Így sűrítsd be a főzelékedet önmagával, lisztmentesen

Ha te sem vagy a csomósra sűrített menzás betonfőzelékek híve, vagy egészségügyi okokból hanyagolod a lisztet, sőt, a keményítőt sem erőltetnéd, akkor a te megmentőd a legmenőbb technika: az önmagával sűrítés! Napi Tippünk ebben segít.

Ahogy öregszünk, egyre jobban szeretjük a főzelékeket, és ebben semmiféle retró menzás emlék nem akadályoz meg minket. Sőt, bevalljuk, néhányunknak még a lisztcsomós zöldborsófőzelék is kedves memóriafoszlány. Ciki? Sebaj!

Na de ha így felnőtt és tudatos fejjel hanyagolnád a lisztet (és a keményítőt is) sűrítéskor, akkor a következőt ajánljuk: sűríts úgy, mint az igazi profik, önmagával, azaz a főzelékkel!

Íme néhány kedvenc főzelékünk:

Így csináld:

Főzd meg a kedvenc főzeléked úgy, hogy a lehető legkevesebb vizet vagy alaplevet add hozzá főzéskor - csak annyit, ami éppen hogy ellepi.

Ha puha a zöldséged, vegyél ki körülbelül 2 merőkanálnyit a sűrűjéből egy kevés lével együtt, és turmixold le egy külön edényben botmixerrel. Ez lesz a sűrítő matéria

Nem, nem kell liszt hozzá, se más, az egyéb krémesítőket viszont simán hozzákeverheted ilyenkor, ha igényled (kókuszkrémet, tejfölt, tejszínt, stb.)

Fontos:

  • ha önmagával sűrítesz, egy picit mindig több alapanyagot, azaz zöldséget főzz, mint amennyit megennél (hiszen egy része folyékony masszaként végzi a botmixer kezei között)
  • ne ismételgesd örökké a mixeléses sűrítést, mert a végén krémlevest kapsz
  • inkább darabosak alapanyagokhoz ajánljuk a módszert (krumpli, bab, lencse, borsó), a leveles spenót, sóska kevésbé sűrűsödik be így

Isteni feltétek hozzá:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos konyhai ötletek és tanácsok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?