Az embernek (ízlésétől függően) sok vagy kevesebb utált étele lehet, és ez a szám idővel lecsökkenhet. Ahogy felnövünk, megkomolyodunk egyre több ízhez, aromához és állaghoz, sőt, egyes ételek, amiket korábban toporzékolva elutasítottunk, felnőttként már a kedvenceinkké válnak. Persze az erőteljes emlékképek nem mennek sehova: az utált ételek gyermekkori szellemei néha még visszatérnek kísérteni. Az alábbi fogások például mind nagy mumusok: nálatok is azok voltak?
Nem kell mélyen leásni a múltba és a tudattalanba ahhoz, hogy előkotorjuk azokat az ételeket a régi jó ovis/sulis menzáról, amiket a szocializmusban nem a legjobb formában tálaltak elénk – vagy csak szimplán olyan alapanyagból készültek, amit valahogy mintha a felnőtteknek találtak volna ki, de semmiképp sem a gyerekízlésnek.
Spenót
Popey ide vagy oda, ezt a klasszikusan utált zöldséget a gyerekek vélhetően 100%-a a spenótfőzelékkel azonosítja.
Pedig milyen jó is egy friss spenótlevelekkel megszórt olasz tészta, lasagna vagy rakott zöldség!
Vadas
Répás massza, felismerhetetlenre és halvány narancssárgára pépesítve, savanykás ízzel – hogyan üldözzünk el egy gyereket a lakás/iskola másik végébe? Vadassal! Ma meg már imádjuk, persze.
Máj
Máj, mint olyan: mindegy, hogy sertés vagy csirke, resztelt vagy esetleg rántott (talán ezt még többen megettük), esetleg tőkehalmáj, a lényeg, hogy fura az állaga, belsőség és kesernyés. Mára persze tökélyre fejlesztettük az elkészítését, és libamájjal is operálunk.
Hal
Na, hát mondanunk sem kell, hogy a halakat sem igazán kedvelik a gyermekek, leginkább mert hogy halízűek. WOW. Sajnos sokunknál ez az ellenszenv megmarad később is, de hálisten' nem mindenkinél.
Főzelék
Úgy ánblokk az összes – talán a zöldborsó kivétel, de a lisztcsomók miatt sokan szerintem azt is megutálták. A finomfőzeléket (személyes kedvencemet) pedig már meg sem merem említeni, pedig jól elkészítve isteni!
Kapor
Szóval a kapor, amit minden valamirevaló gyermek a tökfőzelékkel kapcsol össze, és sajnos legtöbben a mai napig abban használják. Pedig egy jó kaporszósz vagy lazac kaporral, hmmm...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Szerző: Brecz Judit
Még több gyermekkori emléket hánytorgatunk fel: