is helyettesíteni, kiválóan passzol salátákra, pesztós tésztára, arrabiatara vagy akár egy (vegán) bolognai spagettire is.

A pehelynek erős íze van, ezért ha felhasználod az ételben, kezdd kisebb adaggal, először kóstold meg, és csak szükség szerint adj hozzá többet. Ha túlzásba viszed, akkor túl sajtos lehet az étel, és az az íz dominálhat minden falatnál, éppen ezért fontos az előkóstolás. Ha még inkább szeretnéd kihozni a sajtos-savasabb ízt, a készülő ételre csepegtess kevés citromot is.

Nem muszáj vegánnak lenni ahhoz, hogy az ember új ízeket, alapanyagokat próbáljon ki. A sörélesztő pehely kiváló alternatíva a sajt helyettesítésére, ha pedig jól tárolod (levegőtől elzárva száraz, hűvös helyen), akár két évig felhasználható bármilyen ételhez.

Forrásaink voltak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...