Utószezon Spanyolhonban

Aki vágyik még a nap sugaraira, beiktathat gyorsan egy nyaralást az utószezonban. De legalábbis elkészítheti a helyi ételeket, hogy Spanyolországban érezze magát!

Vedd fel a ritmust!

Aki Spanyolországba készül, és nem egy ötcsillagos szállodában, all inclusive ellátással szeretné tölteni a szabadságát, annak egy dologra mindenképpen fel kell készülnie: a spanyolok más időszámítás szerint élnek! A reggeli nem kezdődik el 10 előtt, az ebéd négyig is eltarthat, aki vacsorára vágyik, az pedig 8 óra előtt ne is próbálkozzon! Délután 4 és este 8 között az éttermek is zárva tartanak, így ha nem egy turistacsalogató, spagettit és muszakát kínáló helyen szeretnénk étkezni, ebben az időszakban tapas-bárokkal kell vigasztalódnunk. De higgyétek el, ez egyáltalán nem probléma.

Nemzetek konyhája: A lecsó külföldiül >>

Csak kényelmesen!

Ha tehát egy reggelire vágyunk, nem kell korán kelnünk – 10 előtt egy tisztességes spanyol kávéház nem nyit ki. És hogy milyen a spanyol reggeli? Hát természetesen ráérős! Legtipikusabb reggeli falat a churros, egy édes fánkféle, amit sűrű, forró csokiba vagy tejeskávéba mártogatva fogyasztanak. Menőnek számít még minden kelt és leveles sütemény is, de a sós reggeli nem nagyon jellemző.

A délután a tapasé!

Ebédre általában főtt ételt vagy egy könnyű salátát fogyasztanak, persze csak mértékkel, egy pohár jó bor vagy sangría kíséretében. Ha valaki nem bírja ki vacsoráig, akkor jöhet a tapas. Ez az ital mellé fogyasztott, állva bekapkodott falatka szinte bármi lehet – olajbogyó, spanyol sonka natúran vagy dinnyével, tortillakocka, tengeri herkenytyű, empanadas, vagyis töltött kis falatkák. De van, hogy csak a spanyol nemzeti kincset, a gazpachót fogyasztják vagy ennek andalúz verzióját, a salmorejót, ami kenyérrel van dúsítva, így nemcsak frissít, hanem laktat is!

Még több tapas-recept itt >>

Egy nehéz nap éjszakája

Este 8 órakor nyitnak az éttermek, de 9 óra előtt nem telnek meg. A vacsorának pedig meg kell adni a módját! Először kis tapasok, majd előétel, főétel és desszert. A spanyolok nem levesesek, ami van, az inkább hűsítésre szolgál. Ritka, hogy egy étellel jól laknak, inkább rendelnek egészen pici adagokat, de abból többfélét. Lehet chorizo, a híres spanyol kolbász, száraz ibériai sonka, paradicsomos húsgolyó, vagyis albondigas, halak, rákok, gombák. A körettel nem sokat vacakolnak, főleg hirtelen sült krumplit vagy rusztikus kenyeret kínálnak a fogások mellé. És ha valaki még bírna enni 11 körül, mikor a vacsora végéhez érnek, az nyugodtan rendel magának egy könnyű desszertet, mint például a katalán krém.

Még több spanyol recept itt >>

A rovat további cikkei itt >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Barcelonåban voltam nyaralni ,de a kaja nagyon pocsek volt a paella szinte ehetetlen volt :( szerintem az ottani szakåcsokkal volt a baj...

Törölt felhasználó

A churro egy kicsit nehéz reggeli, ezért inkább télen jellmz?, de lehet nyáron is kapni. A reggeli lehet sós is. A szendvics náluk a bocadillo, ami a francia bagetthez hasonlít leginkább, csak kisebb. A bocadillo csak sós lehet. Van sajtos sonkás (jamon y queso), chorizo-s, kecskesajtos (queso blanco), csirkés (pollo), sült füstölt marha (lomo asado), húsos (carne mechada), sajtos (queso manchego), és tuna halas (atún) mindezeket lehet kérni simán vagy zöldséggel, ami legtöbbször egy szelet paradicsomot, hagymát és salátát jelent, és kérhetünk rá aliolit is. Ha valakinek túl nagy lenne a bocadillo, lehet bel?le felet kérni (medio bocadillo), de ha csak egy kis falatkát, vagyis "hüvelyknyit" szeretnénk, akkor pulgitát kérjünk. Nagyon finom sós reggeli a croassint sonkával és sajttal, amit vaslapon átmelegítenek. De ha a sima kocka-kenyér szendvicsre vágyunk, akkor sandwichet kell kérnünk. A fenti ételeket bármely bárban egész nap lehet kérni. Andalucíában szokásos még reggelire a tostada, ami pirított fél bagett, erre általában olivaolajat csurgatnak, és paradicsompürét öntenek rá. Ennek létezik a sonkás változata is (con jamón serrano).

Címlapról ajánljuk

További cikkek