Így sűrítsd be a főzelékedet önmagával, lisztmentesen

Ha te sem vagy a csomósra sűrített menzás betonfőzelékek híve, vagy egészségügyi okokból hanyagolod a lisztet, sőt, a keményítőt sem erőltetnéd, akkor a te megmentőd a legmenőbb technika: az önmagával sűrítés! Napi Tippünk ebben segít.

Ahogy öregszünk, egyre jobban szeretjük a főzelékeket, és ebben semmiféle retró menzás emlék nem akadályoz meg minket. Sőt, bevalljuk, néhányunknak még a lisztcsomós zöldborsófőzelék is kedves memóriafoszlány. Ciki? Sebaj!

Na de ha így felnőtt és tudatos fejjel hanyagolnád a lisztet (és a keményítőt is) sűrítéskor, akkor a következőt ajánljuk: sűríts úgy, mint az igazi profik, önmagával, azaz a főzelékkel!

Íme néhány kedvenc főzelékünk:

Cukkinis tökfőzelék

A cukkini és a szezonális főzőtök ebben a receptben olyanok, mint a borsó meg a héja. Tökéletesen kiegészítik egymás ízeit és színeit akkor is, ha sárga vagy éppen zöld cukkinivel ...

Egyszerű burgonyafőzelék

A hidegebb télies napokon, amikor az ember bendője is egy kis melegségre vágyik, tökéletes választás a főzelék: laktató, rostban gazdag, és igazából bármilyen zöldségből ...

Így csináld:

Főzd meg a kedvenc főzeléked úgy, hogy a lehető legkevesebb vizet vagy alaplevet add hozzá főzéskor - csak annyit, ami éppen hogy ellepi.

Ha puha a zöldséged, vegyél ki körülbelül 2 merőkanálnyit a sűrűjéből egy kevés lével együtt, és turmixold le egy külön edényben botmixerrel. Ez lesz a sűrítő matéria

Nem, nem kell liszt hozzá, se más, az egyéb krémesítőket viszont simán hozzákeverheted ilyenkor, ha igényled (kókuszkrémet, tejfölt, tejszínt, stb.)

Fontos:

  • ha önmagával sűrítesz, egy picit mindig több alapanyagot, azaz zöldséget főzz, mint amennyit megennél (hiszen egy része folyékony masszaként végzi a botmixer kezei között)
  • ne ismételgesd örökké a mixeléses sűrítést, mert a végén krémlevest kapsz
  • inkább darabosak alapanyagokhoz ajánljuk a módszert (krumpli, bab, lencse, borsó), a leveles spenót, sóska kevésbé sűrűsödik be így

Isteni feltétek hozzá:

Magyaros répafasírt

Néha nem csak hétvégén van szükség egy bevált receptre, hanem hétköznap is. Ha tényleg csak egy gyorsan elkészíthető ebédre vagy vacsorára vágytok, készítsétek el ezt a szuper ...

Fehérbabos zöldségfasírt

Húsmentes fogás, amely a kencének köszönhetően önmagában is megállja a helyét, de kínálhatunk mellé zöldsalátát is. A kencében lévő zöldfűszerek variálhatóak és ...

Cukkinifasírt alaprecept

Azt gondolhatnátok, hogy a sok hozzávaló miatt biztosan valami bonyolult recepttel álltunk elő - pedig nem! Ez a cukkinifasírt ugyanis gyorsan összeállítható és elkészíthető. Ha már ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos konyhai ötletek és tanácsok:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Címlapról ajánljuk

Húsvét 2025: az idei dátumok, tudnivalók és a legjobb böjti...

2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...