Sulis menzakaják a világ körül – Így ebédelnek más országokban a nebulók

Nálunk krumplifőzelék, máshol akár főtt garnéla is juthat a diákoknak ebédidőben. Íme különböző országok iskolai menzás fogásai, amiket mi is szívesen megkóstolnánk.

Tudtad, hogy egy átlagos napon 32 millió gyerek ebédel az Egyesült Államokban az iskolai menzán? És azt, hogy ezeknek a gyerekeknek több mint a fele a napi kalóriabevitelének feléhez az iskolában jut hozzá? A sweetgreen elnevezésű mikroblog egy fotóművészeti projekt keretében összegyűjtötte néhány ország tipikus menzai menüjét.

Olaszország

Helyi hal salátaágyon, paradicsomszószos tészta, bagett és szőlő. Friss, megfelelő mennyiségben tartalmaz zöldséget és szénhidrátot, és természetesen a gyümölcs sem maradhat ki a repertoárból.

Ezt a tálat mi is szívesen elfogadnánk

Finnország

Borsóleves, répa- és céklasaláta, kenyér, palacsinta friss gyümölccsel. Könnyed, de laktató menü, ráadásul egészséges is!

Franciaország

Steak, répa, zöldbab, valódi francia sajt és friss gyümölcs.

Brazília

Sertéssült vegyes zöldséggel, fekete bab, rizs, saláta, kenyér, sült banán. Igazán sokszínű a repertoár.

Dél-Korea

Halleves, tofu, rizs, kimchi, friss zöldségek.

Görögország

Sült csirke, töltött szőlőlevél, saláta paradicsommal és uborkával, friss narancs, görög joghurt gránátalma magokkal.

Ukrajna

Kolbász krumplipürével, borscs, káposzta és syrniki (túrós palacsinta).

Spanyolország

Pirított garnéla barna rizzsel és zöldségekkel, gazpacho, friss paprika, kenyér és narancs.

U.S.A.

Rántott csirkefalatok, krumplipüré, borsó, gyümölcssaláta és csokis keksz.

Szerintetek a magyar iskolai koszt hogyan festene ezekhez képest? Biztosan lenne benne rizses hús vagy főzelék pörköltszafttal. De szerencsére egyre több menzán odafigyelnek arra, hogy az étlapon minden nap szerepeljen friss zöldség vagy gyümölcs is.


Ezek a sulikezdős cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek