Sulis menzakaják a világ körül – Így ebédelnek más országokban a nebulók

Nálunk krumplifőzelék, máshol akár főtt garnéla is juthat a diákoknak ebédidőben. Íme különböző országok iskolai menzás fogásai, amiket mi is szívesen megkóstolnánk.

Tudtad, hogy egy átlagos napon 32 millió gyerek ebédel az Egyesült Államokban az iskolai menzán? És azt, hogy ezeknek a gyerekeknek több mint a fele a napi kalóriabevitelének feléhez az iskolában jut hozzá? A sweetgreen elnevezésű mikroblog egy fotóművészeti projekt keretében összegyűjtötte néhány ország tipikus menzai menüjét.

Olaszország

Helyi hal salátaágyon, paradicsomszószos tészta, bagett és szőlő. Friss, megfelelő mennyiségben tartalmaz zöldséget és szénhidrátot, és természetesen a gyümölcs sem maradhat ki a repertoárból.

Ezt a tálat mi is szívesen elfogadnánk

Finnország

Borsóleves, répa- és céklasaláta, kenyér, palacsinta friss gyümölccsel. Könnyed, de laktató menü, ráadásul egészséges is!

Franciaország

Steak, répa, zöldbab, valódi francia sajt és friss gyümölcs.

Brazília

Sertéssült vegyes zöldséggel, fekete bab, rizs, saláta, kenyér, sült banán. Igazán sokszínű a repertoár.

Dél-Korea

Halleves, tofu, rizs, kimchi, friss zöldségek.

Görögország

Sült csirke, töltött szőlőlevél, saláta paradicsommal és uborkával, friss narancs, görög joghurt gránátalma magokkal.

Ukrajna

Kolbász krumplipürével, borscs, káposzta és syrniki (túrós palacsinta).

Spanyolország

Pirított garnéla barna rizzsel és zöldségekkel, gazpacho, friss paprika, kenyér és narancs.

U.S.A.

Rántott csirkefalatok, krumplipüré, borsó, gyümölcssaláta és csokis keksz.

Szerintetek a magyar iskolai koszt hogyan festene ezekhez képest? Biztosan lenne benne rizses hús vagy főzelék pörköltszafttal. De szerencsére egyre több menzán odafigyelnek arra, hogy az étlapon minden nap szerepeljen friss zöldség vagy gyümölcs is.


Ezek a sulikezdős cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek